Whiskas Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Witam. Chciałbym się was zapytać jaki kupić netbook do 1 500 zł. Dlaczego netbook? Ponieważ kupno laptopa w moim przypadku jest nieopłacalne (mam pcta który kupiłem jakiś czas temu i do dzisiaj spełnia swoje zadania). Tablet odpada, ze względu na zadania jakie ma wypełniać ten netbook. Osobiście nie znam się na tym bo jeszcze nie interesowałem się netbookami, więc chciałbym zapytać się was o radę. Netbook ten poza podstawowymi zadaniami ( przeglądanie stron itd.) ma: -być w stanie kompilować programy (obsługa kompilatorów) i wgl być pomocny dla programisty. - był w stanie odpalić gry typu warcraft III - jeżeli była by taka możliwość (ale to jest niekonieczne) było by fajnie gdybym mógł jakieś proste projekty graficzne robić na nim Czy netbooki podołają tym zadaniom? Proszę o propozycję (było by fajnie gdybyście napisali + i - proponowanych netbooków) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 IMO netbooki obecnie oferuje trochę mało wydajności w porównaniu do lapkow droższych raptem o kilkaset złotych. Za 2000 jesteś w stanie już rozejrzeć się za czymś z i3 i HD4000, a taki zestaw zjada bez popity każdego Atoma czy inne Brazosy. Jeśli twój budżet to absolutnie nieprzekraczalne 1500 no to zostaje tylko netbook i kwestia na czym bardziej Ci zależy: wydajność procesora i energooszczedność to Intel, moc graficzna i tańszy w zakupie będzie AMD. Oczywiście to nie są jakieś kolosalne różnice, ale zauważalne. Natomiast zachęcam do przemyślenia zakupu i zastanowienie się nad dołożeniem brakujących funduszy i kupienie czegoś z i3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Nie siedzę w tym temacie ale może coś takiego: http://www.x-kom.pl/...l?ref=100782949 ewentualnie ( http://www.x-kom.pl/...b-500-win8.html ) lepszy procek, grafa . Na szybko krótki artykuł nich znalazłem ( http://techonbudget....laptop-overview ). Tym zadaniom które wymieniłeś moim zdaniem podołają w mniejszym lub większym stopniu Edytowane 15 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 To ja ci polecę takiego laptopa (wierz mi, nic lepszego nie ma za te pieniądze) http://www.ceneo.pl/19995062 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Wydajność procesora dla mnie jest ważniejsza, bo akurat miejsca gdzie bd z niego korzystał bd mi umożliwiały podpięcie go do zewnętrznego źródła prądu,(napiszcie mi ile taki wydajniejszy netbook jest w stanie wytrzymać na bateri) a lapka bym nie chciał kupować bo tak jak mówie mam pcta który posłuży mi jeszcze pewnie z 4 lata jak się nie sprzeprzy i chciałbym spróbówać netbooka, bo bd go używał w gdy mnie nie ma w domu, czyli raptem nie więcej niż 3 dni w tygodniu po kilka H. Kupowanie laptopa za 2000zł przy kompie który jest warty prawie 3 kafle jest dla mnie nie opłacalne. Ten netbook nie musi kompilować nie wiadomo jakich programów, wystarczy jak się odpali kompilator/baza danych z msq( to się dopiero bd uczył i też bym chciał mieć możliwość ćwiczenia na nim). Jestem studentem informatyki i zauważyłem teraz że jednak mobilność to dla studenta coś ważnego, a umiejętności programowania ćwiczę na skryptach do serwera wowa. Grafikę też bym chciał jakoś w miare edytować bo uznałem że sobie bd dorabiał jako fotograf, bo znam się trochę na tym fachu ale to jak pisałem nie musi wchodzić w grę. A jako że każdemu człowiekowi trochę rozrywki się przyda to bym chciał żeby stare gry typu warcraft 3 były w stanie odpalic na nim. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Grafike obrabiac na netbooku za 1500zl ktory ma chinska matryce i jeszcze brac za to kase. Powodzenia. Podany laptop 13,3 jest malo mobilny? Trzeba walizke targac? Netbook wytrzyma w skrajnych wypadkach 6-7h (word+gg). Pod obciazeniem duzo mniej a jego wydajnosc nie zachwyca. To sie nadaje do worda i www. Juz taki excel zarzyna proca a co dopiero kompilator. I3 pozwoli na komfortowa prace. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Ten wyżej wymieniony laptop Lenovo ideapad S300 rozwala wszystkie netbooki do 1500zł, tak? Nie znałem się na netbookach i nie miałem czasu zbytnio szukać informacji o nich więc po prostu zapytałem. Skoro lepszy laptop to powiedzcie czy warto inwestować w tego lenovo czy jeszcze polecacie jakieś inne (cena ma tutaj dużo do powiedzenia, nie chciałbym przekraczać magicznej granicy 1500 zł, ale te 200 zł jeszcze jestem w stanie dopłacić) Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jak chcesz jeszcze wydajniej to dołóż do wersji na i3 http://www.x-kom.pl/p/120548-notebook-laptop-13,3-lenovo-ibm-s300-i3-2365m-4gb-500-szary.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...