Skocz do zawartości
mati199537

[~1500zł] Jaki netbook z i3 / e-450

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu netbooka. Wiem, że mam skromny budżet na taki komputer, jakiego poszukuję, ale może jednak coś się znajdzie. A oto czego spodziewam się po tym komputerze:

- Matryca max 14"

- CPU: i3 lub E-450

- GPU - nie musi być wydajne, ale milo by było odpalić film w fullHD po HDMI płynnie.

- RAM: min. 2GB

- Najlepiej bez system (nie chce przepłacać bo i tak od razu jakieś distro Linuxa tam zainstaluję)

- Koniecznie min. jeden port USB 3.0

- Koniecznie RJ45

- Dysk twardy: może być HDD, ale i tak go sprzedam i kupię SSD.

Komputer będzie głównie wykorzystywany do nauki (czyt. programowanie), oraz do internetu.

Szukałem już trochę i na razie zastanawiam się nad: Lenovo S300 , Asus 1225b , MSI U270 , MSI X370.

Z tym, że podobno MSI X370 nie wypada najlepiej pod względem baterii, a na tym też mi całkiem zależy. Ogólnie netbook'a będę używał głównie w pociągu, szkole lub w trakcie podróży (w domu korzystał będę głownie z PC) - czyli typowy komputer przenośny. Prosiłbym o pomoc w dokonaniu wybór i jakieś opinie. A może macie jakieś lepsze propozycje?

Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.

Pozdrawiam,

mati199537

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z wykonaniem laptopa? Zawsze wybierałem Dell'e, bo były jakościowo dobre i miały dobre wsparcie (chociażby service manual do pobrania na ich stronie), a np. HP źle wspominam bo miałem styczność z ProBook'iem i Pavilon'em dv6xxx i jakość i wsparcie tragiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenovo wydaje się najlepszy, odpuść sobie AMD-ki bo są dużo słabsze, jeśli nie chcesz przekraczać 1,5k możesz wybrać:

http://allegro.pl/lenovo-ideapad-s300-2x1-6ghz-13-3-4gb-500gb-i2860181674.html

Jeśli nie będziesz używał wirtualizacji, to wydajnościowo jest prawie to samo co i3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi