mateoJazz Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Witam ! Chciałbym przedstawić swoją maszynę. Przygoda z LC zaczęła się jakieś 2 lata temu. Od tego czasu śledziłem uważnie wszystkie wątki na forach, nabywałem wiedzę i coraz bardziej wkręcałem się w temat. Zaczęło się od obudowy Gladius 600. Ponieważ ograniczają mnie finanse, większość części pochodzi z drugiej ręki. Jak wiadomo jest to drogie hobby. W miarę upływu czasu i rozbudowy układu nasuwa się wiele pytań, dlatego zdecydowałem się założyć temat. Nie posiadam aparatu, większość zdjęć robiłem telefonem więc za jakość z góry przepraszam. Gdyby ktoś miał pytania na temat Gladiusa to służę pomocą. SPRZĘT: obudowa: Fractal Design Arc Midi procesor: Intel Core I5 750 @ 4GHz ram: 4GB DDR3 Geil Value Plus 1333 MHz CL7 @ 1600MHz grafika: Gigabyte GTX 480 dyski: SSD Goodram Thunder 120GB + Samsung HD502HJ 500GB dźwięk: Soundblaster Audigy zasilacz: Chieftec CFT-850G-DF Chłodzenie: CPU: D-Tek Fusion V2 + D-Tek FuZion Intel 1155/1156 Pro-Mount kit GPU: EK FC GTX 480 + backplate POMPA: EK DCP 4.0 ZŁĄCZKI: EK 10/13 CHŁODNICE: 3x120 + 2x140 REZ: Swiftech MICRO RES kilka fot Wywaliłem z obudowy koszyki na dyski. Zostawiłem kieszeń 5,25" tak by można było do czegoś przykręcić kontroler obrotów wentylatorów (Zalman ZM-MFC 1 PLUS). Kieszeń pociąłem tak żeby weszła mi chłodnica 2x140 z przodu. W miejsce gdzie widać wycięcie zamontuje dysk SSD, ale nie wiem jak rozwiązać montaż dysku magazynowego. Miejsca jest mało, jeżeli macie jakieś pomysły - piszcie, rozważam wywalenie dysków magazynowych na zewnątrz (posiadam jeszcze jeden HDD 3,5")tylko nie wiem jak się do tego zabrać . Rez zamierzam wymienić na ten niklowany od Phobya. Wentylator wyciągający na tyle obudowy na Enermax-a, tak żeby pasował do zamontowanych na górnej chłodnicy. Co mnie obecnie denerwuje: - hałas pompki - jest podłączona do zasilania przez przejściówkę na 5V i ją słychać - jaką pompę polecacie ? - blok CPU nie dociska odpowiednio do proca i haczy o zapinkę od socket-a, zastanawiam się nad wymianą lub mogę przyciąć zapinkę - co myślicie ? sprzedać go w takim stanie jak jest ? jeżeli wymienić to na co, nowe bloki EK odpadają, totalnie nie podoba mi się ich nowy design. - regulator obrotów - do wymiany - ogólnie jestem zadowolony ale po zamontowaniu w kieszeni 5,25" przerwy między obudowa a panelem są bardzo widoczne Układ jest zalany wodą demineralizowaną, ze względu na złe wspomnienia z płynem Feser. Czysta demineralka zostawia osad na wężach typu clear. Chcę zapodać coś co będzie kontrastowało z czarno-niebieską kolorystyką. Zastanawiam się nad czerwonym lub pomarańczowym płynem, albo wężami w kolorze. Jest też pomysł zapodania czarnych węży. I wtedy podświetlanie reza diodą UV. Zalman Edytowane 9 Grudnia 2012 przez mateoJazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateoJazz Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Fotosy. Doszedł GTX 680 i 4Gb RAM. Na razie blok na niego leży w szafie. Mam w domu mega-remont i brakuje czasu na zabawę. Z uwagi na to ,że na GTX-a udało sie kupić blok w design-ie CSQ, kupiłem również blok na proca. Wentylatory Enermax okazały się delikatnie mówiąc do d.... Po około 3 miesiacącach zaczęły terkotać. Będzie zmiana. Początkowo chciałem założyć 3x Silverstone Air Penetrator ze względu na ich właściwości ale z uwagi na cenę prawdopodobnie będę Noiseblocker-y Black Silent. Mam również czarnego tygona 10/16 i czarne złączki Feser-a. Zasilacz Corsair HX 750, ponieważ poprzedni wyzionął ducha. W planach jest wykonaie covera na kieszeń 5,25 i wstawienie okna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukc85 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 pompki nie widac na zdjeciach ogolnie duzo zdjeć a mało widac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Warto zawsze zrobić jedno normalne zdjęcie z profilu pokazujące całą obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Czy to nie wąż DangerDen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateoJazz Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Masterkleer 10/13 przeźroczysty UV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...