Skocz do zawartości
bynus

toshiba a300d grzeje sie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Toshibe A300D-126 z AMD Turion 64 X2 TL-62 na pokładzie i niestety już od pewnego czasu mam problem z temperaturą, a mianowicie procesor działa na maksymalnej częstotliwości czyli 2.1GHz i trzyma non stop 75 stopni, wiem że większość procesorów ma takie coś ze spada taktowanie jeżeli procesor nie jest wykorzystywany. Nie ważne czy jest w spoczynku czy coś na nim robię. Sterowniki mam wszystkie zainstalowane tzn nie mam żadnych nieznanych urządzeń w urządzeniach. Aktualnie mam windowsa XP sp3. Dodam jeszcze, że czyściłem go i wymieniłem pastę termo-przewodzącą i przez chwilę był spokój. Ale znów sie grzeje. Pytanie do was co jest nie tak ?? Czy brakuje mi jakiegoś programu ?? czy może jakieś ustawienie w biosie czy moze procesor niestety jest uszkodzony i muszę go wymienić ?? i jak już bede go musiał wymienić to czy musi być ten sam model czy może być wyższy lub niższy ??

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj temp w spoczynku i pod obciążeniem. Czy czyściłeś radiator z kurzu? Jakiej pasty użyłeś? Zwykła biała? Czy wymieniałeś thermopad na mostkach na taka samą grubość? Czy radiator dolega całą powierzchnią do rdzenia. Czy heatpipe równomiernie się nagrzewa na całej długości gdy przy procesorze jest gorący a zimny przy finach to jest uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyść radiatorek i wentylator. Często się niestety syfi, a wentylator trzeba "rozbebrać" (otworzyć go, zdjąć tą aluminiową pokrywę) i wyczyścić ten dywanik co się tam zbiera. Wydmuchać radiator, past aż tak często nie trzeba zmieniać. Mam A300 (prawie to samo) i dywanik zebrał się po dwóch tygodniach, więc spróbuj wyczyścić. Z tego co pamiętam, na XP jest program "Toshiba Power Saver", (jeżeli go masz) i jeśli chcesz, aby Ci taktowania skakały, to ustaw na profil "Normal, mniejwięcej na środku listy. Sprawdź też w menedżerze zadań, czy żaden program Ci nie męczy procesora. Oczywiście im mniejsze taktowania masz ustawione, to tym więcej procentów będzie pokazywać menedżer zadań przy takim samym obciążeniu. Więc ustaw profil na "Full Power" i wtedy sprawdź ile % Ci używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę troszkę temat.

Dostałem od znajomego lapka L355D do wyczyszczenia bo mówił że się przegrzewa i po godzinie sam się wyłącza.Rozebrałem go i usunąłem cały kurz no i wymieniłem pastę na nową (srebrna) Troszkę był zabrudzony ale tragedii nie było.

Odpaliłem orthosa i temperatury były w okolicach 70~80 stopni,ale jak go położyłem na plecach (na obudowie matrycy) żeby zobaczyć co się zmieni jak kratka wentylatora będzie miała chłodne powietrze,to po chwili zaczął się kosmicznie grzać.Postawiłem go normalnie i po paru sekundach temperatura zaczęła spadać.Myślałem że to przypadek i zrobiłem tak jeszcze raz i znów temperatura zaczęła ostro iść w górę ale w tym momencie powietrze które wylatuje z lapka zrobiło się zimne i lapek sam się wyłączył (99 stopni)

I teraz mam pytanie,czy heatpipe może działać w pozycji góra-dół czy tylko w poziomie,bo wygląda na to że gdy leży na matrycy to wtedy układ chłodzenia przestaje transportować ciepło z procka do żeberek i się gotuje.Czy może uszkodzone jest chłodzenie i tu jest problem?

Czekam na odpowiedzi Dołączona grafika

EDIT:Dodam że gdy na laptopie nic nie robię i wyświetlany jest tylko pulpit,to temperatury oscylują w okolicach:

procesor-58

core 1 -65

core 2 -65

Edytowane przez ZielonyTBG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty nie powiesz Dołączona grafika

Dołączona grafika

sprawdzales czy heatpipe nie jest kopniety i odprowadza dobrze ciepło?

jak odwracasz laptopa to jak wygladaja obroty wentylatora?

Jak lapek jest w normalnej pozycji to leci gorące powietrze.Jak go przechylę na matrycę to temperatura zaczyna rosnąć a wentylator zaczyna wchodzić na co raz to wyższe obroty a wylatujące powietrze zaczyna robić się zimne (temperatura pokojowa) Chłodzenie jest na bank dobrze przykręcone,bo jest tam taka specjalna blacha w kształcie litery "C" i jest ona bardzo mocno wygięta.Końcami wsuwa się na dwa kołki a z drugiej strony łapie na dwie śrubki ale najpierw trzeba to solidnie przycisnąć żeby można było złapać śrubką.

Czy w heatpipe jest jakiś gaz czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi