Skocz do zawartości
Slipkot

486 i net ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiem czy to odpowiednie foruma na taki temat jeśli nie to prosze o przeniesienie tego posta do odpowiedniego działu :)

Nowięc mam takie pytanko

Musze stwożyć terminal internetowy (taki komp tylko do przeglądania sieci)

Dysponuje następującą konfiguracją:

486 DX 100Mhz

16 Mb RAM SIM

1 GB HDD

Jakaś grafa Tridenta obsługuje 800X600 256k

system to WIN 95 OSR2

Będzie podłączony do LANu na NEO+

Chodzi o to aby ten komp służył tylko do przeglądania netu i sprawdzania poczty.

CZY TO WOGÓLE MA JAKIŚ SENS???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz na moj gust 486 bedzie cie draznic straszynie wolnym dzialaniem - moze jak jest taka koniecznosc postaw na tym ale pozniej pomysl o zmianie na jakiegos pentaka to sa groszowe sprawy - chyba ze narazie niekupiles jeszce tego 486 to wtedy doloz odrazu do pentaka ew amd-k62

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat wybralem ta bo cnea good i sprzedawca ma etykiete dobrego sprzedawcy :D - wiec powinno bez zadnych problemow isc - prawie gwaramt ; ) - narazie mozesz postawic 486 ale juz sobie zamowic plytke pod p166 :) - jak tylko dojedzie przelozyc format instalka windy i masz maszynke do www :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej PENTIUM PRO :D

Masz 200 Mhz i 256kb cache - na mojej plycie po zmianie mnoznika dziala na 266 Mhz i chodzi jako serwer cs'a.

Tylko jest problem z dostaniem proca pod taka plyte a jak juz sie znajdzie odpowiedniego to kosztuja one w granicach 50-60 zl :(

Na 486 net spokojnie - ktos mial kiedys nawet w naszej sieci takiego kompa i dzialal sobie tylko stronki sie troszke dluzej ladowaly niz na jakims szybszym kompie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 486 czy nawet p133 albo w tych okolicach to niema sensu nawet nerwow targac... A jak ktos pisze, ze sie da to ja napisze na fx5200 i celeronie 300 tez "pojdzie" doom 3 w 1600x1200 i wszystko co sie da ustawione na najwyzsza jakosc obrazu... Oczywiscie troche wyolbrzymione ale raz mialem przyjemnosc zainstalowac kobiecie na p90 swierzy system i na dsl sprzawdzic czy dziala net...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timm, ale bez przesady prosze ;) u mnie na p166 jest "serwer" postawiony (w98 + ftp + www + eMule ;) (zeby ludzie p2p nie odpalali ;))). jak mi sie czasem kompa nie chce wlaczac, to odpalam monitor na nim i wchodze ne stronki. spoko dziala ;) czasem sie dlugo pokazuja (jest zaladowana, ale karta 512kB daje swoje ;)), ale poza tym jest spoko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

486 ma wąskie gardło prze tą swoją zabytkowa szynę....

ja bym postawił na penitium 133 w górę ... 486dx2 66 chodzi mniej więcej jak p80 w wirutal mode

a dx4 100Mhz jak ok p90-100 ... jak widzać nie tylk AMD robi niby szybsze procesory któe są wolniejsze od poprzedników :)

Co do netu... spoko... Złozyłem ostatnio maszyne taką na

486 dx4 100 CIRIX

16mb ramu

karta na pci Matrox myth2

dzwięk zintegrowany

512mb hdd

na tym w95 i word

da się żyć.. tylko tak chorobnie wolno...

a strony obflachowane odpadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi