lechoo Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Witam! Od jakiegos czasu pracuje nad konstrukcja dzialka laserowego do zwalczania owadow - generalnie juz jest skonczona. Konstrukcja jest dosyc prosta: na suficie zainstalowalem posrebrzana kule, dokladnie wyszlifowana papierem sciernym (grubosc 80) oraz filcowa szmatka wyprana w Perwollu. W jednym z trzech rogow pokoju umiescilem dzialo laserowe o mocy 150W (zbudowane na podstawie wskazowek w Młodym Techniku nr 11/1987) - spalona swietlowka, wypelniona helem, neonem oraz oparami wanadu, podlaczona do gniazdka zasilajacego od windy (mieszkam w 5 pietrowym bloku, na 6 pietrze) o napieciu szybko zmiennym o wartosci skutecznej 1100V (co jest bardzo korzystne, bo ulatwia pompowanie elektryczne z zadana czestotliwoscia 10Ghz - nadal mam male problemy z rozmywaniem sie pasm energetycznych, szczegolnie w tych oparach wanadu, przez co duza czesc energii przeznaczonej do pompowania, zostaje wyemitowana w postaci wolnych neutronow wybijanych ze szklanej obudowy swietlowki - ale to juz szczegol techniczny). Po przeciwnej stronie pokoju zainstalowana jest kamerka termowizyjna sluzaca do lokalizacji owadow cieplych (glownie mrowki, chrzaszcze z rodziny Certhinia Zaebis, oraz male zielone muszki owocowe, no i przedewszystkim komary). Uklad jest sprzegniety i sterowany komputerem marki Optimus z serii "Komunijny prezent" o nieduzej, ale wystarczajacej mocy obliczeniowej (choc przy ilosci owadow na litr szescienny wiekszej niz 0,2 zaczyna brakowac mocy i laser glupieje (uczcijmy minuta ciszy dwa chomiki: Ptysia i Kubusia ... ....)) 2 mikroflopow. Ale do rzeczy. Mam pytanie, uporalem sie juz z celnoscia dziala laserowego, ale w zimie , kiedy szum termiczny nie wplywal na kalibracje - celnosc wyniosla 2/2 - z przyczyn obiektywnych (zima) zmuszony bylem uzyc dwoch przetrenowanych i specjalnie podgrzanych chrzaszczow testowych wpuszczonanych do pokoju w 20 sekundowych odstepach. Niestety! Jest juz niemalze lato, temperatury poszly w gore i szum termiczny nie pozwala kamerze odroznic owadow cieplych od otoczenia, przez co laser otrzymuje bledne dane. Czy istnieje jakis efektywny sposob chlodzenia owadow wlatujacych do pomieszczenia, ewentualnie moze zastosowac inne rozwiazanie namierzajace (radiolokacja?) Bardzo prosze o pomoc! Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake16 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 woow to ma byc zart ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 8O ZAJEBISTY POMYSŁ :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOS Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 8O 8O 8O :roll: :roll: :roll: yyyyyyyy no tak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Kurcze, nie mogę szczęki pod biurkiem znaleźć 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Cytat ....zgadzam sie z Toba w 100% cokolwiek mialo to znaczyc ;p odnosnie pomyslu dzialka - zajebioza !! gratuluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Pokaż film z tym jak to dzialo albo przynajmniej foty, bo jak na razie to w to niewiee Fake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 pomysl fajny :] , a to nie strzela do ciebie ? (tez jestes cieply). Wprowadz system identyfikacji owada, ja bym tam zrobuil tak jak w predatorze 2 , posypujesz kazdego owada radioaktywnym pyłem a potem pod swietluffka UV zaczyna swiecic czy jakos tak :]. Albo na ruch , na przyklad ultradzwienkami owada wprowadzasz w ruch a potem kamera sobie go wychwyci :] (niewiem czy da sie tak zrobic). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zajebiscie 8O . zastanawia mnie tylko jak rozwiazales problem z trojfazowym dyfuzorem alfa :?: , w mlodym techniku o ktorym wspomniales uzyli podprzestrzennego analizatora widma z zmostkowanymi ukladami sprzezenia zwrotnego - niestety ta konstrukcja za szybko sie przegrzewa. :( istniala jeszcze jedna mozliwosc - rosyjskie lodowki marki "mińsk" mialy ukryty za sprezarka maly reaktor termojadrowy (tak, tak, bez tego zadna lodowka nie bedzie chlodzila :twisted: ) - po malych przerobkach mozna taki reaktor przystosowac do srednio-cieplej fuzji - powinen dzialac idealnie - ale nikomu sie jeszcze nie udalo. :? koniecznie napisz jak to zrobiles :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 nie no zajebiste, masz jakies fotki tego wormkiller'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 lechoo, a moze zrob jakies male FAQ? Ja bym sie skusil na zrobienie takiego czegos. Moze zapodaj jakies schematy rozwiazania techniczne itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 a jak zrobiłeś sterowanie komputerem ? pytanie to napewno był młody technik :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Z kim ja gadam... :( mecze sie zeby wrzucic ledy w kompa, a tu mi z czyms takim wyskaqjecie :D Z grupy pl.misc.elektronika 10:45, 13-06-2003 by Dehuti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Może to był młody technik ale nie z roku 1987 z 2087r. Wtedy to może działa laserowe będzie się robiło w garażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarK Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 no nie no z krzesla spadlem :lol: to dziala ??? :lol: :lol: :lol: 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 sproboj to dac na allegro, i wrzuc w topic Allegro LOLe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Caly ten sprzet jest dostepny w Lipcach Reymontowskich? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Patrz zebys sam nie zostal z niego postrzelony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Taaaa.....z pewnością jest to w 100% prawda;) Ja mam u siebie miecz świetlny :P Żeby zrobić coś takiego, trzeba by było niebywałej precyzjii całego mechanizmu detekcjii jak i mocy lasera. Fajnie rześ zamotał, a nie leprzy lep na muchy? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Co do chlodzenia owadow, to mam pomysl: Wystaw przed oknem tabliczke: OWADY! ZGLOSCIE SIE PRZED WEJSCIEM W LODOWCE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14166913 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Cytat Witam! (mieszkam w 5 pietrowym bloku, na 6 pietrze) Pozdrawiam :D tzn na dachu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 nie hmmm sam nie wiem co myslec( wczesniej juz tez nie wiedzilem bo mam depresje) a teraz to juz w ogole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Czy ktos se tu jaja robi czy ja mam Malego technika zaczac czytac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 e równa sie mc kfadrat. W tym wzorku zawarte jest wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Cytat http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14166913Ble, tylko 5mW mocy, mój laser ma 150W :P A tak poważnie to szukałem jakiegoś konkretnego tematu na elektrodzie i znalazłem taki śmieszny topic, który pozwoliłem sobie bez zgody autora przekopiować :D http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=52156 Z laserem to może przegięcie, ale jakby je tak potraktować wiązką mikrofal z magnetronu od starej mikrofalówki :?: :lol: Napewno jest to łatwiej dostępne niż laser :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasy19 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 nie no stary niezle, choc I dont belive you. a tak wogole to gdzie znajde archiwalny nomer Mlodego technika, chodzi o ten co podales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 plagiat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 a jusz myslalem, ze jakisz geniusz sie znalazl :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...