Skocz do zawartości
cripple

Pytanie co do płyty pod i5-3570k i wyboru ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję złożyć nowy komputer i na dzień dzisiejszy moja konfiguracja wygląda jak poniżej:

MSI Z77A-G43

Samsung 830 Series SSD 128GB Basic

Intel Core i5-3570K

Pamięć Corsair CMV16GX3M2A1333C9 (2x8GB CL9)

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120

Zasilacz Corsair Gamng Series 600W ATX, 80 Plus Bronze Certified, EU Version (CP-9020012-EU)

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)

Pytanie co do płyty głównej czy jest najmniejszy sens dopłacać do MSI Z77A-G45 ze względu na 1 więcej fazę ? Czy będzie to miało wymierne znaczenie przy podkręcaniu ? Zamierzam wycisnąć co się da z procesora na chłodzeniu podanym powyżej.

Co do procesora i jego zintegrowanej grafiki HD4000 wyczytałem, że mniej więcej jest na poziomie wydajności mojej do niedawna używanej 8600gt. Z tego powodu narazie chciałbym ją potestować jako, że ostatnio niewiele gram. Docelowo myślałem nad Club3D Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB, jednak pewnie nie za bardzo używałbym jej mocy, więc z tym zakupem się wstrzymam.

W zestawach rekomendowanych na stronie widzę, że regularnie podawany jest Crucial M4 w sekcji SSD. Z kolei w poradniku i tematach odnośnie SSD Crucial M4 nie wydaje się być konkurencyjny dla Samunga 830 ? Czy różnica między nimi i ich bezawaryjnością jest tak minimalna, że finalnie liczy się tylko cena ? Czy Samsung 840 jest dużo gorszy od 830 ?

Jeżeli ewentualnie, któryś podzespół można by zamienić na coś lepszego w podobnej cenie będę wdzięczny za odpowiedź w wątku.

Komputer będzie używany do pracy biurowej, czasem gier typu Cywilizacja V gdzie dotychczas brakowało mi mocy procesora i ramu. Nie zamierzam też go ulepszać później, więc wolę teraz wziąć mocniejszy procesor i użytkować go przez kilka najbliższych lat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez cripple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do SSD Samsung 830 będzie najlepszy, potem Crucial m4. 840 sobie daruje jeśli możesz kupić poprzednio wymienione.

Płyta G43 też wystarczy, porównaj funkcjonalność a nie fazy zasilania.

Zasilacz spokojnie 530W np BeQuiet, ten co wybrałeś nie potrzebnie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Ok czyli Samsung 830 jest najlepszy, potem myślałem, że jest Plextor M5S, ale widocznie się myliłem jako, że podałeś Crucial M4. Wybiorę coś z tych 2. Samsung jest dużo droższy, ale jeżeli jest lepszy to pewnie warto dopłacić.

Co do płyty funkcjonalność już porównałem chciałem tylko wiedzieć jak jest z tymi fazami, jako że nie znam się na tym. Dziękuję za informację.

Co do zasilacza wziąłem ten z opisu bo był tańszy ... obecnie zasilacz na pewno będzie za silny, ale jak zdecyduję się na grafikę to któryś z tych 2 będzie chyba niezbędny.

Edytowane przez cripple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi