Skocz do zawartości
Gural888

ATI 9800 ścina obraz przy 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z radkiem 9800 , a mianowicie przy przechodzeniu w 3D grafika ścina się i trzeba resetowac komputer . Chłodzenie jest ok , wiatraczek chłodzi jak należy . Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i coś mi podpowie . Z góry dziękuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat o 9800 istnieje

http://forum.purepc.pl/topic/196269-ati-radeon-9800-pro-xt-cz-ii/page__st__540

Może byś podał resztę konfiguracji włącznie z zasilaczem (marka, model, moc). Czy masz możliwość sprawdzenia PC na innej karcie graficznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Codegen 300xx 400 W

Procesor AMD Barton 2.15 3000+

Płyta Asus A7V880

Dysk ATA Maxtor 120 GB

Karta ATI Radeon 9800 Pro series 256MB/256BIT

Mam inny komputer , ale nowszy ( bez karty graf , procka , ramu) wiec nie mam mozliwosci jej sprawdzenia .A nawet jeśli to tamta płyta główna obsługuje tylko PCI Expres x16

Edytowane przez Gural888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Codegen 300xx 400 W

Potencjalny winny, a nawet jeżeli nie, to warto go wymienić, dla własnego (i reszty sprzętu) bezpieczeństwa. Fortron za kilka dych, ale z mocną linią 5v będzie zdecydowanie lepszy, a przede wszystkim nie będzie stanowił zagrożenia.

Codi, nostalgia :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozory mylą, "nie znasz dnia ani godziny"*. Oczywiście możliwe, że karta jest kropnięta - od kiedy masz z nią problem(y)?

* http://forum.purepc.pl/topic/80911-spalil-ci-sie-zasilacz-zobacz/page__hl__codegen <- polecam przejrzeć kilka stron, warto posiadać wiedzę nt. Codegena; są też (momentami barwne) opisy strat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopie weź się w garść i zacznij pisać z sensem. To co zasila Twój komputer nie mozna nazwać zasilaczem a nawet zasilaczopodobnym wyrobem, za 50zł mozesz miec zasilacz cichy o wyzszej sprawnosci i być pewien ze przy pierwszej lepszej okazji nie uwali Ci sprzetu, takze laskawie zainteresuj sie co kolega Aragorn napisał.

edit: na przyklad to

Edytowane przez Yogi311
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrażenie że chciałbyś dostać od forumowiczów magiczny plik: NaprawięCiKomputerWtryMiga.exe. niestety czasami potrzebny jest jakis wkład własny w zaistniala sytuacje.

1) Nie napisałeś jakie lutowanie i dlaczego było robione.

2) Pomiar napieć w idle i w momencie wystapienia problemu.

ps: niewielkim nakladem gotowki np 20-30zł kupujesz fortrona 300mdn i masz sprawną maszynę, o ile kondensatory na płycie nie są już ledwo żywe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi