Skocz do zawartości
mrwhoope

Zmiana z Athlon II X3@X4 na Phenom II X4/X6 czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy użytkownicy. Już jakiś czas temu czyli ponad 3 lata temu, dzięki temu forum złożyłem dobry, tani komputer do zastosowań ogólnie domowych, grania, jak i korzystania czasami z profesjonalnych programów. Byłem i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Niedawno zmieniłem jedynie kartę graficzną, a jeszcze wcześniej dołożyłem Ramu. Zatem o co chodzi. Myślę nad upgradem procesora, w cenie max 400 zł. Ostatnio widziałem że polecane są procesory i3 + zmiana płyty głównej. I teraz nie wiem gdzie uzyskałbym większą wydajność. Czy zmienić procesor pod AM3 Phenom II X4 945 lub Phenom II X6 1045T, dlaczego te a nie inne? Niestety moja płyta główna nie ma chłodzonej sekcji zasilania i ma ją dość słabą. Oczywiście lekkie OC wchodziłoby by grę, chodzi głównie o to aby procesor nie przekraczał TDP 95W, a akurat te modele pasują, nie są one BE ale zawsze można zrobić OC przez FSB. Ceny? Pierwszy z nich troche ponad 300zł, drugi trochę ponad 400 zł. Co o tym myślicie? Oprócz tego tak przy okazji jeśli ktoś mógłby polecić tani dysk twardy najlepiej 1 terabajt, bo zaczynam odczuwać braki pojemności (czasami nagrywam Frapsem jakiegoś gameplaya z gry), ale to jest sprawa drugorzędna. Co do gier jestem tak czy siak ograniczony rozdzielczością monitora Samsung 19 cali 1440x900. Większośc gier na high trzyma te ponad MOH: Warfighter 30 fps, Dirt 3 na ultra 40 fps, Arma 2 skokowo 25-40 fps ,Starcraft 2 na ultra przy dużej ilość jednostek już przycinał. A oto mój obecny zestaw:

CPU: Athlon II X3 435 odblokowany 4 rdzeń 2,9GHZ@3,4GHZ rev. C2

Chłodzenie CPU: Zalman Performa

MOBO: MSI 770-G45 - najnowszy bios obsługa procesorów 6 rdzeniowych

GPU: Gigabyte Radeon 7770 OC

PSU: OCZ ModXStream 500W (I generacja)

RAM: 4X2GB DDR3 1333 mhz

Dyski: Samsung F1 HD 502IJ 500 GB i Seagate 80GB sata

Pozostałe graty: napęd, obudowa tu jest ok, wszyskie informacje niezbędne chyba podałem. Czekam na jakieś rady/słowa krytyki/porady czy cokolwiek co mnie pomoże podjąć decyzję. Wiadomo jest opcja że czekać dalej, moze zmieni się coś na rynku cpu/mobo i będzie coś ciekawego cena/wydajność, ale chyba narazie nie zapowiada się. Aha, czytałem parę tematów, proszę nie doradzać mi najtańszej płyty głównej pod 1155 i procka Pentium G860 czy Celerona G550, bo wiem że stracę na wydajności w aplikacjach procko-lubnych że tak powiem Dołączona grafika

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę sprzedałbyś za około 150zł - 200zł, procesor około 250zł razem masz 400zł + twoje 400zł które chciałbyś przeznaczyć na to:

Mógłbyś kupić:

intel core i5-3470 - 715zł

płyta MSI B75MA-E33 - 199zł

wychodzi 914zł więc sporo ale wydajność dużo większa.

Jeśli chodzi o dysk to WD Blue 1TB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to już jakiś konkret, ale myślisz że na serio dostanę takie kwoty za używane mobo i cpu? 3 lata temu ten cepek kosztował 250 zł i chyba dziś nowe tyle kosztują.

wychodzi 914zł więc sporo ale wydajność dużo większa.

Ile większa wydajność jesteś w stanie określić procentowo? Albo jakiś konkretny film-test, bo wiadomo jest dość sporo testów (suche cyferki), które przeglądałem i aż takiej sporych różnic nie wychwyciłem. Gdzieś czytałem dobry komentarz gostka, że w sklepie komputerowym były 3 zestawy komputerowe, wszystko identyczne, oprócz cpu i mobo, pierwszy z i3, drugi z i5 nawet chyba z k a drugi jakiś phenom II x6. Przyszedł klient (dzieciak) chcąc pograć jako test w BF 3. I co? Na i3 zauważył spowolnienia itd. czyli odrzucił ten zestaw. Pozostały dwa i różnicy na nich nie zauważył w płynności, oczywiście kupił tańszy zestaw z Phenomem II x6. Takie testy do mnie przemawiają organoleptyczne, bezpośrednie i namacalne. Dołączona grafika

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki przykład ( http://www.anandtech...duct/102?vs=702 ) ( http://www.anandtech...duct/146?vs=702 ) ( http://www.anandtech...duct/362?vs=702 ). Jak już chcesz procesor wymieniać, nie widzę za bardzo sensu zmiany na phenoma 945. No i testy na naszym forum ( http://www.purepc.pl...bridge?page=0,9 ) jak nie ma i5-3470 to patrz na i5-2500k. Bez podkręcania to takie same procki. 3470 nie podkręcisz, trzeba by było kupić 3470k i lepszą płytę żeby podkręcać

