matq Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam po raz pierwszy na tym forum. Borykam się z wyborem komputera, okolice cenowe ~1400zł. Obecnie posiadam stary ale już nie wystarczający komputer mianowicie: e5200@3,1ghz, p31-ds3l, 9600gso, 2gb ram ddr2, chieftec 400w. Zastosowanie: gry, programy biurowe, www. Z proponowanych zestawów na styczeń złożyłem coś takiego: g860, ASRock B75 Pro3-M, Pamięć Patriot DDR3 (8GB (2x4GB kit) 1333MHz, Gigabyte HD 7770 OC, Fortron HEXA 500W, Brutus 410 + do tego dochodzi stary dysk i naped dvd ze starego kompa. Cena takiego zestawu wg cen z morele.net wyniesie około 1400zł. Mam możliwość kupna używanego zestawu: Procesor czterordzeniowy: AMD Phenom II X4 955 3,2 GHz Płyta główna:MSI 870-C45 Karta graficzna: Vertex radeon hd6950 1GB o taktowaniu 800/1250 Pamięć ram: DDR3 2x2gb GOODRAM 1333MHz. Zasilacz: XFX Core 550w Obudowa: brutus 410 Cena za zestaw amd myślę że będzie oscylować w granicach 1300zł może mniej, zależy na jakiej kwocie skończy się aukcja:) I teraz pytania, który zestaw bardziej się opłaca (cenowo jak i wydajnościowo), nadmieniam że nie mam zamiaru dokupywać nic do niego przez 2lata i oczywiście im taniej dla mnie tym lepiej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Oczywiste ze ten uzywany zesraw bedzie wydajniejszy do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Do gier ten używany będzie lepszy. Procesory mniej więcej takie same wydajnościowo w grach mniej więcej to samo na korzyść x4, w programach też na korzyść 955 ponieważ masz cztery rdzenie, ale tylko w programach które tyle obsłużą, inaczej g860 może wypadać lepiej albo będzie tak samo. Płyta obie spoko różnice: w ashrocku jest usb 3.0 i sata 3 w MSI nie ma. Zestaw używany możesz podkręcać tego nowego nie. Grafika w używanym zestawie w grach DUŻO lepsza ( http://www.anandtech...duct/510?vs=536 ). Ram zawsze można kiedyś do używki dokupić jak będzie problem ale 4gb w większości wystarcza, zasilacz w używanym zestawie dużo lepszy na linii 12v czyli zasilającej grafe i procesor XFX 508W, fortron 408W, sprawność mniej więcej taka sama ( trzeba zauważyć że ten używany zestaw pobiera spor więcej energii), ale zasilacze spokojnie wystarczające z zapasem. Obudowa w obu przypadkach bardzo dobra. Na boxowym chłodzeniu ten 955 może okazać się wkurzający. Brak gwarancji w przypadku używanego. HMMM sam nie wiem jak podsumować, jeśli sporo grasz, nie przeszkadza Ci hałas (chyba że w cooler zainwestujesz 100zł) pobór energii może nawet do 100W więcej w przypadku używanego i brak gwarancji, brak możliwości rozbudowy sensownej bierz używkę. W innym przypadku brałbym nowy na g860 bo z czasem mógłbyś procka wymienić na i5 i wymienić grafikę, masz gwarancje 2-3 lata, pobór energii 100W mniejszy, na boxowym chłodzeniu jest cichy w spoczynku, wydajność w grach będzie sporo słabsza od używanego ale zależy jaki masz monitor? W rozdziałce 1360x768 wszystko będzie raczej działać na maksa, przy rozdziałce hd będziesz musiał zjechać trochę z ustawień graficznych na nowym kompie. Osobiście brałbym nowy bo nie jestem zapalonym graczem gre która trwa 15 godz potrafię przechodzić ponad miesiąc (zależy od gry ) i płytę na b75 wybierz sobie która po prostu odpowiada Ci pod względem złącz itd, wszystkie będą okej. ....się rozpisałem. Wybór należy do Ciebie Edit: no własnie zależy jeszcze jak z gwarancją bo góry założyłem że ten używany jej nie posiada Edytowane 12 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Bardziej opłacalny jest używany zestaw na AMD, pod warunkiem, że wszystko jest na gwarancji. Masz tam 4 rdzeniowy procesor i o wiele mocniejszą grafikę (niestety głośną), do tego lepszy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Masz tam 4 rdzeniowy procesor i o wiele mocniejszą grafikę (niestety głośną), do tego lepszy zasilacz. Przy czym chłodzenie jest dość wydajne i ma "zapas" w postaci dość niskich temperatur. Jeśli da się ją wyciszyć programowo, powinna dać radę. klik i klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matq Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dzięki wszystkim za dokładne wytłumaczenie. Zestaw używany posiada gwarancję myślę że średnio koło 12miesięcy na podzespoły. Gram w rozdzielczości 1440x900 na więcej monitor nie pozwala, ale zawszę mogę podpiąć jeszcze tv 40" do kompa i pograć. Do używanego zestawu planowałem dokupić 4gb ramu i zmienić chłodzenie na procku jeśli pozwolą na to zakładane fundusze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...