Skocz do zawartości
JubY

HELP !!! bo oszaleje ;( . . . . prosze . . . .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam wielki problem ;( przynajmniej tak mi sie wydaje, moze zaraz okaze sie ze zemnie wielka lama, ale naprawde nie mam zielonego pojecia, ale do rzeczy:

mam dwa hdd: 6.4 gg Fujitsu i WD Caviar`a 800JB (partycje - 10/70). Na pierwszej partycji WD (10gb) chce zainstalowac winXP, partycja jest sformatowana, botowanie ustawione, cd od win ok, no i tu zaczynaja sie schody !!! bowiem po starcie kompa nie idzie botowanie ;( cd raczej sa dobre bo sprawdzalem dysk od 98se tez nie szlo botowanie, odba hdd pieknie wykrywa w biosie, naprawde nei wiem co jest, po przeszukaniu cd wyskakuje taki komunikat:

usun dysk lub inny nosnik

zresetuj naciskajac klawisze .......

~resetuje dalej to samo, dowolny klawisz, wyskakuje jeszcze:

disk boot failure, insert disk and press enter

~"enter" i dalej to samo

Naprawde nie wiem juz co mam robic, moze ktos sie z czyms podobnym spotkal zechce mi pomoc ;) bardzo bym prosil, wczesniej wszystko bylo ok, a teraz to juz rece mi opadaja, konfig macie pod spodem, moze tylko napisze jak mam podpiete, moze cos da :? :

pierwsza tasma: master - WD 800JB ; slave - 6.4 Fujitsu

druga tasma: master - cd-rw LG 8/4/32 ; slave - cd-rw LiteOn 52/24/52

Bardzo prosze o pomoc, w miare mozliwosci bede odpowiedal na pytania

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten WD800JB to 80GB? Jezeli tak to po co ci ten stary 6.4GB. Walnij go w kat.

Probowales bootowac z CD-ROMu i CD-RW?

Czy plyta od XP jest bootowalna? Jezeli jest zle nagrana to nie bedzie startowac.

W BIOSIE mam nadzieje ze ustawiles sekwencje startowe. 1 - CD-ROM lub CD-RW.

Mozesz tez wybrac tzw. Boot-Menu podczas startu komputera. U mnie jest to klawisz F11. Jezeli masz to, mozesz tam wybrac uzadzenie do startu.

Czy ta partycja C: (10GB) jest aktywna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2002JQS:

tak to jest 80gb, a 6,4 gb siedzie w kieszeni i jest po to zeby isc z nim do kumpla, bo po co mam ciagnac 80 gb po 2-3 filmy czy troche mp3 :?: dalej, plyta napewno jest botowalna, a i botowanie ustawione. Partycje po ustawienu formatowalem, pod poprzednim winem byla widoczna ;)

jeszcze sprobuje z "F11" moze cos da ;D

narazie dzieki, siagnelem tez instalke do dyskow startowych instalacji XP pro, jezeli z botowaniem nie pujdzie to moze te dyski pomoga ;|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi