Spider Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam !!! Nie dawno temu udało mi się wygrać na PurePC fajny zestawik składający się z obudowy fulmo od enermaxa, fajnego chłodziwa na procka ETS-T40-TA także od enermaxa, 2 wentylatorów no i zasilacz Triathlor FC 700W i to właśnie o nim chciałbym z wami porozmawiać otóż chodzi mi prędkość obrotową wentylatora niby ma być taki cichy a nie jest, to znaczy jest ale w idle, ale wystarczy że uruchomię jakąś grę i po minucie zaczyna nabierać sporych obrotów czego skutkiem jest dość mocny szum powietrza. Na stronie producenta doczytałem się że szum jaki generuje pod obciążeniem nie jest wiele większy jak w spoczynku, dodatkowo także w FAQ na stronie Enermaxa jest napisane cytuje "Sterowanie wentylatorowe zasilacza reaguje podniesieniem liczby obrotów wszystkich podłączonych wentylatorów. Rezultatem jest wysoki poziom szumu." czyli mam rozumieć im szybciej kręcą się inne wentylatory w obudowie tym szybciej w zasilaczu ? Przecież powinien być sterowany oddzielnie w zależności od temperatury (obciążenia) :) W obudowie znajduje się 2 wentylatory u góry, 2 z przodu, 1 z tyłu, 1 od spodu i 1 duży na bocznej ściance obudowy komputera wszystkie te wentylki są bardzo ciche w idle jak i pod stresem aby tylko ten zasilacz nabiera takich obrotów. Temperatury jakie panują w obudowie to : Procesor: 30st idle 43stres Grafika: 39 idle 54-60 stres w zależności od gry Więc ogółem jest chłodno. Zasilacz zamontowany jest wentylatorem do dołu i zasysa chłodne powietrze przez filtr spod obudowy. Jakie mogą być przyczyny tak napędzającego się wentylatora zasilacza w grach. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 zasysa chłodne powietrze przez filtr spod obudowy. Zaproponuję kontrowersyjne rozwiązanie. Usuń filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zaproponuję kontrowersyjne rozwiązanie. Usuń filtr. Okej rozumiem ale gdy usunę filtr to zasilacz będzie zbierał ogrom kurzu do wnętrza a wolałbym tego uniknąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 (...)Jakie mogą być przyczyny tak napędzającego się wentylatora zasilacza w grach. Sterowanie na podstawie obciążenia. Jak Ci szumi to zaproponuje najprostsze rozwiązanie - nie graj w gry. Jeśli chodzi o najsensowniejsze to masz zonka - czy szumi sam wentylator czy powietrze tłoczone przez wnętrze to musisz sam sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Przeprowadziłem szereg testów: 1. Odłączyłem wszystkie jakie były możliwe wentylatory w obudowie oprócz chłodzenia procesora i wyciągnąłem filtr ze spodu obudowy po czym uruchamiam grę, Szum jest nadal ! 2. To samo co u góry lecz z zasilaczem po za obudową na biurku uruchamiam grę, szum jest nadal tak jak by wentylator miał ok 2,5tyś obrotów. 3. Podłączyłem stary zasilacz Chiefteca 600W w obudowie, uruchamiam grę i ? Jest cisza zupełna cisza Więc jaki jest wniosek ? Zasilacz ma skopany układ sterowania wentylatorem ? Pod obciążeniem ustawia go można powiedzieć prawie na maxa ? Jak tak to co z tym fantem zrobić ? A może ten typ tak ma ? Podczas tego szumu z tyłu zasilacza leci bardzo chłodne powietrze, nie grzeje się, nic w nim nie pyka itp. Chętnie wysłucham każdą wypowiedz. Pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Spider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam ponownie, piszę do was z informacją że chyba doszedłem o co chodzi z tym zasilaczem a mianowicie, wymontowałem zasiłke jeszcze raz z obudowy na biurko i podłączyłem tzw. na krótko lecz zasilacz położyłem wentylatorem do góry uruchamiam grę 1 potem 2, 3 i ku mojemu zaskoczeniu CISZA wentylator wkręca się minimalnie w porównaniu do spoczynku, ale jest jedna sprawa która bardzo mnie ciekawi a otóż gdy dam rękę nad gril z wentylatorem to czuć mocny wiatr, wentylator zamiast wsysać powietrze na elektronikę do środku jak to ma przypadek mój stary chieftec 600W to tu jest odwrotnie i czy przypadkiem nie jest coś nie halo ? Ale znów jak przyhamuję wentylator to widać że kręci się odwrotnie niż skazówki zegara hehe. Drugie pytanie to po co w obudowach są otwory od spodu skoro nie każdy zasilacz chce działa poprawnie ( cicho) w ten sposób montażu). Czy jak zamontuje zasilacz w obudowie do góry wentylatorem to będzie to miało wpływ na jego większe zużycie lub jego awarię ? A być może ten model tak ma być zamontowany sam nie wiem, w internecie nigdzie nie znalazłem informacji o prawidłowym montażu tego modelu. Dodatkowo zrobiłem kilka fotek telefonem niestety galaxy mini i nie są rewelacyjne ale pokazują w jaki sposób działa on cicho. Czerwone kreski to wydmuch powietrza, czuć pod ręką. Niebieskie Kreski to zasysanie leci stamtąd bardzo mało powietrza wiec chyba zasysa. Ogółem jest odwrotnie jak to ma miejsce w większości zasialczy. Można także zauważyć, gdy zasilacz leże w tym poziomie to wszystkie napisy instruktażowe do podłączenia kabelków modularnych są proste i czytelne a nie do góry nogami. Poniżej daję fotki jeszcze raz sorry za jakość Przepływ powietrza: http://www1.picturep...27-20.32.12.jpg Napisy i kabelki: http://www3.picturep...27-20.32.23.jpg Miejsce na jego montaż: http://www4.picturep...27-20.32.45.jpg Czekam na odpowiedzi i z góry thanks :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...