Skocz do zawartości
kamil.b

Zestaw 4500-5000zł. 3dsMAX rendering.

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeglądnięciu forum i strony purepc.pl złożyłem taki zestaw:

CPU: i3770k

Wentylator: Thermalright True Spirit 120

Płyta główna: ASRock Z77 Performance (czy może wziąć MSI Z77A-G45, około 90zł tańsza, a nie zależy mi na OC)

GPU: Gigabyte GTX 660Ti

RAM: G.Skill Ripjaws DDR3 2x8GB CL10 1600MHz

HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200RPM

SSD: Samsung 128GB SSD830

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 700W (lub XFX Core 650W)

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 (czy ta obudowa nadaje się do tak wydajnego zestawu?)

Napęd optyczny: Asus DRW-24B5ST SATA

Komputer używany będzie głównie do modelowania i renderowania w 3dsMax, zależy mi na wykorzystaniu CUDA, dlatego wybrałem kartę graficzną NVidia. Priorytetem jest bardzo stabilna praca zestawu, nie zależy mi na podkręcaniu procesora. W dalszej kolejności korzystna byłaby rozsądnie cicha praca.

Całość kosztowałaby około 4700zł.

Co sądzicie o takim zestawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie robisz OC to bierz MSI B75A-G43 , zawsze to 100+ zł taniej .

Zamiast tych G.Skill Ripjaws brał bym Goodram 2x8GB DDR3 1 333 mhz za ~240 zł .

Zasilacz o wiele za mocny - spokojnie starczy 450W np. XFX Core 450W .

Na chłodzeniu też można przyciąć - np. biorąc sporo tańszego SPC Fortis lub Hera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Zmiana płyty nie przełoży się na wydajność? Czy tak taniej płycie można zaufać, że nie wysypie się w czasie renderu całodniowego? I czy Z77 nie jest bardziej przyszłościowy, gdybym chciał zmienić coś? Spotkałem się z wieloma opiniami, że już nie warto inwestować w coś przed Z77. Co sądzisz o MSI Z77A-G43?

Wentylator wziąłem zgodnie z rekomendacją purepc.pl, bo jest tylko 10zł droższy od SilentiumPC Fortis.

Edytowane przez kamil.b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty nie mają żadnego wpływy na szybkość ram .

To procek ma wpływ bo kontroler ram znajduje się wewnątrz CPU , do obecnych procków Intela nie ma sensu brać szybkich ramów bo to nic nie daje , procki nawet na to nie reagują .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za podpowiedź. W takim razie na pewno zmienię obudowę, poszukam na forum opinii. Ortientujesz się czy Fractal Design Core 3000 jest pod tym względem lepsza? Ewentualnie jakaś inna do 300zł?

Rozmawiałem z użytkownikami 3dsMAX i pozytywnie odnieśli się do wspomnianego przeze mnie zestawu, więc pozostała do wybrania w zasadzie pasująca obudowa i jeszcze muszę przemyśleć raz wybór płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi