bachnaify Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylatorów. Bo mam Sigma EVO 120mm i podpiąłem go do płyty przez przejściówkę 12V --> 7V i teraz chodzi na 800rpm. Moje pytanie jest czy Cooler Master Silencio 550 i/lub Corsair 550D też mają w dołączonych akcesoriach przejściówki na 7V do zamontowanych w nich fabrycznie wentylatorów ? Słyszałem, że wentylatory można tez podpiąć inaczej niż pod płytę główną np. pod zasilacz - jak to zrobić ? Co mnie dziwi i czego nie rozumiem. Dlaczego w teście bez wentylatorów i z wentylatorami ustawionymi na 12V ciszej wypada Silencio 550 a w teście z wentylami na 7V ciszej wypada 550D ? Link tu - http://uk.hardware.i...oise-production W tym teście podobnie - http://hexus.net/tec...es-550d/?page=6 Czy to tylko dlatego, że Silencio 550 ma cichsze wentylatory fabryczne niż Corsair 550D ? A może daltego, że Corsair 550D ma fabrycznie zamontowane 3 wentyle, a Silencio 550 dwa wentyle, ale w takim razie dlaczego przy 7V to 550D wypada ciszej ? Nie wiem jak rozumieć te dwa testy i które wyniki brać pod uwagę - te 12V czy 7V, czy jak ? Edytowane 19 Grudnia 2012 przez bachnaify Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Wentylatory możesz podpiąć pod zasiłkę, jak masz na kablach wtyczki 3pin lub posiadasz przejściówkę z molexa na 3pin (odpowiednio układając wtyki można ustawić 12V, 7V lub 5V. A odnośnie głośności ww. obudów - w wentylatorze hałasują 2 rzeczy - jest to odgłos łożyska i szum przepychanego powietrza. Silencio może być cichsze bez wentylatorów (ponieważ jest wyciszona), a na 12V wentylatory wytwarzają mniejszy szum (lepsza konstrukcja łopatek, niższe nominalne obroty, itp...). Natomiast w wypadku niskich napięć, a tym samym i obrotów wirnika, gdy samego ruchu powietrza nie słychać lub ledwo słychać, dać może o sobie znać łożysko, wcześniej zagłuszane, a teraz dobrze słyszalne. Do tego dochodzą wibracje niektórych elementów, w tym i samych wentylatorów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachnaify Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 550D też jest wyciszona. Najbardziej doskwierają mi właśnie wibracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Wentylatory możesz podpiąć pod zasiłkę, jak masz na kablach wtyczki 3pin lub posiadasz przejściówkę z molexa na 3pin (odpowiednio układając wtyki można ustawić 12V, 7V lub 5V. Nie raz było mówione że 7V nie jest dobrym pomysłem (przypadek podpięcia pomiędzy żółty a czerwony z molex). Jeszcze najlepsze rozwiązanie to sterowanie z płyty głównej ... jest kontrola RPM, możliwość zwiększenia RPM po przekroczeniu określonych progów, lub takie zwiększanie RPM by utrzymać określoną temp - automatycznie. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Nie raz było mówione że 7V nie jest dobrym pomysłem (przypadek podpięcia pomiędzy żółty a czerwony z molex).tak tak, możliwość zrobienia spięcia... Szczerze, zdarzyło Ci się kiedykolwiek coś takiego? Ja miałem tak podpięte 3 pompy przez kilka lat i nic zupełnie się nie stało - pomijam awarie 2-óch z tych pomp z przyczyn ich wadliwej konstrukcji (trzecia działa do dziś), ale nic się nie stało nawet wtedy, jak padła elektronika jednej z nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachnaify Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Sprawdziłem - Obsidian 550D ma 3 wentyle 1100rpm (2 na froncie, 1 z tyłu), a Silencio 550 ma 2 wentyle 800rpm (1 z przodu, 1 z tyłu) Przy 12 V obsidian ma 39,3 dB, a silencio 550 37,1 dB, a na 7V obsidian ma 30,3 dB, a silencio 550 33,3 dB. O czym to świadczy ? Te wartości wentyli, które podałem odnoszą się do 12 v ? Wracając do 12V - gdybym dołożył do Silencio 550 na przód wentyl Sigma EVO 120mm na 7V (czyli by chodził na 800rpm tak jak mam teraz) to o ile mogłaby wzrosnąć głośność ? Dalej byłoby ciszej niż 39,3 dB w Obsidianie 550D ? Edytowane 20 Grudnia 2012 przez bachnaify Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Wentyle od CM mogą mieć głośniejsze łożysko, stąd też takie wyniki. A co do drugiego pytania, to odpowiedzi można szukać już tylko u wróżki, za dużo tu czynników losowych itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...