Squezzer Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Drodzy Forumowicze, Na początek może opiszę mój zestaw komputerowy: Obudowa: Jakiś no name , Zasilacz na górze obudowy Procesor: Amd Phenom II x4 970 Black Edition Płyta główna: Asus m4n98 TD EVO Pamięci Kingston 6 GB DDR 3 Karta Graficzna: Asus HD 5750 Zasilacz: Cooler Master Silient Pro 600W Dyski Twarde: 250GB Teraz mój problem OD zawsze wentylator na moim procesorze (box) był super głośny , ale od kiedy pozbyłem się laptopa i używam komputera więcej , wentylator jest Super głośny , nawet na 50% wyregulowanych obrotów SpeedFanem rzęzi. na 100% Hałas jest straszny i denerwujący.Temperatury są wysokie, nawet jeżeli utrzymuję 100% i mam włączonego Photoshopa/Visual Studio to temperatura wzrasta po jakieś godzinie do 61 stopni i mój komputer brzmi przynajmniej jak stary odkurzacz Postanowiłem kupić nowy radiator+ wentylator. Proszę o radę , jaki zestaw kupić, powiedzmy , że budżet mam ograniczony do 120zł. Jedyne na czym mi zależy to na tym ,żeby wentylator był jak najcichszy. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) http://www.proline.p... CNPS10X OPTIMA Zmierz jednak czy wejdzie ci do obudowy. Pamiętaj, że obudowa też musi być odpowiednio wentylowana. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 SilentiumPC Spartan PRO HE924 bo pewnie nic z 12cm wentylem nie wejdzie, dobrze by było jak byś zmierzył jaka jest mniej więcel odległość od cpu do ściany bocznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Odległość od cpu do ściany bocznej to około 16 cm. Od razu proszę o info ,który jest lepszy jeżeli chodzi o chłodzenie , ponieważ nie ukrywam , że chciałbym spróbować podkręcić trochę procesor. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zalman większy = lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Tak więc będzie zalman ;) Jeszcze 1 przyszłościowe pytanie, da się do niego zamontować 2 wentylator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Da się. Jednak jest pytanie, po co. Głośność najczęściej wzrasta bardziej niż wydajność. W zestawie nie będzie pewnie drucików do mocowania drugiego wentylatora. Pomyśl o wentylacji obudowy. Pisałem o tym wyżej. Masz jakieś dodatkowe wentylatory w obudowie? Miejsce na wentylatory? Daj najlepiej zdjęcie jak to wygląda w środku, z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Poniżej zdjęcia mojego Komputera , widzę , że pod zasilaczem są chyba miejsca na 2 wentylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Kup za 120 używanego CM Elite albo coś pokroju a nie będziesz pakować kasy w chłodzenie cepa które zdechnie od braku wentylacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) 100% racji. Przeglądałem na szybko i znalazłem obudowa CM 370 za 85zł + Fortis za 89. Powinieneś zmieścić się w okolicach 200zł z przesyłką. Możesz oczywiście szukać dalej. Aby uniknąć nieporozumień, poproś o zdjęcia obudowy. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Czyli rozumiem, że obudowa nie jest najlepsza ;) Myślę że zrobię tak: 1.Wentylator 2. Obudowa 3. SSD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Cooler na procesor też radzę kupić. Jeśli chodzi o chłodzenie to proponuję ww obudowę (jeśli jest w zadowalającym stanie), chłodzenie cpu czyli Fortis z linka wyżej lub Zalman. Dodatkowo wentylator 120mm wyciągający powietrze z tyłu obudowy. SSD to swoją drogą jeśli masz kasiorkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Sorki zamiast wentylatora chodziło o radiator+wentylator. Jest jakaś kolosalna różnica pomiędzy fortisem/zalmanem ? oprócz oczywiście nazwy prestiżu i jakości z jaką kojarzy się zalman :-P 2. Obudowa A jeżeli chodzi o SSD to potrzebuję extra dysk , a z racji że mam już licencję na W8 to poczekam do ssd , wtedy będzie dużo szybciej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jeśli zdecydujesz się na obudowę z postu #10, bierz też Fortisa od niego. Będzie wydajniejszy. Jeśli ma być chłodzenie nowe do 120 to polecam tego Zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Ok, przekonałeś mnie. Czyli Fortis,Obudowa + Wentylator wyciągający powietrze. Wentylator rozumiem jakaś normalna 120 bez udziwnień tak ? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Przy ograniczonym budżecie to raczej bez cudów. Możesz kupić Fander Roxo, SilentumPC Zephyr, Arctic F12. Szukaj czegoś max 1200obr/min, żeby nie było za głośno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Obudowa CM 370 + Fortis kupione, jak przyjdą w następnym tygodniu to złożę i opiszę różnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 <foto>Obudowa chyba przyjdzie bardzo zimna ;) </foto> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Będzie dobrze chłodzić ;) Jeszcze tam gdzie kupiłem jest 0 kontaktu , nie wiem czy do procesora dostane wszystkie śrubki i gumki pod AM3 , jeżeli nie to niewiem jak alternatywnie zamontuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 oj, bądźmy dobrej myśli. Trzeba było pytać o kompletność przed zakupem. Pocieszające jest to, że każda płyta AM2/AM3+ ma backplate. W razie potrzeby kombinacji można pozostać przy oryginale. Mój BigTyp nie miał w ogóle zapinki na AM2. Rógę dorobiłem, z dołu pozostał to co było z płytą. 4 śruby z nakrętkami i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) oj, bądźmy dobrej myśli. Trzeba było pytać o kompletność przed zakupem. Pocieszające jest to, że każda płyta AM2/AM3+ ma backplate. W razie potrzeby kombinacji można pozostać przy oryginale. Mój BigTyp nie miał w ogóle zapinki na AM2. Rógę dorobiłem, z dołu pozostał to co było z płytą. 4 śruby z nakrętkami i działa. Jasne ,trzeba było. Łatwiej sie skontaktować z ambasadorem koreii północnej niż mailowo czasem na allegro ;) Bad news. Niestety podkładka tylko pod LGA czyli to co na zdjęciu. Co zrobić żeby się przygotować do montażu we wtorek ? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Co zrobić żeby się przygotować do montażu we wtorek ? http://www.silentiumpc.com/fortis-he1225/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Czy mi się wydaję, czy do Intela i Amd jest ten sam backplate tylko są inne otworki w które trzeba włożyć śrubki ? Chyba jednak nie, do AMD dochodzą takie 2 płytki , których nie ma w zestawie. Fuck , jak można takie coś dostać albo zamontować w inny sposób ? Może znajdę kogoś na forum , kto ma taki wentylator na Intelu ;p Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Mając wiertarkę, brzeszczot i pilnik można takie coś dorobić. Nie filozofia. Można też popytać na forach użytkowników platform intela. Jeśli masz jakiekolwiek narzędzia to dorobisz coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak właśnie myślałem ,że zrobię ze starej obudowy takie coś. Potrzebuję tylko obrys, napisałem do 1 użytkownika , może mi podeśle ;) Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 ze starej obudowy Przydałoby się coś trochę grubszego. Puszka z piwem stojąca przede mną jest porównywalna sztywnością do tej budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squezzer Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Zdziwiłbyś się, góra obudowy wygląda dość sztywno , mam jeszcze jedną, grubszą , coś się znajdzie. Na razie puściłem posta w dziale intelowców, mam nadzieje , że jeżeli nie wyłapie bana za zły temat albo coś to się powinno udać Dzisiaj przyszedł zestaw montażowy pod Am3 jutro skręcam , porobię zdjęcia i opisy. Zobaczymy jak się kręci to cacko;) Aktualizacja; Wszystko skręcone. Komputer po włączeniu na starym wentylatorze rzęził jak stary odkurzacz i miał temperaturę 39-44 stopnie. Teraz. Przyjemny lekki szum, tempteratura 29 stopni :-) Bardzo przepraszam ale nie robiłem zdjęć więc nie wrzucę ;) Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Squezzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...