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie komputerowym były 3 zestawy komputerowe, wszystko identyczne, oprócz cpu i mobo, pierwszy z i3, drugi z i5 nawet chyba z k a drugi jakiś phenom II x6. Przyszedł klient (dzieciak) chcąc pograć jako test w BF 3. I co? Na i3 zauważył spowolnienia itd. czyli odrzucił ten zestaw. Pozostały dwa i różnicy na nich nie zauważył w płynności, oczywiście kupił tańszy zestaw z Phenomem II x6. Takie testy do mnie przemawiają organoleptyczne, bezpośrednie i namacalne. Dołączona grafika

A potem po organoleptycznym i namacalnym wprowadzeniu tego do domu okazuje się, że po godzinie gry tani zestaw gotuje się w taniej obudowie. Wchodzisz na forum, zakładasz temat "Help, pomocy, uszy mi urywa mój komputer, jaki culer do 300zł aby go uciszyć". Potem cieszysz się już energochłonnym, gorącym, niecichym potworem wydajnościowym. Ważne, że pierwsza rata była niższa.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już sam nie wiem, jednak i5 to za drogi upgrade jak dla mnie na tę chwilę. A co myślisz o i3 2100 albo i3 3220? To chyba najtańsze z tych i3 i do tego jakieś mobo. Patrzyłem po testach jest zawsze lepszy od phenoma II X4. Jak wygląda sprawa podkręcania w i3? Można coś podkręcić, dla mnie to nowość tam jakieś bclk itd..

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już sam nie wiem, jednak i5 to za drogi upgrade jak dla mnie na tę chwilę. A co myślisz o i3 2100 albo i3 3220? To chyba najtańsze z tych i3 i do tego jakieś mobo. Patrzyłem po testach jest zawsze lepszy od phenoma II X4. Jak wygląda sprawa podkręcania w i3? Można coś podkręcić, dla mnie to nowość tam jakieś bclk itd..

Zależnie od płyty głównej podkręcisz o jakieś 200mhz czyli w sumie nic. Zależy od którego X4, raz na korzyść jednego raz na drugiego. Osobiście bym dozbierał do i5 (tym bardziej, że masz procka odblokowanego) i mieć zauważalny skok wydajności. Moim zdaniem nie warto tego i3 kupować albo kupować g550, g860 albo i5 Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potem po organoleptycznym i namacalnym wprowadzeniu tego do domu okazuje się, że po godzinie gry tani zestaw gotuje się w taniej obudowie. Wchodzisz na forum, zakładasz temat "Help, pomocy, uszy mi urywa mój komputer, jaki culer do 300zł aby go uciszyć". Potem cieszysz się już energochłonnym, gorącym, niecichym potworem wydajnościowym. Ważne, że pierwsza rata była niższa.

1. Obudowę może i mam tanią i starą, ale jest jeszcze z czasów kiedy nie było samej chińszczyzny, gruba blacha, dość dobrze wentylowana.

2. Mam już cooler CPU za stówkę.

3. Trudno się mówi, wentylator pod max. obciążeniem kompa musi trochę pohałasować i oddać ciepła logiczne.

4. A ceny prądu to mam gdzieś, temat rzeka im więcej społeczeństwo oszczędza energii elektrycznej tym droższy prąd ha ha !! (wniosek oszczędzajmy ile wlezie, siedźmy po ciemku a i tak rachunek za prąd na 2 stówy dostaniesz), polityka i jeszcze raz polityka wchodzi w grę, a nie rzeczywista wartość wytworzenia 1KWh)

No i pozostaje ten i3. Przeglądałem testy szkoda ani go podkręcić, z wydajnością w różnych programach/grach też różnie wypada. Ah ten Intel...Dołączona grafika

EDIT: Fakt ten Celeron G550 i Pentium 860, pooglądałem na youtube i na własne gały widzę że gry działają płynnie. Ciekawe jak wygląda sprawa jakaś konwersja filmu na tych prockach, ale obawiam się że licho :/

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w efekcie wychodzi że nie ma na co zmienić w przyzwoitej cenie, ładnie 3 lata minęły i taka posucha pośród procków, a wszyscy oh i ah że społeczeństwo mam takiii postęp w dziedzinie elektroniki. A widzę że kolega też siedzi już trochę na leciwym cpu i mobo :D. Wątpliwości rozwiane, a temat raczej jest do zamknięcia.

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w efekcie wychodzi że nie ma na co zmienić w przyzwoitej cenie, ładnie 3 lata minęły i taka posucha pośród procków, a wszyscy oh i ah że społeczeństwo mam takiii postęp w dziedzinie elektroniki. A widzę że kolega też siedzi już trochę na leciwym cpu i mobo Dołączona grafika. Wątpliwości rozwiane, a temat raczej jest do zamknięcia.

Powiedziałbym raczej, że postęp jest tylko trzeba umieć to wykorzystać, a po drugie firmy muszą zarobić więc wprowadzają wszystko stopniowo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi