solti Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Witajcie po długiej przerwie! Kolega chce tanim kosztem złożyć kompa do domu. Staram się mu w tym pomóc. Mamy do dyspozycji 2 stare skrzynki (jedną dostał w prezencie a druga to mój stary, od roku nieużywany komp), z których chcemy złożyć jak najlepszy jeden zestaw. Te 2 konfigi prezentują się następująco: Konfig 1: procesor: Intel Pentium 4 531 Prescott 3.00 GHz Socket 775 płyta: brak dokładnych danych, w każdym razie oparta o chipset i915P ram: DDR 2x1GB 400MHz (PC-3200) 3-3-3-8 dual grafika: GeForce GT 440 1GB PCI-Express zasilacz: no name Konfig 2 (mój staruszek ): procesor: Intel Pentium E2140 Conroe 1.6@2.6 GHz Socket 775 (całe swoje życie chodził tak podkręcony na defaultowym napięciu) płyta: Abit IP35 ram: DDR2 2x1GB 800MHz (PC2-6400) 4-4-4-12 dual grafika: Radeon HD 2600 PRO 256 MB PCI-Express zasilacz: Tagan U15 430W Dość dawno nie bawiłem się w składanie kompów (dlatego proszę o radę), ale pomysł mam taki, żeby zostawić wszystko z mojego kompa, tylko grafikę wymienić na tego geforce'a. Dobrze kombinuję? Chyba mój dual core będzie lepszy od tego pentium 4, nawet bez podkręcania? W końcu co 2 rdzenie to nie 1 No a płyta i ram zdecydowanie lepsze są chyba u mnie? Dysk twardy w każdym przypadku będzie kupowany nowy, więc nie ma on żadnego znaczenia. Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Dobrze kombinuję? Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Albo skoro i tak będzie kupowany nowy dysk sata to sprzedać wszystko na allegro oprócz obudowy, zasilacza i jednej karty i przesiąść się na: g550+h61/b75+4 gb ddr3 ~350zł Sprzet nowy, na gwarancji, bardziej energoszczędny i z możliwością ewentualnej rozbudowy. + jedna z kart (chyba, że integra mu wystarczy) + tagan i dysk (może być używany). To oczywiście propozycja jako OPCJA, jeśli nie chce wam się sprzedawać czy nie dysponujecie żadną gotówką to konfig2+gt440 będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Dzięki za podpowiedzi! W takim razie utwierdziliście mnie w moich przypuszczeniach i będziemy ćwiczyć wariant z wykorzystaniem konfigu 2 + grafika z konfigu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...