Divek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Wstęp można ominąć....... O ile przy korzystaniu z ograniczonej ilości aplikacji moja stara maszyna sprawdza się wyśmienicie to przy próbie pracy na wielu programach naraz, komfort pracy znacznie się obniża. Głównym powodem jest zaledwie dwu-rdzeniowy procesor i mała ilość ramu. Proc: E8400 OC'd 3800mhz Mobo: ASUS P5K-e Ram: 4gb Corsair XMS DDR2 K.graf: HD6850 od szafirków SSD: SAMSUNG 830 128gb Na początku zamierzałem wymienić sam RAM i pozostać przy obecnym Piecyku ale gdy zobaczyłem ile wyniesie mnie wymiana tych 4gb na 8gb to byłem lekko zszokowany. Starszy, gorszy wydajnościowo, nie-przyszłościowy RAM DDR2(przy kościach powyżej 2GB) jest 3-krotnie droższy od swojego nowszego lepszego odpowiednika. Kupno 8GB DDR2 to koszt 400pln a nowszych DDR3 140pln, rozumiem, że Stary RAM zaczyna nabierać wartości kolekcjonerskich Także szybko się wyleczyłem z ulepszania starego piecyka i postanowiłem zainwestować w coś nowego co będzie bardziej odpowiadać moim aktualnym wymaganiom. .........................................Koniec wstępu Będę potrzebował czegoś co z zapasem mocy udźwignie naraz Photoshopa, Autocada, Winampa, Przeglądarkę z kikunastoma aktywnymi kartami, wow-a, wirtualną maszynę i film w HD, tak, nie ma to być żaden demon-szybkości w pojedynczych aplikacjach, chodź nie popadając też w drugą skrajność.. pewne parametry w 1-wątkowym aspekcie też musi utrzymać. Dokładnie będę potrzebował CPU, MOBO, RAM i zasilacz grafika i SSD pozostaną ze starego PC, zasilacz 450W Corsair już się pewnie nie załapie I tutaj prosiłbym o jakieś ciekawe propozycje w przedziale 1100-1300pln FX-6300 od Czerwonych wydaje się ciekawą propozycją .... z góry dzięki za propozycję i porady czego się powinienem wystrzegać http://www.youtube.com/watch?v=8d4RtvMQp10 Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Divek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 FX-6300 to nie najlepszy wybór do tego typu zadań . Do tego proponuję Xeon E3 1230V2 za 875 zł + MSI B75A-G43 za 259 zł i na początek Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~120 zł . Razem : 1 254 zł , Ceny z morele.net , zasilacz spokojnie wystarczy do tego sprzętu . Xeon to serwerowy odpowiednik I7 - sporo tańszy i pozbawiony iGPU , a tylko 100 mhz niżej taktowany niż I7 3770 . AMD nie ma procka który dorównał bym I5/I7 czy Xeonom . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 FX-6300 to nie najlepszy wybór do tego typu zadań . Do tego proponuję Xeon E3 1230V2 za 875 zł + MSI B75A-G43 za 259 zł i na początek Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~120 zł . Razem : 1 254 zł , Ceny z morele.net , zasilacz spokojnie wystarczy do tego sprzętu . Xeon to serwerowy odpowiednik I7 - sporo tańszy i pozbawiony iGPU , a tylko 100 mhz niżej taktowany niż I7 3770 . AMD nie ma procka który dorównał bym I5/I7 czy Xeonom . Bardzo ciekawa propozycja, muszę przyznać. Podoba mi się to, że ten procesor jest serwerowy, musi mieć większą żywotność no i prądo-żerność ma niską. Tylko nie jestem do końca pewien tego zasilacza... czy aby na pewno wystarczy do tego procesora w połączeniu z HD6850 ? Nie ukrywam, że gdyby wystarczył byłoby wyśmienicie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Starczy bez problemu - HD6850 pobiera w grach do 115W prądu , TDP karty to 127W . Xeon ma TDP 69W . Procek i kartą biorą niecałe 200W przy pełnym obciążeniu , dolicz 50-60W na inne elementy w kompie i masz orientacyjne zużycie energii twojego kompa . Co prawda nie wiemy jakiego dokładnie Corsarza masz , ale wątpię aby miał mniej niż 350W na linii +12V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Starczy bez problemu - HD6850 pobiera w grach do 115W prądu , TDP karty to 127W . Xeon ma TDP 69W . Procek i kartą biorą niecałe 200W przy pełnym obciążeniu , dolicz 50-60W na inne elementy w kompie i masz orientacyjne zużycie energii twojego kompa . Co prawda nie wiemy jakiego dokładnie Corsarza masz , ale wątpię aby miał mniej niż 350W na linii +12V . Corsair VX450W 396W na linii +12V Zastanawiam się nad buldożerem FX-8350, faktyczne 8 rdzeni z wyższym taktowaniem sprawdzałoby się lepiej niż 4-rdzenie HT Xeona, ale ta prądożerność Buldożera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Fx-8350 i HD6850 na Korsarzu VX450w 396W na linii 12V Udźwignie ta łajba tą czerwoną brać ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 http://www.anandtech.com/bench/Product/697?vs=551 Co prawda 3770K no ale jak już wspomniano Xeon to i7 bez iGPU z ciut niższym zegarem; Wciąż moim zdaniem Xeon wypadnie ciekawiej a przy okazji energo-oszczędniej; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 http://www.anandtech...duct/697?vs=551 Co prawda 3770K no ale jak już wspomniano Xeon to i7 bez iGPU z ciut niższym zegarem; Wciąż moim zdaniem Xeon wypadnie ciekawiej a przy okazji energo-oszczędniej; Jakoś nie mogę przywyknąć do myśli, że 4-rdzeniowy procesor z HT dorównuje faktycznym 8-rdzeniom... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Z fizycznością rdzeni w FX to była zagadka, Bulldozery 8xxx miał konstrukcje 4 moduły (rdzenie) po 2 wątki... czyli też swego rodzaju HT jak w Intelu; Vishera (FX83xx) to już raczej fizyczne 8 rdzeni choć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Co z tego że FX8350 ma 8 rdzenii , jak wydajność 1 rdzenia jest żałosna . FX-y wcześniejsze były wolniejsze niż Phenomy II w przeliczeniu na rdzeń , FX8350 trochę poprawiony ale nadal przegrywa z I7 3770K . W FX-y bym się nie pchał . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 1.) Po co zakładasz kolejny temat o tym samym ? 2.) FX8350 to nie najlepszy wybór w twoim przypadku . 3.) Ten VX da radę bez problemu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) 1.) Po co zakładasz kolejny temat o tym samym ? 2.) FX8350 to nie najlepszy wybór w twoim przypadku . 3.) Ten VX da radę bez problemu . No nie do końca o tym samym a chciałem uzyskać szybką odpowiedź. Przekonałeś mnie co do tego Xeona a Benchmarki podane przez serwala jeszcze mnie w tym utwierdziły. Dzięki Reyden ! Dzięki Serwal ! Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Divek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 No nie do końca o tym samym a chciałem uzyskać szybką odpowiedź. Akurat był to temat o tym samym. Na wszelki wypadek, zanim założysz kolejny temat zapoznaj się z regulaminem działu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...