Misiekskrzypek Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam. Temat walkowany wiele razy ale poniewaz od kilku godzin wertuje internet a znalezione odpowiedzi sa niejednoznaczne, mam pytanie czy w przypadku Sandy Bridge nadal obowiazuje zasada nieprzekraczania 0,5V pomiedzy napieciem kontrolera pamieci w procku a napieciem ram? Moj sprzet to i5 2500k, Asrock P67 pro3 i ramy Kingston HyperX Blue 1600MHz 1,65V. Pamieci maja profil XMP, ktory ustawia 1600MHz i napiecie 1,65V, nie zmienia jednak on vccio, a sa ta profile podobno pod intela. Ustawilem recznie vccio na ~1,155V zeby nie przekraczac 0,5V wzgledem napiecia ramu czyli 1,65V lecz nie jestem pewien, czy dla tej platformy jest to konieczne. Czy jest gdzies w specyfikacji Intela cos na ten temat? Jakie jest najwyzsze bezpieczne napiecie vccio? Z gory dziekuje za odpowiedzi, najlepiej podparte dokumentacja Intela:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 1,65V jest bezpieczne. Koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Tyle to ja wiem, chodzi mi o zaleznosc wzgledem vccio, zasade 0,5v i maksymalna bezpieczna wartosc vccio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dalej nie rozumiesz. 1,65V jest bezpieczne bez żadnych kombinacji. capiche? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Według specyfikacji intela: def VTT = 1.05 a max zalecane VDIMM=1.575. Różnica jest wiecej niż 0.5 Nie zawracaj sobie gitary. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...