NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Witam. Mam antka 1Ghz i malo kasy.. :( . Obecnego athlona nijak nie moge podkrecic, jako ze moja plyta to staruszek. Zmiana z fsb100 wyzej jest mozliwa, ale ze 133 niemozna. Wiec wpadlem na taki pomysl, Sprzedac obecny proc (ok.100zl) i kupic durnia 1,3 ghz (doplata 50zl). Jako ze durony biegaja na fsb 100 to bede go mogl w biosie podkrecic (mysle ze tak 1400-1500 by poszedl, sam nie wiem) Wiec chcialbym sie spytac czy takie cos ma sens....i czy ewentualnie taki duron by sie chcial krecic przynajmniej na to 1,4. (Chlodzenie mam spox). Aha probowalem softowo kiedys krecic fsb Antka na 145 i...... stabilny. Wyzej zwiechy. Ale takie cos to zero satysfackji i wqrzalo mnie to ze musialem za kazdym razem po zalaczeniu pieca na nowo ustawiac fsb. DZIEKI !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 w twoim wypadku to zastanwilbym sie nad zmiana mobo lepiej bys na tym wyszedl choc niewatpliwie musialbys dolozycx wiecej $. Co do zamiany tego antka na duraka to nierozumiem jednej rzeczy antek sie nie da podkrecic a duren sie da :? dlaczego tak sadzisz ?? Poza tym durak ma tylko 128kb pamieci cache podczas gdy antoni ma 256kb. Moim zdaniem zamiana trakowa jest zupelnie bez sensu. Nie znam dokladnej specyfikacji twojej mobo ale pewnie masz mozliwosc zmiany mnoznika w biose/za pomoca zworek lub dip switchow na twoim miejscu wzialbym sie za malowanie mostkow L1 i kretnal tego antka min na 1200mhz bylbys 100x bardziej zadowolony niz z jakiegokolwiek durnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Moim zdaniem nie warto zmnienieniać Athlona na nawet nieco szybszebo Durono. Jak ci tak bardzo na tym zależy to poczukaj na allegro na Antka szybszego od twojego ale ciagle jescze na magistrali 100 mhz. Wydaje mi się 1,2 jest na fsb 100 ale nie jestem pewien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Moj athlon jest na fsb 133, a nie moge go podkrecic dlatego ze na plycie zworka mnoznika nie mozna przestawic, a zworka fsb dziala tylko 100133 (aktualnie 133 = 1000mhz) Po zmianie na 100 winda nie wstaje (Wtedy jest 750 mhz) ale zauwazylem ze wtedy z poziomu biosu mozna fsb zwiekszyc od 100 do 115 a to jush daje jakies mozliwosci. Za malowanie mostkow sie nie biore bo w pracach manualnych jestem cienki, a zreszta jakbym cos zrypal to by mnie ojciec zaje***. Wiec poczekam na wiecej odpowiedzi, mam nadzieje ze jakies beda i wtedy zdecyduje co robic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Witam. Mam antka 1Ghz i malo kasy.. :( . Obecnego athlona nijak nie moge podkrecic, jako ze moja plyta to staruszek. Zmiana z fsb100 wyzej jest mozliwa, ale ze 133 niemozna. Wiec wpadlem na taki pomysl, Sprzedac obecny proc (ok.100zl) i kupic durnia 1,3 ghz (doplata 50zl). Jako ze durony biegaja na fsb 100 to bede go mogl w biosie podkrecic (mysle ze tak 1400-1500 by poszedl, sam nie wiem) Wiec chcialbym sie spytac czy takie cos ma sens....i czy ewentualnie taki duron by sie chcial krecic przynajmniej na to 1,4. (Chlodzenie mam spox). Aha probowalem softowo kiedys krecic fsb Antka na 145 i...... stabilny. Wyzej zwiechy. Ale takie cos to zero satysfackji i wqrzalo mnie to ze musialem za kazdym razem po zalaczeniu pieca na nowo ustawiac fsb. DZIEKI !! Max co wyciagniesz z D1300 to 1500Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Moj athlon jest na fsb 133, a nie moge go podkrecic dlatego ze na plycie zworka mnoznika nie mozna przestawic, a zworka fsb dziala tylko 100133 (aktualnie 133 = 1000mhz) Po zmianie na 100 winda nie wstaje (Wtedy jest 750 mhz) ale zauwazylem ze wtedy z poziomu biosu mozna fsb zwiekszyc od 100 do 115 a to jush daje jakies mozliwosci. Za malowanie mostkow sie nie biore bo w pracach manualnych jestem cienki, a zreszta jakbym cos zrypal to by mnie ojciec zaje***. Wiec poczekam na wiecej odpowiedzi, mam nadzieje ze jakies beda i wtedy zdecyduje co robic. a vcore podnosiles??? bo bez tego to ani rusz w t-birdach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Lagier -> Duron ma 64kb L2 ,a nie 128kb przedstawia sie to tak: Athlon L1 128kb L2 256kb Duron L1 128kb L2 64kb co do tematu: mozesz zrobic tak jak mowisz,zamienic Athlona na Durona jezeli twoja plyta ma mozliwosc zmiany mnoznika to zamaluj te 34 mostki L1 ,to jest banalna czynnosc,a wycisnac mozesz ze swojego proca 1300MHz mozesz zmienic plyte na Abita KT7/A ,Solteka KAV ,to w przyszlosci nawet XP wlozysz - jednak jest to drozsza impreza w kazdym razie lepiej zmienic na D1300 niz A1200 na fsb100 ,bo szybkosc podobna(z przewaga Durona) a cena nizsza i gwarancja roczna nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma,wiec duzo nie wycisniesz z tego Durona ,a z Athlona przy zmianie mnoznika mozesz troche wybor jak zwykle nalezy do ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Lagier -> nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma O, i tu nie mogę się zgodzić. Na swoim mobo doszedłem do 119, dalej się nie dało bo procesor wymiękał. Dokładnie to komputer nie działał stabilnie, udało mi się tylko zrobić zrzut ekranu, ale na 115 bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 duron 1 GHz (morgan) podkręcony na 1.25 chodzi tak samo jak antek 1 GHz. różnice są małe i raz szybszy jest duron a raz athlon. a moim zdaniem lepiej podnieść mnożnik. wystarczy zamalować ołówkiem mostki L1 i w biosie lub zworkami podnieść mnożnik. zero dopłaty a wynik będzie może lepszy. jeśli dojedziesz do 1200 MHz to będzie lepiej niż duron na 1400 MHz. $$ zostaje na coś innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Lagier -> nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma O, i tu nie mogę się zgodzić. Na swoim mobo doszedłem do 119, dalej się nie dało bo procesor wymiękał. Dokładnie to komputer nie działał stabilnie, udało mi się tylko zrobić zrzut ekranu, ale na 115 bez problemu. a ja na swoim Abicie KT7 wycisnalem 125MHz napisalem KT133A ,a nie ABIT na KT133A - roznica w opisie dyskretna ,w sprzecie kolosalna :P duron 1 GHz (morgan) podkręcony na 1.25 chodzi tak samo jak antek 1 GHz. różnice są małe i raz szybszy jest duron a raz athlon. a moim zdaniem lepiej podnieść mnożnik. wystarczy zamalować ołówkiem mostki L1 i w biosie lub zworkami podnieść mnożnik. zero dopłaty a wynik będzie może lepszy. jeśli dojedziesz do 1200 MHz to będzie lepiej niż duron na 1400 MHz. $$ zostaje na coś innego. gdzies ty takie testy widzial ,takich roznic to nie bylo nawet miedzy Splitfire a T-birdem ,a Morgan ma jadro z XP i jego wydajnosc wzgledem T-birda byla mniejsza o jakies 50MHz zegara relacja Splitfire i T-bird nie przekraczala 100MHz zegara ,na tym wlasnie polegal fenomen Durona w stosunku do Celerona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neos Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Za malowanie mostkow sie nie biore bo w pracach manualnych jestem cienki, a zreszta jakbym cos zrypal to by mnie ojciec zaje*** oj przeciez to jest banal, nie musisz nawet szukac po sklepach lakieru przewodzacego. Wez mieki olowek (HB od biedy tesh sie nada), zastrugaj i zamaluj mostki L1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Lagier -> nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma O, i tu nie mogę się zgodzić. Na swoim mobo doszedłem do 119, dalej się nie dało bo procesor wymiękał. Dokładnie to komputer nie działał stabilnie, udało mi się tylko zrobić zrzut ekranu, ale na 115 bez problemu. 8O 8O 8O Ludzie czy was do reszty pogieło :?: :?: :?: Ja mam Asusa A7V133 na KT133A i co prawda mój Duron (jak każdy) chodzi na FSB100MHz ale bez problemu (o ile zmiejsze mnożnik do 8 ) mogę go puścić na 133 a nawet 140 (beznadziejne pamięci dlatego nie więcej). Tak więc ładnie ładnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Lagier -> nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma O, i tu nie mogę się zgodzić. Na swoim mobo doszedłem do 119, dalej się nie dało bo procesor wymiękał. Dokładnie to komputer nie działał stabilnie, udało mi się tylko zrobić zrzut ekranu, ale na 115 bez problemu. 8O 8O 8O Ludzie czy was do reszty pogieło :?: :?: :?: Ja mam Asusa A7V133 na KT133A i co prawda mój Duron (jak każdy) chodzi na FSB100MHz ale bez problemu (o ile zmiejsze mnożnik do 8 ) mogę go puścić na 133 a nawet 140 (beznadziejne pamięci dlatego nie więcej). Tak więc ładnie ładnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: chodzi o to ze na KT133A mozesz ustawic 100-112/115 i 133-145 ,a Abicik i Epoxik wystukuja 100-120(u mnie 125 na kt133) i 133-160 jest taka luka miedzy tymi 115 a 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 A u mnie mozna tylko od 100-115 , na 133 w gore sie nie da. Ale uda mi sie puscic durnia na fsb 133 ? bez zmiany napiecia ?? Dzieki za odpwiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 A u mnie mozna