Skocz do zawartości
karolign

Gigabyte 970a ud3 a dysk ssd 120 kingston V+200, słaba wydajność.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od tygodnia posiadam ten dysk, i tyle też z nim walczę Dołączona grafika . Zmiana kabli, update biosu płyty głównej i firmware dysku.

Różne wersje sterowników oczywiście dla AHCI, zresztą na raid jest taki sam wynik czyli słaby. Nijak wypada on w stosunku do testów tego dysku na różnych portalach.

Na screnie najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć na nim, zazwyczaj skoczy raz max 2x na 500mb. (bechmark na blocku 8mb). Testowałem ten dysk na laptopie z i7 tam był kontroler sata -2 i robił on takie same wyniki na na moim gigabyte. Wszystkie sposoby optymalizacji systemu windows7 dla dysków ssd praktycznie nic nie dają. Czy to winna płyty głównej i mostka od amd ? bo już naprawdę nie rozumie. .

Mój sprzęt:

Płyta gigabyte 970a UD3 bios F7 z tego co pamiętam najnowszy

Procesor FX 8120 (oc 4,3)

Pamięć Corsair 1600mhz

Grafika 7950 gigabyte.

Posiadam ten zestaw już kupę czasu, gdzie procesor od amd mnie rozczarował ( pobór prądu), i teraz jeszcze się okaże że płyty od amd to też bieda bo naprawdę już nie wiem o co tu chodzi.

Dołączona grafika

HD Tune Pro: KINGSTON SVP200S3120G    InformationFirmware version : 503ABBF0Serial number    : 50026B7225108236Capacity         : 120.0 gB (111.8 GB)Buffer size      : n/aSector size      : 512 bytesStandard         : ATA8-ACS - SATA IIISupported mode   : UDMA Mode 6Current mode     : UDMA Mode 6Avergae speed    : 953 MB/sRotation speed   : 0 RPMS.M.A.R.T                    : yes48-bit Address               : yesRead Look-Ahead              : yesWrite Cache                  : yesHost Protected Area          : yesDevice Configuration Overlay : noFirmware Upgradable          : yesAutomatic Acoustic Management: noPower Management             : yesAdvanced Power Management    : yesInterface Power Management   : yesPower-up in Standby          : yesSecurity Mode                : yesSCT Tables                   : yesNative Command Queuing (NCQ) : yesTrim                         : yesVolume        : SDD (C:)Capacity      : 114470 MBFree          : 27906 MBUsage         : 76%File system   : NTFSSerial        : 0A2F-18E8Alignment     : 1 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki w normie, więcej raczej nie wyciśniesz ten Kingston z tego co pamiętam jest na asychronicznych i jeszcze w dodatku kontroler sandforce ... zauważ też że jest zapełniony na 76% co równiez odciska ślad na wydajności ... lepiej nie będzie, na pociechę i tak na pewno lepiej niż zwykłym twardzielu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no chyba trochę przesadzacie, zapomniałem dodać że ten dysk czy pusty czy pełny w 20% robił jeszcze gorsze wyniki. Pierwsze moje podłączenie go było na starym systemie na hdd , gdzie już miałem kontroler ahci on, i po wgraniu sterów nie było lepiej. W sieci jest tona testów tego dysku gdzie wyniki ni jak nie mają się do moich wyników(http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/kingston-ssdnow-v-200-svp200s3b-120g-120-gb) nawet włącznie licząc testy portalu purepc. Nic pozostaje mi go przetestować na sprzęcie intela z i7.

Edytowane przez karolign

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety nie przesadzamy, nikt tutaj nie chce cię w jajo robić, to są fakty, tylko nimi tu operujemy, zauważ że testy sa zwykle na czyściutkich dyskach w warunkach "laboratoryjnych" więc w reallife się różnią wyniki, ale na pewno w normalnych użytkowaniu bedzie zauważalna różnica, w benchmarki nikt nie gra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieci jest tona testów tego dysku gdzie wyniki ni jak nie mają się do moich wyników(http://www.chip.pl/t...s3b-120g-120-gb) nawet włącznie licząc testy portalu purepc. Nic pozostaje mi go przetestować na sprzęcie intela z i7.

To też ma minimalne znaczenie, chipsety Intela mają najlepszej jakości Sata. Ale AMD970 jest zupełnie przyzwoite i nie ma co tu się czepiać.

Jak wspomniał TSRules fakty sa faktami i nie można z nimi dyskutować - dyski SandForce z asynchronicznymi pamięciami to straszna kicha!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety macie rację, musiałem się sam przekonać(nadzieja.....Dołączona grafika ), na platformie intela testy praktycznie identyko na płycie asusa p8p67pro , też takie słupki z różnicą maxymalną +- 10mb(515mb dla amd , 524mb dla intela). Testowaliśmy z Samsungiem 830, to już inna bajka, te same pieniądze prawie, a inna bajka zwłaszcza na 64 KB. Temat do zamknięcia i dzięki za odpowiedzi. PS. nie wiem jak ten dysk był testowany na tych portalach, żeby potem ktoś przy szybkim zakupie okazjonalnym, poprzez google sie tak wrobił Dołączona grafika

Edytowane przez karolign

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak to bywa, wiesz, powiem że nawet tu swego czasu te dyski były w polecanych na poczatku tematu ... potem dopiero po testach z "zapełnieniem" odeszły w niebyt ... zawsze z czasem możesz sprzedać i przejść na samsunga, ale mysle że chyba wydajnościowo i tak na tym kinkstonie nie ma co narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety macie rację, musiałem się sam przekonać(nadzieja.....Dołączona grafika ), na platformie intela testy praktycznie identyko na płycie asusa p8p67pro , też takie słupki z różnicą maxymalną +- 10mb(515mb dla amd , 524mb dla intela). Testowaliśmy z Samsungiem 830, to już inna bajka, te same pieniądze prawie, a inna bajka zwłaszcza na 64 KB. Temat do zamknięcia i dzięki za odpowiedzi. PS. nie wiem jak ten dysk był testowany na tych portalach, żeby potem ktoś przy szybkim zakupie okazjonalnym, poprzez google sie tak wrobił Dołączona grafika

Własnie po to mamy takie http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ tematy żeby je czytać i unikać błędnych zakupów. A wszystko było wiele razy napisane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi