kamil.b Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Po przeglądnięciu forum i strony purepc.pl złożyłem taki zestaw: CPU: i3770k Wentylator: Thermalright True Spirit 120 Płyta główna: ASRock Z77 Performance (czy może wziąć MSI Z77A-G45, około 90zł tańsza, a nie zależy mi na OC) GPU: Gigabyte GTX 660Ti RAM: G.Skill Ripjaws DDR3 2x8GB CL10 1600MHz HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200RPM SSD: Samsung 128GB SSD830 Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 700W (lub XFX Core 650W) Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 (czy ta obudowa nadaje się do tak wydajnego zestawu?) Napęd optyczny: Asus DRW-24B5ST SATA Komputer używany będzie głównie do modelowania i renderowania w 3dsMax, zależy mi na wykorzystaniu CUDA, dlatego wybrałem kartę graficzną NVidia. Priorytetem jest bardzo stabilna praca zestawu, nie zależy mi na podkręcaniu procesora. W dalszej kolejności korzystna byłaby rozsądnie cicha praca. Całość kosztowałaby około 4700zł. Co sądzicie o takim zestawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Jak nie robisz OC to bierz MSI B75A-G43 , zawsze to 100+ zł taniej . Zamiast tych G.Skill Ripjaws brał bym Goodram 2x8GB DDR3 1 333 mhz za ~240 zł . Zasilacz o wiele za mocny - spokojnie starczy 450W np. XFX Core 450W . Na chłodzeniu też można przyciąć - np. biorąc sporo tańszego SPC Fortis lub Hera . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.b Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź. Zmiana płyty nie przełoży się na wydajność? Czy tak taniej płycie można zaufać, że nie wysypie się w czasie renderu całodniowego? I czy Z77 nie jest bardziej przyszłościowy, gdybym chciał zmienić coś? Spotkałem się z wieloma opiniami, że już nie warto inwestować w coś przed Z77. Co sądzisz o MSI Z77A-G43? Wentylator wziąłem zgodnie z rekomendacją purepc.pl, bo jest tylko 10zł droższy od SilentiumPC Fortis. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez kamil.b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 MSI B75 to dobra i przyszłościowa płyta , jedynie co różni płyty na B75 od konstrukcji na Z77 to brak OC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.b Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Pozostanę jednak przy Z77 z tego względu, że zależy mi na szybkiej pamięci, a B75 ma ograniczenie do 1333MHz. Jednak skorzystam z Twojej rady i wezmę coś tańszego, niż wymieniony przeze mnie Gigabyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Płyty nie mają żadnego wpływy na szybkość ram . To procek ma wpływ bo kontroler ram znajduje się wewnątrz CPU , do obecnych procków Intela nie ma sensu brać szybkich ramów bo to nic nie daje , procki nawet na to nie reagują . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Wentylator: Thermalright True Spirit 120Na 99% nie zmieści Ci się do Brutusa. Wejdzie zapewne jednak do Gladiusa M40 ale tylko w jednej pozycji (tak jak Prolimatechy). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.b Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dziękuję bardzo za podpowiedź. W takim razie na pewno zmienię obudowę, poszukam na forum opinii. Ortientujesz się czy Fractal Design Core 3000 jest pod tym względem lepsza? Ewentualnie jakaś inna do 300zł? Rozmawiałem z użytkownikami 3dsMAX i pozytywnie odnieśli się do wspomnianego przeze mnie zestawu, więc pozostała do wybrania w zasadzie pasująca obudowa i jeszcze muszę przemyśleć raz wybór płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...