Skocz do zawartości
konrado5

Rozdzielacz ADSL-prawidłowe podłączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam łącze Netia No Limits na liniach Netii, lecz nie wiem czy mam prawidłowo podłączony ADSL splitter.

Mam główne gniazdko i do niego jest podłączony kabel idący do routera, ale do tego gniazdka też jest podpięty kabel idący do drugiego gniazdka do którego jest podpięty telefon. Przy czym ten kabel nie ma końcówki, jest jakoś wsadzony do głównego gniazdka. No i dlatego nie mogę podłączyć rozdzielacz ADSL do głównego gniazdka, tylko dopiero do gniazdka of telefonu. W związku z tym telefon jest podpięty pod ADSL splitter, a router już nie, chociaż jest to urządzenie z dwoma wejściami. Technicy stwierdzili, że tak może być. Oto jak mam podpięte:

główne gniazdko - wtyczka rj 11 - kabel - router

główne gniazdko - kabel bez wtyczki rj 11 - gniazdko do telefonu - ADSL splitter - telefon

Tak może być?

Edytowane przez konrado5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim układzie ( z telefonem ) zamiast splittera daj filtr ;]

Dlaczego? O ile mi wiadomo ADSL splitter oprócz tego, że jest rozdzielaczem zawiera wbudowany filtr. Czyli nie musi być filtr przy głównym gniazdku? Nie musze dorabiać końcówki do kabla łączącego główne gniazdko z gniazdkiem od telefonu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Adsl splitter z filtrem ? masz jakiś lepszy model Dołączona grafika bo moje są bez ( chyba )
2. Jeżeli kabel od gniazdka telefonu jest na stałe podłączony do głównego gniazdka nie widze sensu zarabiać nowej wtyczki.
3. Filtr podłącza się przed telefonem.

Czyli np. Główne gniazdko - splitter - router
- filtr - telefon

Jeżeli faktycznie masz splitter z filtrem to niepotrzebny osobny filtr

Edytowane przez marcinq123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Splitter z filtrem dodają gratis w pudełku z Liveboxem, Netiaspotem itp. Żadne aj-waj ;)

Co do pierwszego postu - może. Ważne jest, aby każdy telefon był za filtrem, poza tym gniazdek, kabli itp. może być dowolnie dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem splitter w pudełku razem z routerem TP-Link TD-W8950ND. Tylko nie wiem czy jest on z filtrem. Ale przez to, że dopiero jest podpięty do drugiego gniazdka, router nie jest podpięty do rozdzielacza, chociaż telefon jest. Czy sygnał telefoniczny w ten sposób nie zakłóca Internetowego.

Edytowane przez konrado5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli splitter jest z filtrem to gitara jezeli nie ma to w starszych fonach można uslyszeć szum ? z tego co sie orientuje.

Jeżeli wszystko działa ok, to nie ma czym sie przejmować. Możesz sprawdzić tłumienie etc w ustawieniach routera ( o ile takowe posiada - chodzi mi o jakość łącza)

Niech splitter z filtrem lub sam filtr będzie przed telefonem i wsio.

Edytowane przez marcinq123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi