Skocz do zawartości
neo_s

Cicha maszyna do gier - ok. 5tys

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem zestaw na grudzień za 5300zł i nie jestem pewien czy to zestaw jaki chcę kupić. Po pierwsze sprzęt będzie w rękach młodego gracza, więc nie będzie podkręcany (z forum wyczytałem, że w takim razie inna płyta główna), po drugie zależy mi aby komputer był w miarę cichy a wiem, że i7 mocno się grzeją, więc pewnie i5-3570K będzie lepszy, prawda? Następną sprawą jest Gigabyte Radeon HD 7970 OC - podobno jest cieplejszy od GTX 670 przez co zestaw będzie głośniejszy. Czy ta różnica jest duża - jeśli tak to którą GTX 670 wybrać? Jaką cichą obudowę do tego polecacie? Może być z wodotryskami to młody się będzie cieszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek jest ok miałem 7950 z takim chłodzeniem i był bardzo cichy nawet pod obciazeniem, jak bierzesz kompa do grania to i5 szkoda dopłacac do i7, jak do obróbki video to warto doinwestować, do tego thermalright macho 2 i bedzie bardzo cicho

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego thermalright macho 2 i bedzie bardzo cicho

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-517030/ o taki? Rozumiem, że jego kultura pracy jest wyższa niż polecanego w zestawieniu http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-true-spirit-120-503463/ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cichy komputer zbudowałem na bazie Antec Solo (pierwsza wersja) + Mugen 2 + Seasonic X-650. Ale bardzo ważną rzeczą, wręcz niezbędną moim zdaniem, jest kontroler obrotów dla wentylatorów. Pozwala w jednej chwili ograniczyć szumy powietrza do minimum (albo do zera jeśli wyłączysz wszystkie wentyle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie zasilacz do wymiany na Seasonic lub Be Quiet

Budżet już prawie osiągnięty a budy nie ma.. Może SSD kupisz 128GB zamiast 256, tym bardziej, że i tak kupujesz normalnego HDD (do którego polecam Scythe Quiet Drive, jak komp ma być jeszcze cichszy ;) )

Edytowane przez D.rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R4 pomieści bodajże każde chłodzenie dostępne na rynku( nawet takie bydlaki, jak Genesis czy NoFan), a takie flaki "połknie" z zapasem miejsca. :) I jak możesz dopłacić do Macho, to bierz i nawet się nad tym nie zastanawiaj, jest wydajniejszy, przez co można mocniej przykręcić wentyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi