xardas228 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Mam zamiar w tym miesiącu kupić zewnętrzny dysk twardy. Kwota jaką na niego chce przeznaczyć to od 300 do 330 zł. Dysk min. 500 GB. Tutaj moje pytanie. Przypuśćmy że chciałbym na tym dysku zainstalować grę. Czy na dysku 5400 obr. gra będzie działać tak samo dobrze jak na dysku 7200 obr. ? Czy w ogóle będzie się dało grać jeśli dysk będzie podpięty przez USB 2.0 ? Jeśli nie to mam na oku http://www.ceneo.pl/15964686#tab=spec Poprosiłbym o jakieś opinie nt. tego dysku. Myślałem jeszcze nad http://www.ceneo.pl/6713462#tab=spec ale trochę odstrasza brak USB 3.0 na przyszłość, i nie wiem jak z ew. grami na nim. Aha zapomniałbym, podstawowym dyskiem jest Crucial m4 64GB na płycie MSI 870-C45 Edytowane 8 Grudnia 2012 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Standard USB 2.0 ma chyba jakieś 40mbs przesyłu, jest to spore ograniczenie w stosunku do wewnętrznego który ma 100-200mbs tak instalka będzie trwała długo i bedzie muliło, róznica pomiędzy 7200 a 5400 tez jest widoczna, jesli masz SSD i jesteś przyzwyczajony do jakies tam predkości działania to widzę tylko wewnetrzny 7200 Edytowane 8 Grudnia 2012 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Jako zewnętrzny to spokojnie 5400 wystarczy, przynajmniej sa cichsze. Realne prędkości USB 2.0 to ok 33-35MB/s w idealnych warunkach czyli odczyt/zapis liniowy. Instalowanie gry to zupełnie nie poważny pomysł, no chyba że to tetris ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ok, tak jak myślałem pomysł z grami odpadł. Więc teraz jaki konkretnie polecacie w tej cenie zewnętrzny dysk na dane ? Na jednym komputerze jest USB 3.0 a na dwóch innych USB 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 To już nie ma znaczenia, jak kupować to tylko z USB 3.0 Generalnie sprawa jest prosta bo nie ma jakichś znaczących różnic pomiędzy konstrukcjami. Generalnie lepiej sie kierować zasadą produktów markowych i wszystko będzie dobrze. Ja np bardzo lubie 2.5" Passport'y od WD. Estetyczne, ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drizzt24 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Mam podobny problem. Tez zamierzam kupic i po przeczytaniu paru testów mój wybór padł własnie na WD http://www.agito.pl/dysk-wd-my-passport-edge-wdbk6z5000att-czarny-2-5-500gb-usb-3-0-83-663907.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=663907 Jak sie nic nie zmieni to na choinke sobie zrobie niespodzianke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ja cały czas się zastanawiam. I myślę nad drugim SSD bo moje wspomnienia z dyskami talerzowymi nie są zbyt miłe. Trafiałem na same awaryjne i głośne być może. Jaki najtańszy SSD "nie na system". SSD pracowałby na SATA II, więc priorytetem nie jest wydajność tylko stabilność. Działałby w parze z Crucialem m4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Coś z tych: http://forum.purepc....d-faq-1-strona/ Pamiętaj że MSI 870-C45 jest na AMD SB710 który jest kiepskiej jakości i SSD osiągają na nim gorsze prędkości niż ich możliwości. No ale na dane to i tak nie jest super ważne. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...