Skocz do zawartości
solti

Skadak ze starych części - prośba o konsultację

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po długiej przerwie!Dołączona grafika

Kolega chce tanim kosztem złożyć kompa do domu. Staram się mu w tym pomóc. Mamy do dyspozycji 2 stare skrzynki (jedną dostał w prezencie a druga to mój stary, od roku nieużywany komp), z których chcemy złożyć jak najlepszy jeden zestaw. Te 2 konfigi prezentują się następująco:

Konfig 1:

procesor: Intel Pentium 4 531 Prescott 3.00 GHz Socket 775

płyta: brak dokładnych danych, w każdym razie oparta o chipset i915P

ram: DDR 2x1GB 400MHz (PC-3200) 3-3-3-8 dual

grafika: GeForce GT 440 1GB PCI-Express

zasilacz: no name

Konfig 2 (mój staruszekDołączona grafika ):

procesor: Intel Pentium E2140 Conroe 1.6@2.6 GHz Socket 775 (całe swoje życie chodził tak podkręcony na defaultowym napięciu)

płyta: Abit IP35

ram: DDR2 2x1GB 800MHz (PC2-6400) 4-4-4-12 dual

grafika: Radeon HD 2600 PRO 256 MB PCI-Express

zasilacz: Tagan U15 430W

Dość dawno nie bawiłem się w składanie kompów (dlatego proszę o radę), ale pomysł mam taki, żeby zostawić wszystko z mojego kompa, tylko grafikę wymienić na tego geforce'a. Dobrze kombinuję? Chyba mój dual core będzie lepszy od tego pentium 4, nawet bez podkręcania? W końcu co 2 rdzenie to nie 1Dołączona grafika No a płyta i ram zdecydowanie lepsze są chyba u mnie?

Dysk twardy w każdym przypadku będzie kupowany nowy, więc nie ma on żadnego znaczenia.

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo skoro i tak będzie kupowany nowy dysk sata to sprzedać wszystko na allegro oprócz obudowy, zasilacza i jednej karty i przesiąść się na:

g550+h61/b75+4 gb ddr3 ~350zł Sprzet nowy, na gwarancji, bardziej energoszczędny i z możliwością ewentualnej rozbudowy.

+ jedna z kart (chyba, że integra mu wystarczy) + tagan i dysk (może być używany).

To oczywiście propozycja jako OPCJA, jeśli nie chce wam się sprzedawać czy nie dysponujecie żadną gotówką to konfig2+gt440 będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi