Skocz do zawartości
Katohaikara

Przejściówka SATA TO IDE & IDE TO SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma problem gdyż mam nagrywarkę DVD z portem ATA a w płycie głównej tylko SATA. Kupiłem tą przejściówkę http://allegro.pl/ad...2845350133.html i nie chce mi działać. Podłączyłem wszystko poprawnie. Może trzeba przestawić coś w BIOSie? Dioda od nagrywarki się świeci, ale jak wciskam przycisk, brak jakiejkolwiek reakcji. Nie mogę uruchomić komputera, bo jest świeżo złożony i chce zainstalować system. Nagrywarka została od starego.

E: Zamontowałem inny napęd i zainstalowałem system. Nagrywarki z przejściówką nawet nie wykrywa.

Edytowane przez cMQeeEEEzzZZzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wielokrotnie tu na forum wspominano - takie przejściówki niespecjalnie lubią się z napędami(z dyskami raczej śmigają bez problemu) i jest to trochę loteria. Widać miałeś pecha.

Nie wiem też czy w biosie SATA nie musi być ustawione na IDE (AHCI jest lepsze dla HDD/SSD...), żeby przejściówka miała w ogóle szansę zadziałać - poczekaj aż ktoś z doświadczeniem w tej kwestii potwierdzi lub zaprzeczy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co ktoś zakładał identyczny temat! Czy szukanie jest tak trudne?..

Padła odpowiedź że niektóre płyty nie chcą współpracować z takimi przelotkami. Najlepsze wyjście to zakup napędu na Sata.

W biosie nic się nie przestawia - działa albo nie działa.

Ew wspomniane AHCI na IDE ale wtedy dysk nie będzie miał AHCI.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi