Gość mickymicky Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam, Koledzy jaka plyte i procesor radzicie kupic, Moja niestety podczas transportu ulegla uszkodzeniu komputer do uzytku domowego czasami w cos pograc czasami obejrzec film, muzyka, Chlodzenie jakie juz posiadam na CPU to HR-02 Macho to z lepszym coolerem. Jesli chodzi o krecenie to jestem jak najbardziej za. Zasilacz jaki posiadam to OCZ 600W Pamietki 16gb CL9 No i sprawa najważniejsza budzet mam ok 1200-1300zl Sprzet niekoniecznie musi byc nowy :) Jesli chodzi o plyte to oczywiscie niepotrzebuje zintegrowanej grafiki itp, chce dobra pozadna plyte z dobrym chipsetem i zeby miec spokoj na ok 2lata, no i oczywiscie procesor do tego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Proponuję I5 2500K + Asrock P67 Pro3 lub MSI Z77A-G43 . Asrock ma sporo lepszą sekcję zasilania ale tylko 1 port PCI-E 16x ( MSI ma 2 ) , do tego ma tylko USB 3.0 na śledziu , MSI ma już złącze na płycie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moim zdaniem nie ma sensu pchać się w i5 drugiej generacji. Na Twoim miejscu wziął bym i5 3570K + MSi Z77A - G45. Cena za komplet +/- 1300 zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 w internecie mozna znalesc 2500k za 650zl i 3570k za 750+wysylka wsumie roznica ok 120zl warto doplacic ? czy lepiej wiecej te 120zl na plyte przeznaczyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 I5 2500K jest przy OC mniej problematyczny z racji lepiej przymocowanego IHS-a , w IB mocowanie IHS daje się we znaki , przy OC szczególnie . Wydajnościowo 3570K jest szybszy o jakieś 5-10% . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 dobrze a przy tym chlodzeniu co mam HR-02 Macho co bedzie bardziej wydajniejsze po OC ? I jeszcze jedno pytanie mam pamiecie: Typ pamięci DDR 3 Pojemność pamięci 16 GB (2x8GB) Maks. częstotliwość pracy 1600 MHz Opóźnienie CAS 9 (CL9) DDR3 PC3-12800 • 9-9-9-24 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.5V • czy one wystarcza do OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Na obecnej platformie Intela taktowanie pamięci nie ma znaczenia ani dla wydajności ani dla OC - procka kręcisz tylko mnożnikiem . Co do wydajności procków po OC - to zależy do ilu dojdą oba - przy tym samym zegarze 3570K będzie trochę wydajniejszy ale też będzie się bardziej grzał , 2500K przy nim będzie wręcz chłodny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 czyli wychodzi ze 2500k bede mogl bardziej wykrecic niz 3570k bo ma nizsze temperatury co nam pod koniec da + - ta sama wydajnosc (a moze nawet wieksza ? ) oraz wiecej zlotówek w kieszeni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zalezy jaka sztuke pod wzgledem oc trafisz. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dobrze Panowie ! a co z plyta glowna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Skoro pytasz o płytę to masz już podane ASRock P67 PRO 3 oraz MSI Z77A-G43. ASRock do płytki dodaje panel USB 3.0,który zamocujesz w zatoce z przodu obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Coś ci się zdrowo pokićkało z tym panelem. W P67 Pro3 nie ma nawet złącza osb3.0 frontpanelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Masz rację Klaus.Autora przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wersja Extreme 4 taki panel posiada http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-extreme4-gen3-79-494539.html?attr=1-17813,264-488572,938-488574 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 panowie a co sadzicie o MSI P67A-GD65 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Starszy chipset, jest o nich cały długi wątek na forum. Z faktów technicznych brak natywnego USB 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Koledzy znalazlem w mojej okolicy ASUS P8P67 DELUXE R3 za ok 500zl Jak myslicie oplaca sie ? warto ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Od dłuższego czasu na rynku mamy płyty na chipie Z77, jak tak bardzo chcesz zabytek na P67, nie pytaj czy się opłaca tylko bierz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dobrze Klaus Tylko z tego co wiem to z77 różni się tylko tym ze ma zintegrowana karte graficzna ? Jesli sie myle to poprawcie mnie Chodzi mi tylko oto ze chce dobra plyte pod 2500k albo 3570k bede robil OC, i chce POPROSTU korzystac z komputera, to wszystko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jak masz ~500 zł na płytę to bierz już konstrukcje na Z77 , w tej cenie znajdziesz dobre konstrukcje z mocną sekcją zasilania . Za 488 zł masz Asrock Z77 Extreme 4 - bardzo dobra płyta na Z77 . Co innego przy ~300 zł - tam faktycznie Asrock P67 Pro3 nadal jest jedną z najlepszych pozycji , szczególnie do 2500K . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Zintegrowany okład graficzny to ma procesor, min. i5 2500k, i5 3570k. Z77 ma natywną obsługę usb3.0. Płyty na Z77 mają najczęściej złącze usb3.0 frontpanelu. Z77 umożliwia korzystanie z iGPU, np wtedy gdy chcesz sprzedać starą k. graficzną lub k. graficzna ulegnie awarii, masz dalej sprawny komputer. Z77 + i5 3570k daje ci PCIE 3.0. Więcej obecnie nie przychodzi mi do głowy. edit: No i obsługa IB od pierwszego biosu najczęściej. Jak kupisz P67 + i5 3570k, będziesz potem szukać jakiegoś SB aby zaktualizować bios. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dobrze, wiec zdecydowany jestem na plyte Asrock Z77 Extreme 4 Klaus dzieki bardzo teraz juz wiem czym i co sie rozni Teraz tylko do procesora jedno pytanie Bedzie duza tragedia jesli kupie do tej plyty 2500k a nie 3570k ? Nie bede sciemnial 2500k mozna znacznie taniej dorwac ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jeśli szukasz w używkach, bierz 2500k, więcej używek, niższe ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Teraz tylko do procesora jedno pytanie Bedzie duza tragedia jesli kupie do tej plyty 2500k a nie 3570k ? Nie bede sciemnial 2500k mozna znacznie taniej dorwac ! Masz porównanie tych 2 procesorów http://www.purepc.pl/procesory/core_i53570k_vs_core_i52500k_test_procesorow_dla_graczy?page=0,0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Apacz dzieki przeczytalem to ale wiesz nie jestem zabardzo profi w tym temacie i to tak jakbym czytal o czyms.... chce wiedziec poprostu jak odczuje roznice w codziennym zyciu grajac sluchajac muzyki, przy uruchomianiu komputera grajac w lineage ;) jak kolega tutaj pisal o 6 kontach ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Nie zauważysz różnicy w normalnym użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 ...chce wiedziec poprostu jak odczuje roznice ...przy uruchomianiu komputeraOd przyspieszania uruchomienia to są dyski SSD a nie procesor! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 Bardzo dziekuje Panowie ! Teraz poluje na 2500k albo na 3570k (uzywki) jako ze wsumie mam troszke wiekszy zastrzyk pieniedzy to chcialbym sie poradzic was odnosnie Obudowy, jaka radzicie ? odrazu powiem nie jestem fanem mega super ledow itp, ma byc praktycznie wmiare alegancko i jesli jeszcze bedzie wmiare niedrogo to naprawde super, aha i wlasnie zeby niebylo problemu z chlodzenie HR-02 Macho. Pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 obudowa nieaktualna kupilem SilentiumPC Regnum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli na obudowę zamierzasz przeznaczyć w granicach 200zł to warto kupić taką obudowę.http://www.tinyurl.pl?ecSF5BDE Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Niezły Apacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mickymicky Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 Panowie a co z plytami Asus ? czytam po ogloszeniam w allegro sprzedawcy bardzo zachwalaja a na forum niezabardzo ludzie polecaja ? Jest jakis haczyk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...