OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Witam! Od razu piszę, że jestem zielony w tych sprawach. Mam taką prośbę, mianowicie zamierzam kupić sobie nowy komputer, składany. Wybrałem już wszytskie części prócz płyty głównej. Ale jako, że ja jestem zielony w tych sprawach nie wiem jak ją dobrać aby nie wydać pieniędzy w błoto, by wszystko ze sobą współgrało. Karta ma spełniać wymagania gracza oraz pasowac do: Procesor: Intel® Core™ i5 Processor Pamięć RAM: Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Beast [KHX24C11T3K2/16X] Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 460 Karta dzwiękowa: Asus Xonar DSX Bardzo proszę o pomoc! Edytowane 9 Grudnia 2012 przez OczyKobry535 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzox93 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 moim zdaniem wydawanie pieniędzy w błoto to pamięci 2x8GB 2400 Mhz. Spokojnie 8GB i to 1600 Mhz wystarczy. Jaki dokładnie procesor? bo samo i5 nic nie mówi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Kupowanie ramu 2 400 mhz to wyrzucanie kasy w błoto , obecne procki Intela nawet nie reagują na taktowanie ramu . Spokojnie wystarczy 1333 mhz ew. 1 600 mhz . A co do ilości ramu - nie napisałeś do czego potrzebujesz kompa , do gier 16GB to stanowczo za dużo - w 90% gier spokojnie wystarczy 4GB , w niektórych tytułach da się wykorzystać 6-8GB i to w zasadzie przy max. detalach i rozdzielczości FullHD+ . Nie napisałeś jaki masz I5 - która generacja ( 1 na socket 1156 , 2i 3 na socket 1155 o 4-cyfrowej numeracji ) . Jak masz I5 2 lub 3 generacji w wersji non-K to proponuję MSI B75A-G43 za ~270 zł . A jak masz I5 3570K to proponuję MSI Z77A-G43 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Przepraszam, już podaję całą nazwę: Intel® Core™ i5-3570K Processor (6M Cache, up to 3.80 GHz) Trzeciej generacji. A co do RAM'u to bardzo dziękuje za rady W takim razie bardzie mi się opłaca kupić ten RAM: HyperX Beast (T3) - 8GB Kit (2x4GB) - DDR3 1600MHz CL9 DIMM [KHX16C9T3K2/8X] ? Edytowane 9 Grudnia 2012 przez OczyKobry535 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Nie za bardzo , nadal przepłacasz , w dodatku Kingston to dziś kiepski producent . Za ~120 zł masz 8GB dobrego ramu - Goodram , Crucial czy Corsair 1 333 mhz . więcej nie trzeba . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Ten bedzie ok? GoodRAM DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 (GR1333D364L9/8GDC) Czy może lepsze będą dwie takie? GoodRam PLAY DDR 4GB 1600MHz CL9 Edytowane 9 Grudnia 2012 przez OczyKobry535 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zestaw się kupy nie trzyma, wybierasz procesor pod podkręcanie i masz na płytę budżet 250zł czyli nie ma szans na płytę Z77. Zmień procek na i5 3470/3550. Doprecyzuj tytuł tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Nie no spoko płyta główna może być droższa. Pisałem, że jestem zielony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Nie urządzaj sobie kpiny ze zmiany tytułu tematu! Zmieniasz Jaką płyte główną na Jaką płyte główną dobrać do tego sprzętu? Tytuł ma być precyzyjny na tyle, na ile może. Powinien więc określać budżet, socket, ewentualne wymagania do do złącz, OC. Podstawowe pytanie: masz zamiar podkręcać procesor? Staty GTX460 (pewnie SE?) pasuje tu też jak psu siodło, chyba że już go masz, nie wspomniałeś jednak o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Widac ze jestes zielony, w takim razie po co bierzesz i5 3570k ? Chcesz przeplacac, bo wszyscy biora ? I5 3470 + msi b75a-g43 i bedzie dobrze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Mam nadzieje, że teraz temat dobry. Nie, nie zamierzam podkręcać procesora. W takim razie jaką kartę graficzną proponujesz? Jeszcze nie mam żadnej z tych rzeczy opiero planuję zakup by nie zrobić jakiejś głupoty, a wytknięto mi tu ich dużo. Po co biorę? Nie wiem, wydawała mi się, że jest dobra. Poza tym dziękuję za odpowiedź, chyba jedyna, która pasuje do mojego pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 skoro nic jeszcze nie masz napisz nam ile złota masz na komputer to Ci doradzimy. przeczytaj regulamin , a bedziesz wiedział co napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 To zacznijmy więc od początku. 1. Przeznaczenie komputera 2. Budżet na komputer. 3. Ma być sama skrzynka, skrzynka + system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) 1. Komputer głównie to grania oraz surfowania po internecie. 2. Około 2500 zł 3. Samo wnętrze skrzynki przy czym dysk twardy i nagrywarka jest w miarę dobra. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez OczyKobry535 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Ja pier... Co znaczy 3. Samo wnętrze przy czym dysk twardy i nagrywarka jest w miarę dobra.Znaczy, że już masz dysk i nagrywarkę? Jak masz, podaj model dysku. Napisz co jest potrzebne, czyli np. płyta, procesor, pamięć, karta graficzna, zasilacz, obudowa, choinka i dwa sople czekoladowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Tak, to znaczy ze mam ze starego komputera. Źle to trochę napisałem. Dysk to jakiś seagate ale nie mam pojęcia jaki. Potrzebne jest wszystko prócz obudowy, napędu, dysku twardego, systemu, monitora, klawiatury oraz myszki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) biorąc pod uwagę, że masz hdd na sata brałbym coś takiego: 3470 719zl B75MA-E33 199 A-Data AD3U1333W8G9-S 117 Deus 500W 199 Gigabyte 7950 1143 2377 edit: ceny z morele edit2: najlepsza grafa najniższym kosztem całości. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Aaa... Zapomniałem nadmienić, że zależało by mi na karcie graficznej firmy nVidia. U mnie w domu są trzy komputery i w, każdym jest nVidia. Mam po prostu do niej zaufanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 to zmień na 660Ti podobna cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 A jaką karte dzwiękową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Rozumiem, że masz jakieś audio z wyższej półki, przy puszeczkach za 200zł to integra wystarczy w pełni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Bardzo dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. Póki temat nie zamknięty. Jaki do tego wszystkiego mógłbym dobrać procesor Intel'a i7 3rd? Może znajdę te 500-600 zł więcej. Przepraszam, że pisze post pod postem ale nie wiem czy był by on zauważony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mógłbyś, tylko po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 I7 i gry to nie najlepszy pomysł , owszem do gier się nadaje ale stosunek cena/wydajność w stosunku do I5 nie jest korzystny . W grach jest nie wiele szybszy niż podobnie taktowany I5 , HT i więcej cache na nie wiele się przydają w grach . Zostań przy I5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam111111 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Asrock p67 pro3 b3 + i5 3570k + hd7950 gigabyte i bedziesz zadowolony. Zasilacz weż xfx550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Przy płytach na P67 trzeba zwrócić uwagę na to aby płyta miała wgrany najnowszy bios , chipset P67 natywnie nie obsługuje procków IB , dopiero po update biosu I5 3570K ruszy . Płyty na B75 czy Z77 mają natywną obsługę IB - większość procków działa już od pierwszej wersji biosu , często zdarza się że płyta ma wgrany nowszy bios . Asrock to dobry wybór , chyba że potrzebujesz USB 3.0 z przodu czy więcej portów PCI-E czy SATAIII . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OczyKobry535 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ok. W takim razie zostaję przy i5. Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...