Skocz do zawartości
Kuroslaw

[modernizacja] Update kompa za 950zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu można powiedzieć, że siedziałem w komputerach i związanych z nimi nowinkami technologicznymi, ale na jakiś czas wypadłem z tematu. Mam pytanie: Czy przy obecnym systemie z sygnatury (e8200+n780i+4gb+gtx275) jest sens za kwotę podaną w temacie tj. maxx 950zł robić update sprzętu. Chodzi raczej po prostu o przejście na nową platformę, bo myślę, że GTX275 daje rade a teraz nawet jest ograniczony przez procka, ponieważ zostałem na boxie i mam tylko 3GHz.

Zrobiłem szybki przegląd tego co się działo przez jakieś 2-3 lata i muszę powiedzieć, że całkiem sporo, ale to norma.

Co myślicie o zakupie:

Proc: Intel Core i3-3220 3,30 GHz ok. 440 zł

RAM: GoodRam 2x4GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 ok. 125 zł (może jakieś inne?)

Płyta główna: tu kompletnie nie wiem co wybrać z obliczeń wychodzi, że zostało jakieś 385zł, ale wiadomo im mniej tym lepiej (może: MSI Z77A-G43 - 330zł, wtedy całość zamyka się w 900zł? ona jest kompatybilna z tym procem czy musi być K?)

No i przede wszystkim czy to ma sens, zauważę różnicę?(chciałbym sobie znów trochę pograć w jakieś wyamagające gry na PC c;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie w i3 nie warto już inwestować. Jest to zwykły pentium z obsługą hyper threading. Nowe gry potrzebują już 4 rdzeni, na takim i3 Far Cry 3 działa na granicy płynności (są spadki poniżej 30 fps). Jeżeli nie możesz wyłożyć teraz 1200zł to proponuję ci narazie kupić:

MSI Z77A-G43

Pentium G860

2x4GB DDR3 (nie zestaw, a pojedyncze kości, najtańsze goodramy albo lepiej g.skill)

Jest to koszt 700zł. Za jakiś czas jak będziesz miał więcej gotówki to kupisz sobie i5-3470 lub i5-3570K i podkręcisz na tej płycie.

I tak zauważysz przyrost wydajności, ten GTX na pewno nie będzie ograniczany z pentiumem. Chociaż ja bym go pogonił i kupił wydajniejszego HD 7770, który będzie jadł mniej prądu i będzie na pewno cichszy.

Teraz do głowy przyszła mi jeszcze jedna, chyba najlepsza opcja. Kup sobie teraz chłodzenie, ktróre pasuje na s755 i na s1155, np Silentiumpc Fortis i podkręć procesor ile się da. Wymień grafikę na HD7770 lub HD 7850 1GB w zależności od budżetu, a platformę zmienisz za pół roku jak pojawi się Intel Haswell. Do tego czasu musisz odłożyć 1200zł, bo tyle będzie kosztowało i5 + płyta + 8GB DDR3

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi