mati199537 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam, Coraz częściej zdarza się u mnie w okolicy, że są chwilowe zaniki prądu, więc postanowiłem pomyśleć nad zakupem UPS'a. Nie znam się na tym zbytnio, jedyne co wiem, to że najlepszym rozwiązaniem, ale też najdrożsyzm są UPS'y VFI, ale z racji, iż tyle kasy raczej nie będę miał to chyba będę musiał zostać przy opcji UPS'ów VI. Co ma ten UPS podtrzymać? Komputer: i7 920 D0 2,66GHz@4,2GHz 1,28v. HD4870 Vapor-X Asus P6T 3*4GB Kingston 1600MHz@1604MHz Do tego w obudowie jest nagrywarka DVD, 4 dodatkowe wentyle (nie licząc dwóch na Mugen'ie). Zasilacz - Corsair CMPSU650TXEU Monitor: Samsung 226BW Router: TP-LINK W8960N Czy 600zł wystarczy na jakiś konkretny UPS do tego zestawu? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, mati199537 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Powineneś celować w UPS'y co maja około 1000VA, ew jeśli nie masz kasy to 750VA. Na allegro można trafić dobre modele APC (najlepiej z serii SMARTUPS z funkcją cold start), gdzie wytarczy im tylko dokupić baterie. Te tańsze będa mieć złącze tylko na COM i często będą bez kabla, ale kabelek mozna zrobić samemu - problem raczej, że nowe komputery nie mają złącza COM, ale pewnie dałoby się za 20zl kupić przejścówkę COM->USB. Droższe będą mieć złącze USB. Sugeruję kupić UPS z większą wartością VA - dłuższy czas podtrzymania i na przyszłość się przyda jak dodasz np lepsze części (np grafika). Do tego załatwić sobie albo zrobić przejścówkę ze złącza komputerowego na rozdzielacz (aby np podłączyć router. 1000VA z modułem USB powinen kosztować jakies 400zł Do tego jedna bateria w cenie około 100zł wraz z kosztem przesyłki. Kontrolować to można na dwa sposoby: - soft APC, który trudno zdobyć do tych modeli - apcupsd - projekt opensource, który działa, tylko trzeba poczytać instrukcję. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...