Jump to content
timmon24

Zakup nowego komputera a mój zasilacz fortron350w czy da radę ?

Recommended Posts

Witam przed założeniem tego tematu czytałem na internecie sporo o powyższym zasilacz ogólnie same dobre opinie znalazłem nawet opinie ludzi co mają na prawdę niezły sprzęt w porównaniu z tym na czym teraz jadę i bez problemu ciągnie wszystko fortron 350 w

Chciałbym zasięgnąć porady również tutaj bo sprzęt który chce kupić jest z pure.pc zestaw na grudzień o to link :

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_grudzien_2012_poradnik_zakupowy?page=0,2

wiem że grafika będzie miała zdecydowanie największy pobór mocy doszukałem się na forach różnych info że od 100 do 200 w używa

Może ktoś mi pomóc w przybliżeniu obliczyć ile W będzie potrzebował taki zestaw ?

Sugerowany zasilacz przez pure.pc to Fortron HEXA 400W ale pewnie z myślą pod rozbudowę sprzętu w przyszłości ja jednak na 100 % nie zamierzam Podkręcać grafiki i innych podzespołów ani polepszać zestawu

nie chce mieć przykrej niespodzianki dlatego liczę ze ktoś mi tutaj doradzi .wiem że fortron 350 w to b solidny zasilacz Ale .. ?

pozdrawiam

po prostu zobacz ile każdy element potrzebuje zasilania, dodaj to i wiesz mniej więcej. jeśli masz prawie na styk to twój zasilacz musi dobrze sobie radzić z pracą pod obciążeniem ( i to że ma w nazwe fortron nie wystarczy ), ważny jest certyfikat taki śmieszny i praca na lini 12v bo jak komp przy graniu zacznie jęczeć ale nie będzie potrafił wykorzystać swojej mocy w pełni to nic ci to nie da że masz woltów na styk.

takie jest moje zdanie.

takie mam dane techniczne : Przyznam się ze ekspertem w dziedzinie zasilaczy nie jestem

• Wymiary: 14x15x8,5 cm (szer. x dług. x wys.);
  • Moc wejściowa: 230V~/5A, 47-63Hz;
  • Moc wyjściowa: 350W;
  • +3,3V - 28A;
  • +5V - 30A;
  • +12V-19,5A;
  • +5Vsb - 2A;
  • -5V - 0,3A;
  • -12V - 0,5A;
  • hłodzenie: Wiatrak 120 mm;
  • Max. głośność wg. producenta: 20 dB(A);

234W na +12

4850 110W

G550 65W

na reszte zostaje 59W

ew jeśli chcesz mieć spokojną głowę możesz wziąć nowszego FSP-350HLN za 70zł z allegro.

jeśli ja stałbym przed takim dylematem odpalił bym wszystko na Twoim MDN i sprawdził napięcia miernikiem w stresie.