tylko od 100-115 , na 133 w gore sie nie da. Ale uda mi sie puscic durnia na fsb 133 ? bez zmiany napiecia ?? Dzieki za odpwiedzi.A u mnie mozna tylko od 100-115 , na 133 w gore sie nie da. Ale uda mi sie puscic durnia na fsb 133 ? bez zmiany napiecia ?? Dzieki za odpwiedzi.bez zmiany napiecia nie puscisz na fsb133 ,chyba ze Morgana 1000MHz jakis super egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 napiecia tez sa na mostkach :-) bierz durona i zrob go np. 10x133 powodzenia ....a zanim pujdziesz do sklepu wez sie za t-birda jak radza koledzy co do mostkow to sprawa ma sie tak ze jak ladnie malujesz jest spox -> ale jak cos pujdzie nie tak... hmm.. jak zlaczysz sciezki bedzie po procu i prawdopodobnie plycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Jest ktos z LUBINA lub okolic co by mi to zrobil ??(boję sie) PLZ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 co do mostkow to sprawa ma sie tak ze jak ladnie malujesz jest spox -> ale jak cos pujdzie nie tak... hmm.. jak zlaczysz sciezki bedzie po procu i prawdopodobnie plycietylko po procu nie strasz kolegi ,lupa w reke i wszystko widac co jak sie pomalowalo pod swiatlo grafit ladnie sie blyszczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Heh...sam nie wiem, musze poczytac w FAQ jak to dokladnie sie robi. A olowkiem wystarczy ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 tak olowek 5B ,8B czasami trzeba kilka wyprobowac u mnie poszlo za pierwszym razem olowkiem 5B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Qrde w Faqu nie ma dokladnej rozpiski z tymi mostkami napiec i mnoznikow, moze mi ktos cos takiego podrzucic ???A jak bede mnoznik mostkami zmienial to musze go tesh odblokowywac najpierw ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Qrde w Faqu nie ma dokladnej rozpiski z tymi mostkami napiec i mnoznikow, moze mi ktos cos takiego podrzucic ???A jak bede mnoznik mostkami zmienial to musze go tesh odblokowywac najpierw ??? jak malowac masz opis na mojej stronie (link w profilu i nie lapomnij na klikniecie banerka allegro :) ), moj duron 1000 na standardowym napieciu chodzi na 9133 a na napieciu 1.65 na 7.5*133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 neon 69 : jestem z lublina więc mogę ci zamalować mostki. łatwizna, 10 sekund zajmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Lagier -> Duron ma 64kb L2 ,a nie 128kb przedstawia sie to tak: Athlon L1 128kb L2 256kb Duron L1 128kb L2 64kb co do tematu: mozesz zrobic tak jak mowisz,zamienic Athlona na Durona jezeli twoja plyta ma mozliwosc zmiany mnoznika to zamaluj te 34 mostki L1 ,to jest banalna czynnosc,a wycisnac mozesz ze swojego proca 1300MHz mozesz zmienic plyte na Abita KT7/A ,Solteka KAV ,to w przyszlosci nawet XP wlozysz - jednak jest to drozsza impreza w kazdym razie lepiej zmienic na D1300 niz A1200 na fsb100 ,bo szybkosc podobna(z przewaga Durona) a cena nizsza i gwarancja roczna nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma,wiec duzo nie wycisniesz z tego Durona ,a z Athlona przy zmianie mnoznika mozesz troche wybor jak zwykle nalezy do ciebie no fakt pomylilem pamieci L1 z L2 sorki moj blad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 neon 69 : jestem z lublina więc mogę ci zamalować mostki. łatwizna, 10 sekund zajmie. Ja nie jestem z LUBLINA tylko z LUBINA !!! LUBINA !!!! (BEZ L) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Niemiec ta twoja rozpiska....jest do bani....tylko odblokowanie tam jest....a mi potrzebne napiecie i mnozniki jeszcze , dokladnie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ja nie jestem z LUBLINA tylko z LUBINA !!! LUBINA !!!! (BEZ L) :lol: :oops: ale chciałem pomóc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ja nie jestem z LUBLINA tylko z LUBINA !!! LUBINA !!!! (BEZ L) :lol: :oops: ale chciałem pomóc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Niemiec ta twoja rozpiska....jest do bani....tylko odblokowanie tam jest....a mi potrzebne napiecie i mnozniki jeszcze , dokladnie !!! przepraszam, ze chcialem pomoc, ale moze to pomoze?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulcaster Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 nie licz na fsb wyzsze niz 112 ,kt133a juz tak ma heheh jasne na swoim abit kt7a-raid wyciskałem 133 bez problemu na więcej nie próbowałem bo pamiątki nie chodziły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...