wegimar Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 Witam Mam problem, powinienem zmienić zasilacz czy już nie. Zmieniłem aktualnie konfig. na i5 3570k (będzie delikatnie kręcony powiedzmy do max 4,5) grafa to GF od Gigabyta 460 1gb OC, reszta to standard: płyta główna, 2 dyski, 8 gb ramu, napęd dvd itp. W planach mam zakup GF 670. Mój zasilacz to już leciwy 5-6 letni (co nie znaczy że zły - dalej jest bardzo cichy no i bezawaryjny) Seasonic S12-500 Jego parametry PFC: Aktywny Obciążalność linii +3.3V i +5V:: 180 W Obciążalność linii +12V: 396 W Łączna obciążalność linii +3.3V & +5V, +12V: 480 W Łączna obciążalność linii -12V, +5Vsb: 20 W Łączne natężenie na linii +3.3V: 30 A Łączne natężenie na linii +5V: 30 A Ilość linii +12V: 2 Natężenie linii +12V: +12V1 17 A, +12V2 16 A Łączne natężenie na linii -12V: 0.8 A Łączne natężenie na linii +5Vsb: 2 A I teraz pytanie mam myśleć o zmianie zasilacza czy jeszcze da radę z tym GF 670 przy założeniu niewielkiego OC procesora i grafiki. Jeżeli uważacie że zmiana zasilacza jest uzasadniona, to co polecacie przy preferencjach: 1. CISZA 2. BEZAWARYJNOŚĆ dopiero na 3.CENA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Cały zestaw po lekkim oc pociągnie może 350W, ale to tak z górką policzone. Powinien dać radę bo to nie żadne guano tylko zasilacz. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegimar Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odp. Nurtuje mnie jeszcze czy podzielona linia +12v na 17 i 16 A nie będzie problemem? Edytowane 22 Stycznia 2013 przez wegimar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Zazwyczaj nie jest, po pierwsze- zwykle zabezpieczenia prądowe dla konkretnej linii ustawione są dużo wyżej niż na tabliczce znamionowej, po drugie jest tak że jedna linia przeznaczona jest dla Procesora/płyty i peryferiów a druga linia dla karty graficznej(i ew części peryferiów). Podaj dokładnie model zasilacza ew zdjęcie tabliczki znamionowej. Masz w nim dwa złącza PCI-E czy jedno? edit: Jeżeli masz , tak jak napisałeś s12-500 to jest to wersja oemowego ss-500ht, powinna mieć dwa złacza PCI-E, w dodatku z tego co pamiętam te jego dwie linie są dość "wirtualne" , ustawienia sensorów ograniczających prąd ustawione są ponoć sporo powyżej 20A na linię. Krótko- nie powinno być problemów. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinwe Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) To jest box, kupiony tuż przed tym jak zasilacze te dostały certyfikat bronze +80, zgadza się, ma 2x pci-e 6pin. Dzięki Edytowane 23 Stycznia 2013 przez marcinwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...