Mihau99 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witam. Na płycie Gigabyte GA-945GCM-S2L zamontowałem procesor Core 2 Duo e8200, płyta ta obsługuje go jedynie po OC. Ustawienia 333x8 bios akceptuje, problem pojawia się w windowsie, cpu-z pokazuje prawidłowe ustawienia ale inne programy jak hwinfo, speccy, occt pokazują zaniżone FSB. Sprawdzałem wydajność procesora za pomocą programu super pi i okazało się że cpu-z błędnie pokazuje ustawienia. Wynik 333x8 byl gorszy od 266x6. Na tych zdjęciach widać niskie fsb w programie hwinfo: Zdjęcia z ustawieniem 266x6 nie posiadam bo nie mogę wrócić do tych ustawień ale wynik w super pi był lekko ponad 30 s. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Wiem że najlepiej kupić odpowiednią płytę ale to wyjście zostawiam na koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Na pierwszym zdjęciu procesor chodzi 8x200MHz, na drugim 8x156MHz. Nie dziwne, że 8x266 jest szybszy. Jesteś pewien, że chodzi 6x266MHz czy może oszczędzanie energii zbija mnożnik w idle do x6 a pod obciążeniem jest x8? Jaką masz wersję biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihau99 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Jestem pewien, mnożnik był ustawiony na 6. Próbowałem trzech różnych wersji f6, f7 i f8d, na wszystkich to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 A może płyta wariuje przy konkretnym ustawieniu fsb? Masz możliwość ustawić 320-330MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihau99 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Ustawiałem różne częstotliwości i jest to samo. Płyta wstaje, bios pokazuje czestotliwość dobra, cpu-z tez ale inne programy już inna i testy to potwierdzają. Doszedłem do tego, że gdy funkcje Termal monitor (TM2) ustawie na disabled wtedy zaniżona jest prędkość fsb. Szyna chodzi już na 333 ale jest jeszcze problem z mnożnikiem, cały czas jest ustawiony na 6. Funkcja EIST jest enabled ale hwinfo podświetla ją na czerwono co widać na załączonym zdjęciu. Ustawienie ręcznie mnożnika jest możliwe jedynie w wersji biosu beta f8d ale wtedy zmniana chociaż na 7 powoduje przywrócenie standardowego zegara 266. Płyta uruchamia się z wartością 333x8 jedynie przy wyłączonej funkcji Termal monitor ale wtedy jest zaniżona prędkość fsb. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Mihau99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...