Skocz do zawartości
maxmati

Jaki zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam wymienić parę częsci i zastanawiam się czy mój zasilacz sobie z tym poradzi.

Podzespoły jakie były by po modernizacji:

Procek: AMD FX-8350;

Płyta główna: MSI 990XA-GD55;

RAM: Corsair 2x8GiB;

Grafika: AMD HD4850;

Zastanawiam się również nad dołożeniem jakiejś słabej drugiej grafiki tylko do Internetu itp.

do tego jeszcze dysk HDD i SSD.

Zasilacz jaki teraz posiadam to: Ever Antec EarthWatts 380W jak myślicie podoła nowemu prockowi czy nie?

Dodam że nie będę go kręcił.

Edytowane przez maxmati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.12.2012 o 13:31, Damianqwer napisał(a):

Podaj ogólny budżet na komputer to coś dobrego złożymy i napisz także obecną konfigurację.

...i do czego wykorzystywany będzie komputer, rozdzielczość w jakiej grasz, czy zamierzasz podkręcać Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc ciezko. FX moze wziac 125W a radek 150. Razem mamy 275W a ten zasilacz daje na linii 12V ok 250W. A to tylko sam procek i grafika, reszta podzespolow tez ciagnie nieco z tej linii.

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem że będę składał bardzo nietypową konfiguracje zarówno z punktu widzenia hardware jak i software.

Mam zamiar postawić linuxa i dać mu tą słabszą grafikę do dyspozycji(jeszcze niewiem co to będzie) i teraz na linuxie odpalam wirtualizacje windowsa 7 przekazując mu moją obecną grafikę przy pomocy iommu. To by było tyle co do kofiguracji ze strony software. I do takiej kofiguracji wymagany jest jednak dość nietypowy sprzęt. Przedewszystkim potrzebne są mi dwie karty graficzne jedna słabsza dla linuxa druga mocniejsza dla windowsa.

Mój obecny sprzęt:

Procesor- Phenom x3 720BE;

Płyta- AsRock A780GXH/128M /AMD 780G;

RAM- 2x2GiB DDR 2 GODRAM + 2GiB so-dimm przez przejscówke (działa to fatalnie jeśli chodzi o prędkość ale 6GiB to dla mnie zdecydowanie minimum)

Zasilacz- Ever Antec EarthWatts 380W

Grafika- HD4850

Grać będę w roździelczości 1920x1080 ale nie jest to główne przeznaczenie tego komputera którym jest programowanie dlatego skłaniam się w stronę mocnego równoległego procesora, dużej ilości pamięci RAM oraz dyskowi ssd. Podkręcać raczej nie będę przynajmniej narazie.

Aha jeszcze grafika w gre wchodzi tylko AMD ze względu na sterowniki.

Budżet ~2700zł tylko że to budżet z monitorem 22" fullHD

Edytowane przez maxmati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już w innym temacie...jaki zasilacz do tego zestawu?

1. Intel Core i5-3470 3.20GHz

2. Asrock Z77 Pro3

3. MSI GeForce GTX 660 TwinFrozr III OC 2GB DDR5

4. Obudowa SilentiumPC Gladius M40

5. Dysk Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600)

6. Pamięć Kingston HyperX Blu DDR3 8192MB 1600MHz CL10

7. Napęd Asus DVD-RW DRW-24B5ST + NERO 10 czarny

Najchętniej jakiś modularny...nie chcę walczyć z ilością kabli w obudowie.

Czy w granicach 550 W wystarczy czy brać coś w granicach 650 W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi