MatKus Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam Kupiłem właśnie mieszkanie i kombinuję, jak tu wszystko popodpinać, żeby kable nie walały się byle gdzie. Od miejsca, gdzie jest podpięty modem do miejsca, gdzie ma stać komputer jest już położony kabel (pod kafelkami, pod tynkiem itd, ładnie schowany) ale z tym, że telefoniczny. Wiem, że w UTP używane są 4 żyły (100Mbit mi na tym kablu wystarczy, a nawet 10Mbit), więc w teorii jest szansa, że to zadziała, zastanawia mnie tylko, na ile stabilnie, czy jakość kabla wystarczy (4 cieniutkie linki, brak splotu, więc większe zakłuczenia), żeby to działało. Kabel ma w sumie jakieś 15 metrów, może 20 zależy, jak go pozawijali pod kafelkami ;) Zaznaczę, że nie zależy mi tu na na świetnym transferze, ale żeby jakoś tam działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 jak nie sprawdzisz to się nie przekonasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Na przewodzie telefonicznym net potrafi dzialac, ale gdzies do 5m. [/size]] Gdzieś cos takiego wyczytalem... Musisz sprawdzić ale ... ale cienko to widze. Ale przejrzyj ten watek: http://www.elektroda...pic2305991.html Edytowane 6 Stycznia 2013 przez marcinq123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jeśli to modem telefoniczny, przedłuż linię tel. i daj modem przy kompie. Możesz próbować to o czym myślałeś. Jak nie zagra to wifi i już. Można też lan poprowadzić w listwach przypodłogowych jeśli są plastikowe i nie przeszkadzają otwory drzwiowe zbytnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masters Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 A nie można zastosować routera - wtedy problem kabli będziesz miał z głowy. Istnieje jeszcze możliwość skorzystania z sieci elektrycznej w obrębie budynku - takie coś nazywa się PowerLine. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...