cripple Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Planuję złożyć nowy komputer i na dzień dzisiejszy moja konfiguracja wygląda jak poniżej: MSI Z77A-G43 Samsung 830 Series SSD 128GB Basic Intel Core i5-3570K Pamięć Corsair CMV16GX3M2A1333C9 (2x8GB CL9) Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120 Zasilacz Corsair Gamng Series 600W ATX, 80 Plus Bronze Certified, EU Version (CP-9020012-EU) Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410) Pytanie co do płyty głównej czy jest najmniejszy sens dopłacać do MSI Z77A-G45 ze względu na 1 więcej fazę ? Czy będzie to miało wymierne znaczenie przy podkręcaniu ? Zamierzam wycisnąć co się da z procesora na chłodzeniu podanym powyżej. Co do procesora i jego zintegrowanej grafiki HD4000 wyczytałem, że mniej więcej jest na poziomie wydajności mojej do niedawna używanej 8600gt. Z tego powodu narazie chciałbym ją potestować jako, że ostatnio niewiele gram. Docelowo myślałem nad Club3D Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB, jednak pewnie nie za bardzo używałbym jej mocy, więc z tym zakupem się wstrzymam. W zestawach rekomendowanych na stronie widzę, że regularnie podawany jest Crucial M4 w sekcji SSD. Z kolei w poradniku i tematach odnośnie SSD Crucial M4 nie wydaje się być konkurencyjny dla Samunga 830 ? Czy różnica między nimi i ich bezawaryjnością jest tak minimalna, że finalnie liczy się tylko cena ? Czy Samsung 840 jest dużo gorszy od 830 ? Jeżeli ewentualnie, któryś podzespół można by zamienić na coś lepszego w podobnej cenie będę wdzięczny za odpowiedź w wątku. Komputer będzie używany do pracy biurowej, czasem gier typu Cywilizacja V gdzie dotychczas brakowało mi mocy procesora i ramu. Nie zamierzam też go ulepszać później, więc wolę teraz wziąć mocniejszy procesor i użytkować go przez kilka najbliższych lat. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 Co do SSD Samsung 830 będzie najlepszy, potem Crucial m4. 840 sobie daruje jeśli możesz kupić poprzednio wymienione. Płyta G43 też wystarczy, porównaj funkcjonalność a nie fazy zasilania. Zasilacz spokojnie 530W np BeQuiet, ten co wybrałeś nie potrzebnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Ok czyli Samsung 830 jest najlepszy, potem myślałem, że jest Plextor M5S, ale widocznie się myliłem jako, że podałeś Crucial M4. Wybiorę coś z tych 2. Samsung jest dużo droższy, ale jeżeli jest lepszy to pewnie warto dopłacić. Co do płyty funkcjonalność już porównałem chciałem tylko wiedzieć jak jest z tymi fazami, jako że nie znam się na tym. Dziękuję za informację. Co do zasilacza wziąłem ten z opisu bo był tańszy ... obecnie zasilacz na pewno będzie za silny, ale jak zdecyduję się na grafikę to któryś z tych 2 będzie chyba niezbędny. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...