MrX3mk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam Od razu mówię, że nie wiem czy wybrałem dobry dział, także jak źle, to proszę o przeniesienie :). Otóż mam problem. Ostatnio kupiłem sobie komputer: I5-2550k Gigabyte Radeon 7950 3 GB Asus p8z77-v lx Thermaltake 630 W (niestety nie pamiętam modelu) Thermaltake Armor A60 Geil Ram 2x4GB DDR3 1333 Mhz Komputer po samodzielnym złożeniu odpalał się i spokojnie działał, aż po ponad tygodniu wracam ze szkoły i próbuję włączyć. Na sekundę-dwie się załącza, wiatraki się rozkręcają i koniec. Przestaje działać. Po kilku sekundach rozpoczyna się to od nowa. I cały cykl. Na ekranie się nic nie wyświetla, a bez dysków się nie gasił, ale nadal się nic nie wyświetlało. Nie mam pojęcia co z tym robić. Oddać na gwarancję, czy kombinować? Pomóżcie, bo to jedyny komputer, z którego moge korzystać. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Sprawdzałeś czy kabelki się nie poluzowały,bez grafiki i na zintegrowanej karcie graficznej. Sygnały z BIOSu czy Uefi jakieś są? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrX3mk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Próbowałem bez radeona, i idzie tak samo, dźwięki są takie, jak przy normalnym włączaniu, a kable były podłączone dobrze. Teraz próbuję go złożyć bez obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Sprawdź na pojedynczej kości pamięci. Sprawdź w instrukcji płyty głównej który slot obsadzać pojedynczym modułem ram. Clear cmos robiłeś? Podkręcałeś cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wyjmujesz wszystko z obudowy i podłączasz na tzw pająka z min. il. podzespołów (np. 1 kość ram) najpierw bez radka, bez napędów. jak działa, to podłączasz powoli co pozostało i może dojdziesz, co przestało być "tolerowane". Gdzie mieszkasz (jakość napięcia w gniazdku). Jakieś zabezpieczenia kompa - tylko listwa, czy np ups? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrX3mk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 A więc tak: Po złożeniu ponownym, tym razem bez obudowy, lecz koło niej, ponieważ chciałem sprawdzić, czy to może wiatraki źle były podpięte, komputer jakoś działa. Jedyna rzecz jaką teraz zrobiłem, to lekkie odkręcenie chłodzenia od płyty głównej. Teraz bardzo mnie ciekawi, dlaczego bez karty graficznej obraz nie działał, a z jest ok. :) Poza tym odpowiadając na pytania, nie podkręcałem cpu, gdyż po prostu nie zdążyłem. Może w przyszłości... Jeszczę pokombinuję i spróbuję wkręcić go w obudowę i zdam relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jedyna rzecz jaką teraz zrobiłem, to lekkie odkręcenie chłodzenia od płyty głównej. Jakie chłodzenie? Chłodzenie cpu? Jaki masz radiator? Box? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrX3mk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Chłodzenie to Thermaltake Contac bodajże 39. Po prostu lekko odkręciłem jego podstawke od płyty głównej i komputer zadziałał....:P Teraz już działam na właśnie tym komputerze i nie mam pojęcia co było z nim źle, ale po odkręceniu coolera...działa :) Dzięki wszystkim za chęć pomocy, a jeżeli coś znowu sie skopie, to mam pewność, że specjaliści mi pomogą :). BTW jestem ciekaw, czy mój zasilacz da radę pociągnąć OC procesora i karty graficznej... Jest to, jak sie dowiedziałem Thermaltake Smart 630W. Jesteście w stanie odpowiedzieć na to pytanie? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Chłodzenie ma zamontowane Backplate? Bez tego może nadwyrężać laminat/ścieżki płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrX3mk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Tak, backplate jest, dwustrone zresztą, na jednej stronie dla amd a drugiej dla procesorow intela. Oczywiście zamontowałem je dobrze, z tym, że chyba po prostu za mocno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...