Skocz do zawartości
jebanany

Czy można podzielić dysk przy ok. 70% wolnej przestrzeni?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

(ALE ZJE**ŁEM - MIAŁO BYĆ 70% ZAJĘTEJ PRZESTRZENI - a nie wiem jak edytować temat.sorry)

W sumie pytanko jak w temacie. Z 300 GB mam ok 90 GB wolnego. Chciałbym mieć 3 partycje z czego jedną tylko na system. Dam rade to sensownie podzielić czy potrzebuje więcej miejsca?

Dzięki i - jak ktoś obchodzi - wesołych świąt

Edytowane przez jebanany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można, tylko nie rozumiem po co aż trzy partycje przy takim maleńkim dysku? Wielkość systemowej zależy od systemu operacyjnego.

BTW jak umiesz edytować posta to jak możesz nie wiedzieć jak edytować jego temat? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No stary szczerze nie wiem, przycisk edytuj no i mogłem tylko coś dopisać do treści samego posta, sory nadal nie wiem jak zedytować temat.......................... no a co do ilości partycji: w sumie nie musi być aż tyle, po prostu kiedyś tak miałem (w dysku 120GB :P), przyzwyczajenie... czyli że nie musze dysku opróżniać by zrobić sobie partycję 50 GB z systemem no i drugą z resztą stafu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio do łączenia partycji zapełnionych w 90% użyłem pod w7:

http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html

Zbiera dobre opinie.

Nic się nie wykrzaczyło.

Nie wiem jak z podziałem, ale łączenie na WD500gb zajęło prawie 4h :o więc zarezerwuj sobie czas:D

ps. zalecam zrobienie backupu/płyty recovery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN - z wydzieleniem partycji jest większy problem. Jeżeli wolne miejsce znajduje się na początku lub na końcu partycji, to tak, wydzielisz je. Jeżeli będzie ono pomiędzy zapisanymi miejscami, to system nie pozwoli, by jedna partycja zajmowała 2 miejsca na dysku oddzielone inną partycją (wnioski z własnych doświadczeń przy dzieleniu partycji na kilka mniejszych - system przez przypadek zainstalowałem nie na tej partycji, co chciałem i próbowałem z niej wyciąć część miejsca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No stary szczerze nie wiem, przycisk edytuj no i mogłem tylko coś dopisać do treści samego posta, sory nadal nie wiem jak zedytować temat...

Oczywiście użyłeś pełnego edytora... Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi