Barti14 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Zakupiłem dziś dysk SSD. Przed instalacją Windowsa 8 odpiąłem stary dysk na którym również jest Windows 8, pracujący w trybie IDE. Po podłączeniu SSD ustawiłem AHCI i tak też zainstalowałem świeżą kopię Win8. Problem pojawił się po podłączeniu HDD na kanale drugim. BIOS znajduje na porcie pierwszym SSD a przy wyszukiwaniu urządzeń AHCI na porcie drugim (czyli HDD) stoi... i stoi... Nie widzę sensu instalacji Win8 na SSD w trybie IDE bo tak czy siak będę musiał przełączyć na AHCI więc problem leży w dysku HDD. Co zrobić żeby HDD wstał w trybie AHCI? Obecnie piszę właśnie z HDD. Czy wystarczy zmienić w rejestrze tryb AHCI, czy problem jest głębszy, sprzętowy? Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB Płyta główna: Asus P5B, Obawiam się że po zmianie w rejestrze trybu na AHCI mój stary system na którym mam wszystkie dane już nigdy nie wstanie. Edit: dodatkowa informacja - szukając rozwiązania zorientowałem się że mój Seagate przez cały czas pracował w trybie SATA1. Po wyjęciu zworki w dalszym ciągu nie działa. Z góry dzięki za szybką pomoc, pozdrawiam. Dla potomnych: problem rozwiązany półśrodkiem - podłączyłem HDD pod kontroler JMicron na którym było ustawione IDE. Dzięki asusowi za ten kontroler! Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Barti14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Generalnie wszystko powinno działać bez problemu i ciężko coś wymyślić. Może stara płyta ma z tym problem. Bios ostatni jaki do niej wypuszczono? Próbowałeś podłączyć HDD podczas włączonego systemu na SSD? Powinien normalnie go wykryć i zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti14 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jak już wyżej wspomniałem: Dla potomnych: problem rozwiązany półśrodkiem - podłączyłem HDD pod kontroler JMicron na którym było ustawione IDE. Dzięki asusowi za ten kontroler! Ale dzięki za pomoc. :) Wygooglowałem że te dyski ogólnie mają problemy z pracą w trybie AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ale dzięki za pomoc. Wygooglowałem że te dyski ogólnie mają problemy z pracą w trybie AHCI. Miałem ten dysk 6 lat, nawet minimalnego problemu z AHCI, raczej bym stawiał na płytę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...