Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam jak ta płyta wygląda, ale upierając się dalej przy wierceniu... może pod tym pekniętym zaczepem jest miejsce bez ścierzek aby wywiercić otwórek i zamontować haczyk na który załorzy się cooler ... zaczep ale nie przyklejony do gniazda socketu a do płyty..

//ZOh1w2//

"większość dzisiejszych płyt jest wielowarstwowych np. ten asus którego posiadam ma 6 warstw a 4 warstwy to norma więc chyba nie wszystki ścieżki widać na zewnątrz." To prawda???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam jak ta płyta wygląda, ale upierając się dalej przy wierceniu... może pod tym pekniętym zaczepem jest miejsce bez ścierzek aby wywiercić otwórek i zamontować haczyk  na który załorzy się cooler ... zaczep ale nie przyklejony do gniazda socketu a do płyty..

//ZOh1w2//

"większość dzisiejszych płyt jest wielowarstwowych np. ten asus którego posiadam ma 6 warstw a 4 warstwy to norma więc chyba nie wszystki ścieżki widać na zewnątrz."  To prawda???

postaram sie jakies powiekszone zdjecia.. jak znajde na necie to wrzuce bo nie mam cyfrowki zeby pstryknac u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziedzinie klei:

Poxipol - odpada nie bardzo trzyma się plastiku

SuperGlue - nie jestem przekonany, według mnie za słaby

Polecam Bison Plastic Adhesiv klej specjalny do plastiku

Ewentualnie UHU PlasticPlus - ale tylko do 80stC

Dodatkowo można podleić silikonem np. Patexa, ale to też do niskich temp i tylko dodatkowo.

Co do wiercenia. Płyty główne są 4-6warstwowe więc trzeba mieć farta żeby nie przewiercić któreś z warstw. Stanowczo odradzam.

A co zrobić ??????? szczerze to tylko klejenie wchodzi w rachubę.

8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wymyśliłem tak:

<span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coolera założyć na proca i przymocować go drutami jakimis izolowanymi tak, żeby obejmowały całą płytę i do tego skombinowac jakieś urządzonko do naciągania tych drutuf co by się to trzymało. Powinno zaskutkować, już tak robiłem, ale komp leżał na biurku to radiator i tak spaść nie mógł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wymyśliłem tak:

<span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coolera założyć na proca i przymocować go drutami jakimis izolowanymi tak, żeby obejmowały całą płytę i do tego skombinowac jakieś urządzonko do naciągania tych drutuf co by się to trzymało. Powinno zaskutkować, już tak robiłem, ale komp leżał na biurku to radiator i tak spaść nie mógł

Jak porzadnie docisnie to moze plyta strzelic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyab że ktoś ma pożądną obudowę to ma na płytę take blaszaną wysuwanę tackę i to by można do niej przymocować, ale i tak by się ocierało o płytę. :idea: I jeszcze mi wskoczył "szalony pomysł", a jakby zamontować radiator na zawiasie? cześć przykręcić tam gdzie pisze socket coś tam, a drugą część do radiatora, powstaje tylko problem jak go zmusić do nie otwierania się :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wymyśliłem tak:

zadne druty nie wchodza w gre lol..

po co sie meczyc jak mozna poprostu przykleic cooler :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KyCol a może tak !!!: przykleić ale i wzocnić.

wywiercic otwór w sockecie, wywiercic w ząbku, włożyć mały cylindryczny kawałek metalu - np. fragment szpilki, może jakąś tulejkę, i dodatkowo zastosować klej, będzie tylko wzmacnił konstrukcję, a wszystko będzie sztywniejsze dzięki metalowej wkładce

Zamiast wiercenia można by spróbować rozgrzać, ale nie wiem na ile to skuteczne - myślę że w przypadku odłamanego ząbka to moło by być dobre ale nie dla socketa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muj titan ma taka wneke jakby na to gdzie jest napisane socket XXX mozna by jakims butaprenem przyklejic w tym miejscu

8O Arni, wiesz co mozna skleic jakims butaprenem :?: :mrgreen:

Kycol nie mozesz wykorzystac tej dziurki z radia od chipsetu ?

moglbys tam przykrecic jedna strona konstrukcji(wymysl jakas , to w sumie proste) a z drugiej strony zrobis takie cos w rodzaju zacisku na plycie

wiesz zebg trzymalo jak imadelko ?

no i tam przymocowac druga strona tej konstrukcji

to chyba dosc wydajny pomysl ?

jakbys mieszkal blizej to postaralbym Ci sie to zrobic , ale wiesz , daleko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem z góry przeciwny klejeniu radiatora do proca/płyty. Nie wiem jak twwarde są te wasze kleje, ale koleś moze kiedyś chcieć zmienić proca lub radiator i co? Może jeszcze ktoś mi powie żeby przykleić radiator do jądra proccesora Arctic Silverem.

Inny pomysł, ale wymagający sporych umiejętności posługiwania sie lutownicą to kupienie na giełdzie jakiegoś zjebańca, wylutowanie socketa z tej i tamtej płyty i wlutowanie tego ze zdupionej płyty w tę waszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem z góry przeciwny klejeniu radiatora do proca/płyty. Nie wiem jak twwarde są te wasze kleje, ale koleś moze kiedyś chcieć zmienić proca lub radiator i co? Może jeszcze ktoś mi powie żeby przykleić radiator do jądra proccesora Arctic Silverem. 

Inny pomysł, ale wymagający sporych umiejętności posługiwania sie lutownicą to kupienie na giełdzie jakiegoś zjebańca, wylutowanie socketa z tej i tamtej płyty i wlutowanie tego ze zdupionej płyty w tę waszą.

A mi wpadł do głowy inny pomysł , czy nie można wylutować, tak jak mówisz , socketa a potem tak go przerobić aby można go było wsadzić w socketa z tej twojej płyty i dopiero w tak zamontowanego wsadzić procka i zamocować do niego radiator. Tylko jedna kwestia czy same nóżki są w stanie wszystko utrzymać na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...