MasterTomster Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Witam po dłuższej przerwie. :) Mam zagwózdkę z powyższym zagadnieniem... Laptop to : http://www.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/K61IC/#specifications Chciałbym wymienić procka aby uzyskać więcej wydajności w obliczeniach dla modelowania 3D. Syn (14lat) zaczyna używać coraz mocniejszego oprogramowania (lub tworzy coraz bardziej skomplikowane rzeczy :P) i brakuje mocy. Trochę upgradowałem i budowałem kompy ale stacjonarne i to było kilka lat temu więc najzwyczajniej wyszedłem z obiegu. Plus fakt że laptopa nie ruszałem. Nowy laptop nie wchodzi w grę bo tu wszystko działa perfekt a jeśli młody dalej będzie w to szedł to będę musiał pomyśleć o porządnej stacji roboczej ale na to jeszcze jest czas. Chcielibyśmy wsadzić mu jakiś c2quad lub c2duo, to teraz tanie rzeczy i nie widzę problemu wyłuskać parę złotych na np q9100 czy p9700. Tylko czy to zagra? Czy płyta, chipset zobaczą tego procka? Proszę o poradę w tym konkretnym przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 nie napisałeś jaki procek obecnie tam siedzi... Wymiana przy obecnych cenach oplacalna jest do max T9400 lub P8600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterTomster Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Siedzi oryginalny Pentium Dual Core Processor T4300 : 2.1 GHz L2 1mb.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 to tak jak wyżej napisałem P8600 lub T9400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterTomster Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Pomijając opłacalność... bo mam namiar na t9800, czy płyta/bios/chipset rozpozna ten konkretny procesor??? Napisałem do Asusa ale oni mogą skopiować tekst z opisu laptopa sprzed 3 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 95% ze tak, te 5% wiecej byloby gdyby lap miał PM45 zamiast tego cuda od nV :P ewentualnie zupdatuj bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...