Skocz do zawartości
Misiekskrzypek

Asus X101 jaki dysk ssd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale zakladam temat, ale tyczy on raczej dysku ssd, anizeli laptopa. Mam netbooka z serii jak w tytule tematu, dokladnie takiego http://pl.asus.com/Eee/Eee_PC/Eee_PC_X101/#specifications

. Jaki dysk ssd do niego podpasuje? W opisie niby jest 2,5cala ssd ale to raczej nieprawda.

Na tym zdjeciu widac po zdjeciu pokrywy pamiec ram, karte wifi i cos na ksztalt golego ssd bez obudowy post-141083-0-95288800-1358290860_thumb.jpg wiec jaki tam mozna wsadzic? ten fabryczny jest troche wolny i malo pojemny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oko wygląda na mSata.

Co za problem odpalić CrystalDiskInfo i odczytać jaki dysk już tam jest. Łatwo tez go wymontować i obejrzeć.

Jeśli potwierdzi się że to mSata to polecam Crucial m4 w tejże wersji. Może być trudno go znaleźć ale warto. Plextor teznie dawno zapowiedział że będzie robił dyski na mSata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjalem pokrywe, obejrzalem i pomierzylem dysk, wychodzi na to, ze to msata, jest to jakis dysk jmicrona. poniewaz interfejs sata w tym lapku praktycznie na 100% obsluguje tylko sata2, mam pytanie co myslicie o takim dysku? http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=981&g=259406&n=Adata-SSD-SP300-32GB-mSATA-SATA2-MLC-BOX&w=c

cena dobra, wiekszy mi niepotrzebny, transfery tez przyzwoite, nie wiem tylko czy napewno bedzie pasoal d tego asusa...moze zadam pytanie pomocy technicznej o kompatybilnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..doplata do tego cruciala w wersji 64GB jest dosc duza a tyle mi niepotrzebne, fabrycznie na lapku stal linuxowy meego, praktycznie od razu zainstalowalem win xp jak tylko znalazlem stery blisko rok temu. Atom 1,33GHz jednordzeniowy z HT uciagnie najwyzej Win 7 Basic i o takim systemie mysle, ewentualnie o wersji starter. Crucial w wersji 32GB ma widze gorsze parametry od 64GB a nie chcialbym wydawac na ten interes wiecej niz 200zl. W jakims tescie tej adaty bylo niezle, zapis kulal przy danych nieskompresowanych, ale pozatym bylo ok a do wersji 32GB cruciala nie wiem czy jest sens doplacac przez gorsze niz w wersji 64GB osiagi...

Poza tym jest nieco inny problem...otoz nie wiadomo czy to msata czy mpci-e...napisalem pytanie do supportu asusa jaki typ dysku tam siedzi...pisalem po polsku, mail poszedl na adres na Tajwanie, mam nadzieje, ze puszcza to przez polski oddzial to moze mi odpowiedza, jak nie to jutro do nich zadzwonie.

"I recently upgraded my X101 SSD to 80GB using the Intel mSATA SSDMAEMC080G2C21. It works just fine. I therefore presume that other mSATA PCI-e cards will also work."

Na zagranicznym forum eee pc znalazlem cos takiego. Pomoze mi ktos to rozszyfrowac? Z tego co szukalem to chyba jest to dysk intela serii 310 na msata. Pogubilem sie jednak, gdyz z tego co poszperalem po sieci to dyski na msata wystepuja w roznych standardach. U Asusa byl to kiedys flash con, jest tez mpci-e, nosz zwariowac mozna. Z wklejonego przeze mnie cytatu wynika chyba, ze z x101 wspolpracuja dyski w standardzie msata pci-e. Czy Adata, Crucial albo jakis inny ogolnie dostepny dysk w normalnych pieniadzach spelnia ten standard?

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie w mPcie. Bardzo nie popularny standard. Intel 310 to tylko mSata.

Sprawdź w AIDA64, powinno zidentyfikować standard. Poza tym chyba wyjąłes z tego jakiś inny dysk?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aida pokazuje bardzo wielka kupe na temat tego dysku czyli tyle co nic. Wlasnie nie do konca rozumiem te standardy, podobno mpci-e wyglada jak msata ale jak sie tam wsadzi dysk msata to wejdzie, lecz dzialac nie bedzie. Nawet ten gosc co go cytowalem pisal o intelu msata/pci-e. Na benchamrku byl artykul o tych dyskach adata i w ostatnim komentarzu ktos napisal, ze wsadzil do eee pc inie dzialal mimo, ze wszedl do slotu. nie wiem tylko o jakie eee pc tam chodzilo, bo w starszych byl standard flash con.

Na tej aukcji jest tez w opisie pcie, jak czytalem opisy tego kingstona to tez bylo to tam zaznaczone http://allegro.pl/ki...2964510699.html

Poza tym nie jestem pewien czy ten intel z mojego cytatu to seria 310, wyskoczyl on jako ktorys tam z rzedu po wpisaniu w google podanego przez goscia kodu dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada, nie opieraj się w ogóle na opisach aukcji. Weryfikuj na stronach producentów wyłącznie. Ludzie różne bzdury często piszą.

Wyjmij ten dysk w nim jest i przeczytaj opis modelu. I co na jego temat wyświetla CrystalDiskInfo? Zawsze wyświetla model typ firmware itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.amazon.co...#productDetails

wg opisu na tej stronie jest to seria 310, czyli poprostu msata takie samo jak w crucialu czy tez adacie? Datasheet intela tez mowi, ze to msata.

Znalazlem jakis test tego dysku, gdzie pisza, ze jest to msata montowana w slot pci-e w lapku, lecz slot ten musi miec obsluge interfejsu sata, czyli nie mozna np wymontowac wifi i w to miejsce wsadzic takiego ssd.

W zwiazku z zebranymi przeze mnie danymi rozumiem, ze lapek obsluguje msata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do asuska x101 wlozylem 2GB ramu i dysk ssd msata Adata SP300 32GB, dzieki czemu mozliwe stalo sie postawienie na nim Win 7 Home Basic. Ok 20s do pojawienia sie pulpitu, 60s do wczytania sie wszystkich gadzetow i ikon na pasku, w 2 minuty od wlaczenia jest aktywna avira (parasolka otwarta) i system jest w pelni responsywny. Ladowanie moze nie nalezy do najszybszych, ale w porownaniu do uruchamiania sie xp na starym dysku jest duzo lepiej. Poza tym siedzi tu tylko Atom 1,33GHz z HT jednordzeniowy wiec uwazam upgrade za sukces:) hibernacja takze dziala sprawniej niz na xp i starym dysku zarowno podczas usypiania jak i wzbudzania kompa. System ze wszystkimi waznymi aktulizacjami zajmuje 8,4GB. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi