aml Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, przymierzam się do modernizacji sieci w moim domu i mam wątpliwość czy poniższy układ zadziała. Na strychu: Neostrada >>> router ADSL >>> switch 8 x lan >>> Na 1 pietrze: 7 x lan - PC, drukarka, NAS itp. Na parterze: 1 x lan - router wifi (jako AP) >>> HTPC (lan), konsola (lan), laptop (wifi) Problem #1 Czy router ADSL dogada się ze switchem (potrzebuje co najmniej 8 portów lan)? Problem # 2 Czy router wifi podłączony do switcha rozszerzy mi lan o kolejne 4 porty i czy wifi będzie śmigać? Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez aml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) P#1 bez problemu p#2 raczej o 3 porty, Router na parterze będziesz musiał połączyć raczej LAN <=> LAN z routerem lub switchem. Ja mam tak to połączone właśnie. Mam wyłączone w routerze DHCP, nadane IP nie kolidujące z innymi urządzeniami. Dostępne są 3 porty lan + WiFi. U ciebie warto też ustawić inne, odległe kanały na routerach, aby nie zakłócały siebie. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aml Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście masz rację bo w większości przypadków tak jest, ale napisałem o 4 portach bo akurat myślałem o routerze, który ma opcję AP i wykorzystuje wówczas port wan jako lan. W takim razie zabieram się do roboty. Dzięki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) _____________________________|->Switch->PC,NAS,itp Neostrada -> router ADSL (DHCP) -> _____________________________|->(WAN) Router (AP)->Laptop, HTPC I musi działać. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...