Skocz do zawartości
mati199537

[600zł] Jaki UPS do: komputer + monitor + router

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Coraz częściej zdarza się u mnie w okolicy, że są chwilowe zaniki prądu, więc postanowiłem pomyśleć nad zakupem UPS'a. Nie znam się na tym zbytnio, jedyne co wiem, to że najlepszym rozwiązaniem, ale też najdrożsyzm są UPS'y VFI, ale z racji, iż tyle kasy raczej nie będę miał to chyba będę musiał zostać przy opcji UPS'ów VI. Co ma ten UPS podtrzymać?

Komputer:

i7 920 D0 2,66GHz@4,2GHz 1,28v.

HD4870 Vapor-X

Asus P6T

3*4GB Kingston 1600MHz@1604MHz

Do tego w obudowie jest nagrywarka DVD, 4 dodatkowe wentyle (nie licząc dwóch na Mugen'ie).

Zasilacz - Corsair CMPSU650TXEU

Monitor:

Samsung 226BW

Router:

TP-LINK W8960N

Czy 600zł wystarczy na jakiś konkretny UPS do tego zestawu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

mati199537

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powineneś celować w UPS'y co maja około 1000VA, ew jeśli nie masz kasy to 750VA.

Na allegro można trafić dobre modele APC (najlepiej z serii SMARTUPS z funkcją cold start), gdzie wytarczy im tylko dokupić baterie.

Te tańsze będa mieć złącze tylko na COM i często będą bez kabla, ale kabelek mozna zrobić samemu - problem raczej, że nowe komputery nie mają złącza COM, ale pewnie dałoby się za 20zl kupić przejścówkę COM->USB.

Droższe będą mieć złącze USB.

Sugeruję kupić UPS z większą wartością VA - dłuższy czas podtrzymania i na przyszłość się przyda jak dodasz np lepsze części (np grafika).

Do tego załatwić sobie albo zrobić przejścówkę ze złącza komputerowego na rozdzielacz (aby np podłączyć router.

1000VA z modułem USB powinen kosztować jakies 400zł

Do tego jedna bateria w cenie około 100zł wraz z kosztem przesyłki.

Kontrolować to można na dwa sposoby:

- soft APC, który trudno zdobyć do tych modeli

- apcupsd - projekt opensource, który działa, tylko trzeba poczytać instrukcję.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi