wysota Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam. Mój problem jest następujący podczas obciążenia grafiki np grania podczas bf3/Call Of Duty Black Ops 2 Komputer się zawiesza i pomaga tylko restart, czasami jest taka sytuacja że wyrzuca tylko do pulpitu i widnieje komunikat "Sterowniki ekranu AMD przestały działać ale odzyskały sprawność" dzieje się tak gdy mam ustawione taktowanie procesora grafiki na 900 MHz lub wyżej gdy ustawie na 850 problem występuje dużo rzadziej, z tego co wiem jest to dość częsty przypadek w tych kartach. Wszystkie sterowniki mam aktualne. Moje pytanie brzmi czy opłaca się wysyłać grafike na reklamacje, nie dawno wysłałem całego pc do serwisu i otrzymałem odpowiedź że taki błąd u nich nie wystąpił i że bios był błędnie ustawiony, lecz po podłączeniu pc i uruchomieniu gry błąd od razu się pojawił (zresztą co nie dziwne) Karte sprawdzałem 3d markiem i innymi programami pod względem przegrzewania się itp lecz testy przechodzą lekkim palcem. Drugie moje pytanie brzmi tak czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu? Bo jak będę im odsyłał ciągle grafike to za koszty kuriera kupił bym już drugą nową Z góry dzia. Moje zestawienie: Gigabyte GA-870A-USB3 AMD Phenom II X4 955 BE 2x GoodRam 4GB 1333MHz CL9 Vertex3D Radeon HD6870 XFX Core 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) przegrzewa się i testy rzeczywiscie nie wykażą tego(przxeważnie), a prawdopodobnie rpzegrzewają się memy na karcie(zbicie taktow rdzenia=mniejsza temp do rozproszenia=mniejsze tempy memów, bo mniej gorącego powietrza je owiewa). Jak możesz porób screenshoty, albo nakręć film, bo w serwisie walną 1-2 testy i stwierdzą że jest sprawna...w sumie w pl serwisie wystarczy ze komp sie odpali i wyświetli obraz i bedzie sprawny... Może też być tak że zasilacz nie wyrabia ale ciężko mi w to uwierzyć... Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Mam 6870 MSI Hawk. Rdzen standardowo 930mhz Na 980mhz chodzi lux Na 1000mhz miałem takie same cyrki ("sterownik ble ble...") trzeba było podbić napięcie na rdzeniu. Śmiem stwierdzić że coś z kartą jest nie tak, albo faktycznie napięcie zaniża (bios skopany) Co za model karty masz dokładnie Gregu pamięci przekręcona/przegrzana to raczej arty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysota Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Zasilacz raczej nie bo ciągną bez najmniejszych problemów GeForce GTX 560 Ti DCII Asus'a i problemu nie było. Nad filmem czy ss też myślałem ale nie mam jak zrobić bo jak wspomniałem pc się zacina i reset tylko pomaga, a przy jeszcze większym obciążeniu raczej nie będzie mowy o tym aby do pulpitu wyrzuciło. Napięcie już też podbijałem i nic nie dało, bios także był ustawiany, a dla pewności oddałem nawet do serwisu na ustawienie. niestety nic nie daje efektów. @Greku tylko potwierdziłeś moje przepuszczenia że pamięć się grzeje. Nie zostaje mi nic innego ja męczyć do upartego serwis o wymianę karty na inną. PS. Mam jeszcze takie pytanie czy podniesienie napięcia wiąże się z utratą gwarancji? Edytowane 6 Grudnia 2012 przez wysota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...