Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem taki jak w temacie. Niedawno sprzedałem zestaw 2x gtx 460 w SLI, bo denerwowały mnie mikroprzycięcia- w jedenj grze bardziej, w innej mniej ale były. Nabyłem pojedynczego gtx 670 by pozbyć się ostatecznie tego efektu... i nic. Przycina nadal, tyle że mniej. Nie mam pojęcia o co chodzi. Postawiłem świeży system, sterowniki sa najnowsze, a gry jak przycinały tak przycinają nadal. Chciałbym prosić o wypowiedź posiadaczy tej karty czy mieli podobne problemy. Osiwieć można- człowiek wydaje 1500 na kartę a tu taka lipa... Ten "efekt" najbardziej widoczny jest w FarCry 3, ale i w innych grach występuje, tylko nie tak mocno. W razie czego podaję mój pełen konfig: CPU: Core i5 2500k (bez OC) Mobo: Asus p67Pro GPU: gigabyte gtx 670 OC RAM: 16 GB 1333 MHz Zasilacz: Tagan 500W Niczego nie podkręcałem bo nie czuję takiej potrzeby. Tylko te mikroprzycięcia... Pomocy! Dodam jeszcze, że w większości gier obraz przycina regularnie co 2 sekundy, tylko w FarCry 3 jest dużo gorzej. Włączałem/wyłączałem też Vsync, bez rezultatu. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Drzonos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 U mnie nic takiego się nie dzieje, większym problemem są sterowniki... PCI Express pod obciążeniem ile wyciąga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 U mnie nic takiego się nie dzieje, większym problemem są sterowniki... PCI Express pod obciążeniem ile wyciąga? To znaczy? Nie bardzo rozumiem twoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Na jakiej grasz rozdzielczosci? Czy problem znika jak zmniejszysz detale? Opcjonalnie włącz Triple Buffering, Max prerender 3 frames Power managment - Performance (a nie Adaptive) Jaki masz dysk/stery do kontrolera dyskow itd. Czy w tle nie chodzą jakies programy tyu antyvirus, soft odczytujący status sprzętu typu temperatury albo SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Na jakiej grasz rozdzielczosci? Czy problem znika jak zmniejszysz detale? Opcjonalnie włącz Triple Buffering, Max prerender 3 frames Power managment - Performance (a nie Adaptive) Jaki masz dysk/stery do kontrolera dyskow itd. Czy w tle nie chodzą jakies programy tyu antyvirus, soft odczytujący status sprzętu typu temperatury albo SMART. Niestety żaden z tych sposobów nie pomógł. Problem występuje nawet w mało wymagających grach np. w Mass Effect 1. Co do dysku/kontrolera- nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ na wyświetlanie obrazu. Tak jak mówiłem te "przycięcia" pojawiają się cyklicznie co ok. 2 sekundy. Do kroćset nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje Bez kitu mam wrażenie jakby w budzie ciągle siedział zestaw SLI a tak nie jest. Aha, gram w rozdzielczości 1600x1200. Monitor to NEC MultiSync 2070NX 20". Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Drzonos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Zdziwilbys sie jak bardzo sterowniki do kontrolera dyskow/sieciowek moga miec wplyw na grafike -sugeruje sprawdzic wg vendor id i zassac ze strony producenta stery. Jeszcze jedna opcja - sprawdz w menu ekranu czy nie masz jakichs opcji z czapy typu 'ulepszacze trybu film'. Probowales przypisac proces gry do wybranych rdzeni? (affinity) Ustawiles tryb pracy grafiki na Single Display Mode? Zaktualizuj Microsoft .Net - czasem pomaga, on jest bardzo wredny. Ostatnio na przyklad porpawili Garbage Collector, ktory czesto/gesto czytal dane z procesow. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Tylko czemu te przycięcia są takie regularne? A i bawiłem sie w zmianę rozdzielczości. Jak ustawiłem jakąś 16:9 (1280x800 bodajże) to gra pomimo 60 klatek cięła niemiłosiernie... Jutro skombinuję inną kartę i porównam. Jeśli na innej grafie problem ustąpi to chyba będę musiał oddać tego gtxa na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Moim zdaniem to nie problem z gtx tylko cos w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Moim zdaniem to nie problem z gtx tylko cos w systemie. Tyle że system jest świeżo postawiony. Zaraz spróbuje zaktualizować stery do czipsetu i kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Ja bym powywalal wszelkie zbędne procesy z task managera, stare sterowniki do kart graficznych (jesli miales np ATI to moga byc cyrki), opcjonalnie powylączac urządzenia usb (czasem nawet badziewne myszki potrafia siać bledami). Przestaw tez schemat zasilana na High Performance. W biosie UEFI mozna by pokombinowac z wylaczeniem wszelkich trybow EIST/SpeedStep, C1 czy Turbo. Jesli masz takie programy jak MSI AfterBurner czy cokolwiek do podkrecania/nagrywania to tymczasowo zdeclockuj karte, wyłącz overlay (albo najlepiej kompletnie zabij proces) Przetestuj deaktywacje antywirusa, oraz np firewalla (np ZoneAlarm tez stwarza problemy). Edytowane 6 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Cześć. Od siebie dodam jeszcze jedną radę: Czy czasem nie ma problemów kompatybilności RAMów z Twoją MOBO? Jeśli nie masz żadnych na podmianę, to spróbował bym funkcji MemOK!. Jak by nie było - sprawdź je Memtestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Możesz też spróbować starsze stery zaintstalować. U mnie np na najnowszych występowały mikro lagi w BF3, więc wróciłem do poprzednich czyli do 306.97 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Możesz też spróbować starsze stery zaintstalować. U mnie np na najnowszych występowały mikro lagi w BF3, więc wróciłem do poprzednich czyli do 306.97 to ma sens. zaraz spróbuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) To znaczy? Nie bardzo rozumiem twoje pytanie. W GPU-Z możesz sprawdzić szybkość pracy Bus Interface - PCI-E. Żeby wyeliminować oprogramowanie najlepiej byłoby wrzucić goły system, zaktualizować, wgrać podstawowe stery z płyt instalacyjnych i odpalić jakaś grę. Warto też powyłączać wszelakie opcje oszczędzania energii na czas testów. A jeśli chcesz przeinstalowywać sterowniki od grafiki to mały how-to: For Clean install nv Drivers: 1. Uninstall PhysX (Do not Reboot) 2. Uninstall 3D Drivers (Do not reboot) 3. Uninstall NV display Drivers (Reboot into Safe Mode) 4. Run Driver Sweeper (select nv Display / nv PhysX - Do not Reboot) 5. Run CCleaner - Clean Registry (Now Reboot) 6. Install New NV Driver (I select Custom / Clean Install) 7. Reboot Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zmiana sterowników nie pomogła zbytnio. Jutro sprawdzam kartę na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Witam ponownie. Właśnie sparawdziłem jak wygląda sytuacja na innej karcie (wsadziłem gt 440) i przycięcia są nadal. Także to chyba nie wina karty graficznej. Zabieram sie za formata i ponowną instalację systemu. Nie spocznę dopóki nie znajdę przyczyny Przed chwilą skończyłem instalować system, problem pozostał. WTF? Może te karty tak mają? Albo moja płyta główna jest jakaś dziwna. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Drzonos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 W akcie desperacji zauktalizowałem BIOS płyty głównej. Oczywiście nie pomogło. Może to być wina płyty? Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..:::SiekieR:::.. Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 A masz mozliwosc zamiany dysku? Albo zmniejszenie pliku stronicowania? Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) A masz mozliwosc zamiany dysku? Albo zmniejszenie pliku stronicowania? Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2 Dysk to nówka sztuka Samsung SSD 830. Plik wymiany ustawiłem na 768 MB. Cholibka nie wiem od czego tak się dzieje. Jakiś czas temu konkurencyjny portal zamieścił filmik z jakiejś zagranicznej strony jakoby karty AMD i NV miały opóźnienia z przesyłaniem wygenerowanej klatki do monitora. Opóźnienia te miałyby odowiadać za mikrolagi takie jak u mnie. Jak znajdę link to wrzucę. Ciekaw jestem ile w tym prawdy. Hej, zbadałem sprawę. Nie uwierzycie ale powodem lagów jest... monitor. Podpiąłem komputer do telewizora i tam obraz jest generowany z idealną płynnością. Co wy na to? Postaram się jeszcze skombinować drugi monitor ale na 90% znalazłem winowajcę Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Drzonos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Mowilem ze problem moze byc w samym monitorze - sprawdz czy nie masz jakichs wspomagaczy w menu ekranu. Najlepiej powylaczac wszystko i grac na natywnej rozdzielczosci ekranu. Opcjonalnie sprawdz jak dziala ekran na 60Hz, lub czasem np na 59Hz. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzonos Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Mowilem ze problem moze byc w samym monitorze - sprawdz czy nie masz jakichs wspomagaczy w menu ekranu. Najlepiej powylaczac wszystko i grac na natywnej rozdzielczosci ekranu. Opcjonalnie sprawdz jak dziala ekran na 60Hz, lub czasem np na 59Hz. Problem w tym że nie mogę wybrać częstotliwości innej niż 60 Hz. Masz na to jakiś sposób? Udało mi się zmienić odświeżanie na 59 Hz, problem znikł niemal całkowicie. Kaszpir, jesteś boski Chyba trzeba będzie zmienić monitor, bo wygląda na to że "gryzie" się z kartą Zalecam temat zostawić, bo z tego co patrzyłem na necie to wielu ludzi ma taki problem jak ja. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...