Skocz do zawartości
Ł@p@

Chlodzenie wodne- pierwsze podejscie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie wlasnie nad kupnem swojego pierwszego wodnego chlodzenia. Jestem niestety laikiem w tym temacie (kazdy na poczatku taki byl) wiec prosze o rade:

Znalazlem na allegro taka oferte: http://allegro.pl/show_item.php?item=13932807

Czy cos takiego jest warte swoich pieniedzy? Wybralem akurat ta oferte gdyz koles jest z mojego miasta wiec w razie czego pewnie pomogłby mi w instalacji...

A moze macie jakies inne propozycje w co zainwestować i nie "wtopić" :lol: kasy. moge wydac na max 120zł

Głównie chodzi mi o to zeby komp cicho pracowal- to jest najwazniejsze. Mam lekki sen i obecnie nie moge zostawic kompa właczonego na noc :(

Dziekuje za rady i wyrozumiałosc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest CPC 12db

przez internet kosztuje 99pln

montaz jest dziecinnie prosty

czy warto,hmm

mam takiego proca jak ty i mam CPC (blok) i mowie ze do tego proca to sie nie nadaje

na grafike owszem

znalazlem zastosowanie dla swojego sprzetu,zamontuje na K6-2

a do Athlona inny blok i przewody o wiekszej srednicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest CPC 12db 

przez internet kosztuje 99pln

montaz jest dziecinnie prosty

To jest akurat CPC 16db. Tak czy siak i tak wiadomo ile to jest warte. Niewiele.
wlasciwie to niewiadomo jakie jest

bo raz pisze o pompce 600l/h ,a innym razem 250l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, skoro montaz jest prosty wiec bardziej sklaniam sie w kierunku aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=14035052 Ten sprzedajacy wydaje sie bardziej fachowy.

Myslicie ze to dobry interes? Samodzielne skladanie i kupowanie podzespolow raczej odpada- brak czasu i umiejetnosci :). Pozatym poczytalem archiwum i zauwazylem ze samodzielne skladanie (zapewne dające lepsze efekty) przysparza dosyc duze wydatki. A ja chce sie zmiescic w tych ok. 100zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, skoro montaz jest prosty wiec bardziej sklaniam sie w kierunku aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=14035052 Ten sprzedajacy wydaje sie bardziej fachowy. 

Myslicie ze to dobry interes? Samodzielne skladanie i kupowanie podzespolow raczej odpada- brak czasu i umiejetnosci :). Pozatym poczytalem archiwum i zauwazylem ze samodzielne skladanie (zapewne dające lepsze efekty) przysparza dosyc duze wydatki. A ja chce sie zmiescic w tych ok. 100zł...

Ale to ciągle pozostaje CPC :(

Dobre na start, ale teraz lato, zacznij jakiejś chłodniczki szukać :) Poza tym wpisz sobie CPC w wyszukiwarkę tweaka, bo jest cały duży post o tym ,jak blok z CPC się rozlutował i zniszczył komuś połowę kompa...

PS- jak już musisz, kup to prosto do Pamuły: www.cpc.pl (tfu...tfu...tfu...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ma. Ja tylko mówię, że cudów się po tym nie spodziewaj, zwłaszcza teraz, w lecie. Kup to CPC, rozejżyj się na szrocie za jakąś chłodniczką, bo bez niej będzie ciężko (na forum jest wystarczająco dużo informacji o chłodniczkach, jaka, jak przygotować, etc)

Jak idea chłodzenia wodnego Ci się spodoba, za czas jakiś wymienisz blok na jakiś normalny, a dalej już pójdzie...

Jak chcesz kupić CPC, to raczej zestawik 16dB, bo w tym 12dB jest pompka 250l/h, a to jest duuużo za mało, zwłaszcza że bloczek ma cienkie wloty i węże również...16dB ma chyba 600l/h, różnica w cenie 10zł (99vs109) na stronie Krzysia Pamuły (świeć panie nad jego duszą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za podpowiedzi. Przeczytalem sobie ten wątek o zalanym kompie przez CPC. To rzeczywiscie straszne badziewie. nie kupuje tego

Jeszcze raz dziekuje!!! bez tego forum bylbym juz totalnym lamerem. thx

Pociesze cie mój pierwszy topic "Co sądzicie o CPC", znalazłem stronke z cpc i tak sie podjarałem że omały włos tego nie kupiłem. A swoją drogom to niezłe baty zebrałem za to że nie spokrzytałem z opcji szukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za podpowiedzi. Przeczytalem sobie ten wątek o zalanym kompie przez CPC. To rzeczywiscie straszne badziewie. nie kupuje tego

Jeszcze raz dziekuje!!! bez tego forum bylbym juz totalnym lamerem. thx

nie jestem zwolennikiem CPC ale tak szczerze mowiac to kompa mozna zalac posiadajac inny zestaw (np home mode),

Takze CPC nie jest wyznacznikiem zalaznego kompa i mysle ze jesli chodzi ci tylko i wylacznie o cisze to ten zestaw na poczatek moze byc

BTW

tylko 16db i kup koniecznie na szrocie nagrzewniczke do niego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 120 zł to se kup spire FR2 i pare cichych wentylatorów... te aluminiowe spire'y są fajne zrób sobie fanbusa albo odrazu puść na 5/7v. Zasilacz masz chyba cichy jak nie to też spowolnij wiatrak.

Za tą kase o sensownym wc możesz zapomnieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już lepiej dołóż te 30 zeta i kup jakiś zestawik z bloki.republika.pl.. zawsze lepszy początek niż cpc... przynajmniej blok sie do cegoś będzie nadawał a nie do k6 400 ;)

K6-2 450 :P

docelowo @ 600MHz

btw:nie bylo K6 400MHz ,bo to by bylo najwieksze o/c na swiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi