Skocz do zawartości
Qidin

Komputer do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie i od razu bardzo dziękuje Wam za pomoc. Planuję zakup komputera pod gry, photoshopa, indesign, illustratora oraz obróbkę video. Zależy mi na OC tak aby maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w danej konfiguracji. W chwili obecnej sprzedaję 2600k, 8GB ramu, ATI 6950 2GB, 2TB dysk, obudowa Fractal design, chłodzenie noctuę. Na tym kompie mam na procku 4,5ghz. Ktoś napisze, że oszalałem i głupio robię, że sprzedaję. Od razu śpieszę z wyjaśnieniami. Trafił się chętny, który chce go kupić za BARDZO dobre i uczciwe pieniądze dla obu stron więc dlaczego nie kupić nowy zestaw z nową gwarancją?

Pakę zamierzam zakupić bez systemu. Mam wersję boxową Windows 8.

W skład zestawu ma wejść:

1. Obudowa

2. Zasilacz

3. Chłodzenie procesora

4. Grafika

5. Płyta główna

6. Ram

7. Napęd DVD

8. Procesor

Myślę nad takim zestawem:

Procesor: Intel Core i5 3570K 4x3.40 GHz BOX (LGA1155, 6MB, HD4000, 77W)

Chłodzenie procesora: Scythe Mugen 3 Rev.B

Płyta główna: Asrock Z77 Pro4, Z77, VGA, HDMI, DVI, DDR3, SATA3, GBLAN, ATX, LGA1155

Pamięć ram: DDR3 16GB 1600MHz Corsair Vengeance Low Profile XMP Blue (4x4GB, QuadDDR, CL9)

Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200 1TB, SATA-III, 64MB cache

Napęd: LG GH24NS95 DVD±R 24x, DVD+RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 12x, DVD-RAM 12x, OEM, SATA, Black

Karta graficzna: Radeon HD7950 Gigabyte 3072MB GDDR5, 2xmDP, HDMI, DVI, PCI-E

Obudowa: SilentiumPC Gladius X80 Pure Black (bez zasilacza)

Zasilacz: Corsair CX750M Modular CP-9020059-EU (Fan 120mm)

Liczę na waszą pomoc bo jestem w plecy jeśli chodzi o sprzęt. Chciałbym kupić wszystko w jednym sklepie. Nie mam obiekcji do AMD czy Intela. Kupuję to co jest w danej chwili na topie. Tak jak napisałem. Zależy mi na maksymalnej wydajności w tym przedziale cenowym. Bez głośników, klawiatury, myszki, monitora bo to wszystko zostaje. Sama paka.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edytowane przez Qidin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Co rozumiesz przez "zmień ram na tańszy" Akurat ten specjalnie drogi nie jest. Możesz coś zaproponować? Czy różnica między PRO3 a Extreme 4 będzie aż tak duża? Dopłata jest prawie 100 zł i budżet będzie przekroczony. Już w sumie jest bo na tym zestawie jest 166 zł więcej niż zakładałem i to bez doliczenia zł do Extreme 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja u góry uległa zmianie:

Płyta główna:Gigabyte GA-Z77X-D3H

Zasilacz: Thermaltake Smart 750W 80+ Bronze Modular 14cm

Pamięć ram: CRUCIAL Ballistix Sport 2x8192MB 16GB 1600MHz

Nagrywarka: SAMSUNG SH-S224B

W tej chwili mam klepnięty ram, dysk twardy oraz nagrywarka. Reszta pozycji jest do ustalenia i zamówienia.

Nie wiem co z obudową. Korci mnie, żeby zamówić drugi raz Fractal Design Arc Midi ale... moja obecna miała trochę wad (niedziałające wejście słuchawkowe, zacinający się przycisk power, jeden z wentylatorów miał "bicie" na łożyskach przez co podczas uruchamiania był okropny odgłos jakby coś miało się rozlecieć). Ten gladius wypada fajnie ale czy to nie będzie przerost formy nad treścią. Jaka jeszcze obudowa do 300 zł jest warta odnotowana i zastanowienia?

Edytowane przez Qidin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten zestaw cię kosztuje 4k to kupujesz to chyba w komputroniku. SSD kup. Ja zmieniłbym chłodzenie na Thermalright HR-02. Co do obudowy to zobacz Corsair 200r/300r/400r. Grafikę wziąłbym Sapphire Vapor-X, która ma cyfrowy kontroler napięcia i dobrze chłodzoną sekcję zasilania, w przeciwieństwie do obecnej rewizji Gigabyte.

Ok, zrobiłem ci lepszy zestaw za 4k: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74396&s=74419&s=73636&s=67056&s=73517&s=62483&s=70267&s=73104&s=71137

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi