YareQ Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Szukam zasilacza do mocnego komputera z oc. Wcześniej miałem Chieftec BPS-650C 650W i już wiem że zasilacz musi być porządny. W sumie myślałem nad Chieftec BPS-850C 850W. ale za dopłatę 100zł mogę nabyć Aerocool Templarius Imperator 1150W 80+ Gold Modularny. W zasadzie słabsze modele nie są tak bardzo atrakcyjne cenowo w stosunku do konkurencji ale ten 1150W ma naprawdę dobą cenę. Zaciekawiło mnie to. Nie jest ważne czy potrzebny mi taki zasilacza i czy go kupie ale interesują mnie wasze opinie o tej serii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 najlepiej jakbyś podał konfigurację tego mocnego komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 "Nie jest ważne czy potrzebny mi taki zasilacza i czy go kupie" to po kiego ten temat T.T By dowiedzieć co sądzimy?? poczytaj sobie o nim recenzje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YareQ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 Interesuje mnie opinia użytkowników o tej marce, modelu, serii. Niestety jest chyba nowa i trudno mi znaleźć "recenzje". Rozumie też że nawet na forum może być znikoma liczba użytkowników która je posiada. Ptys: Specjalnie jej nie podawałem żeby nie dostać odpowiedzi w stylu "nie potrzebne ci to" co w temacie jaki jest ten zasilacz nie wnosi nic. XarduneK: Wyobraź sobie że właśnie tak. Ale wolałbym żeby były to odpowiedzi użytkowników którzy mieli z nimi kontakt . A nie coś w stylu mój xxxx za 1400zł jest na pewno lepszy. Bo to raczej logiczne skoro ten kosztuje niecałe 700zł. Pytanie czy się np nie rozpada po tygodniu.? Jednak ponieważ nie spodziewam się szybkiej odpowiedzi na moje konkretne pytanie co do tej marki opisze konfiguracje. i7-3770K 3,5 GHz + MSI Z77A-GD65 + Patriot Viper 3 DDR3 2x8GB 2133MHz + Gigabyte HD7970 3GB 2xOCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB + 2xWD Blue WD10EZEX 1TB + Noctua NH-D14 + Samsung SH-224BB Możliwe że dobierzecie coś podobnego. Cena Aerocool Templatius Imperator wersji 1150W to 662zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) aerocool bierze pcb na swoje zasiłki od różnych producentów http://www.overclock...ase#post9426914 recki tego konkretnego modelu jeszcze nigdzie nie ma, twój zestaw realnie bierze max 440w z gniazdka (wiem bo miałem 7970) i to po oc., nie ma sensu kupować elektrowni do zasilania domku jednorodzinnego, do twoich gratów wystarczy http://www.proline.p...EA PLATINUM-660 i to z sporą górką, możesz nie wierzyć ale przez jakiś czas mój komp zasilał superflower 550w gold i bez problemu sobie radził, póki nie ma recki to nie wiadomo co w aerocool siedzi ale cena wskazuje na to że albo pocisnęli po kondensatorach, ciszy lub jakości podawanego prądu, na seasonica masz 7lat gw a na aerocool 2, chiefteca bym sobie odpuścił najlepsze lata ma za sobą ps. wszystko wskazuje na to ze to konstrukcja andyson Edytowane 20 Stycznia 2013 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ten konfig pociągnie może z 350-400W z zasilacza. Co do zasilacza- nie ma jeszcze jego testów ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć że to krewny serii Strike-X, ten sam producent i podobne parametry zasilaczy tej samej mocy raczej przekonują. Może trochę ulepszona. Zdjęć środka nie ma ale seria Strike-x nie zachwycała wykonaniem- ot taki średniak. Nie wiem czy wiesz ale większy zasilacz nic nie da w zakresie niezawodności, głośności, jakości napięć. Tu ważniejsza jest sama jednostka i jej projekt/wykonanie/jakość elementów niż MOC(oczywiście o ile jednostka jest wystarczająca do zasilania) -edit- wyprzedziłeś mnie, ptyś O ile wiem jest tam w środku Andyson, platforma ta sama lub lekka modernizacja serii Aerocool Strike-X Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YareQ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) OOOOO ptyś to jest odpowiedz. Kopara mi opadła. Teraz widzę o co chodzi. Ja myślałem że Be quiet! Dark Power to już pierwsza liga. No i ten Chieftec z zapasem mocy mi się sprawdzał. Za mało w tym siedzę. Serdecznie dziękuje. Ale wezmę wersje 760 kosztuje 30 zł więcej niż ten Areocool a jak by mi jeszcze coś doszło ---- kiedyś. Uciec nie ucieknie a wymieniać potem trudniej. Ptyś skorzystam z twojego doświadczenia jeśli się zgodzisz jakiej firmy miałeś ten 7970. Już od początku trochę mnie martwiły te 3 wentylatory n gigabyte. Dziś widziałem trochę filmików na youtube i zmartwiły mnie jeszcze bardziej. Ten gigabyte na 100% wentylator wył jak odkurzacz. Nie oczekuje ciszy bo lobie szum komputera ale irytują mnie nagle skoki . Może lepiej asusa nawet wersje zwykłą?. Tylko że cena zbliża się pomału do CL z dwóch 7870 nawet eech. Na 4850 miałem jeden mały wentylatorek. Kiedy komputer się zestarzał i chciałem zobaczyć jakaś nowość wył jak szalony (skoki hałasu). Dopiąłem na niego 14cm wentylator dwoma opaskami i się uspokoił i to tak dobrze że wyłączyłem nawet ten mały potem i chodzi do dziś Edytowane 20 Stycznia 2013 przez YareQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Moj 7970 byl od xfx (najbardziej wypasiona wersja z dwoma wentylami i fabrycznym oc 1ghz) do najcichszych ta karta nie nalezala, mialem przez chwile 7950 od gigabyte z 3 wentylatorami i byla bardzo cicha w stresie ale i tak glosniesza od tego co mam teraz czyli gtx680 + accelero twin turbo 2, co jest fajne w gigabyte to to ze maja pelna sekcje zasilajaca, Crossfire sobie odpusc, nie wszystkie gry obsluguja i czasem wydajnosc jest ponizej oczekiwan, na twoim miejscu jak nie masz jeszcze zakupionej grafy rozwazylbym zakup gtx670/680, prawde mowiac z radeona zrezygnowalem przez wkurzajace przycinki w bf3 i innych grach, w twoim przypadku warto dolozyc troche kasy i miec pelen komfort, odnosnie zasilacza to ten seasonic w ide powinien pracowac pasywnie bo tak jest zaprojektowany, takze dodatkowy plus przemawiajacy za jego zakupem Edytowane 20 Stycznia 2013 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YareQ Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ja pitole no i odpowiedziałeś mi na pytanie ptyś którego jeszcze nie zadałem :) :) :) Niezły jesteś :) Wczoraj jeszcze poczytałem i pooglądałem o kartach. Zauważyłem że można już za kwotę dobrego 670/680 lub 7970 zbudować 660Ti SLI lub 7950 CF. Przemyślałem to i doszedłem do wniosku że skoro mam zamiar na początek pograć sobie w stare hity których nie miałem okazji już zobaczyć a chce (Wiedzmin2, MasseEfekt2 i 3) to trochę mi to zajmie zważywszy że nie mam już na to tyle czasu. Do tych gier wystarczy mi jeden 7950 lub 670Ti w FullHD a taki mam monitor i to jeden. Widziałem testy z których wynika że SLI z 2x670Ti to prawie 690 i połowę taniej. Przypuszczam że z radkiem też będzie podobnie. Wiec rozważałem zakup 670Ti lub 7950 od gigabyta właśnie (670Ti dwu wentylatorowa). 670Ti tańsza niewiele a 7950 chłodniejsza w stresie co dla mnie ma znaczenie. Bałem się czy nie kosztem hałasu. I tu padła twoja odpowiedz. :) :) Kupie 7950 od Gigabyte i trudno. Jak będzie za słaba dokopię drugą. Też chce się trochę po wnerwiać i pobawić:). No chyba że masz/macie argument za 670Ti i samym SLI (też od gigabyta) no albo przestrogę. Kasa się przyda bo nie chce przekraczać pewnej kwoty a łatwo można się zapomnieć. Wczoraj doszedłem do następnej konkluzji. Mam z poprzednika obudowę i-box Linx 701LC. Obejrzałem ja sobie i co mi się zdaje że się nie nada a liczyłem na to.Może by to wszystko weszło ale tu ani chłodzenia od spodu ani od góry. Wiec mam kolejną zagwozdkę. Echh Wyciągnę z ciebie może jeszcze trochę zeznań ptyś:). Widzę że masz Hr-02. Jak ci się sprawuje? Wszyscy piszą że Noctuna najlepsza ale prawie 2 razy dorsza i bez regulacji a to mnie martwi. Gdybyś mnie przekonał:) Wystarczy mi ta pasta z HR-02 czy dokupić od razu coś lepszego?. Trzeba coś do niego jeszcze dokupić żeby wszedł na 3770K? . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 no to ci odpowiem bo miałem również nocktua nh-d14 (czyli ten mega zachwalany przez wszystkich radiator) ale musiałem z niego zrezygnować gdy przez pewien czas miałem ramki z wysokim radiatorem i nie mieściły się pod nh-d14 , wiec zakupiłem hr-02, który to jest troszkę gorszej jakości wykonania ale ze względu na asymetryczną budowę nie stwarzał problemów z montażem pamięci, co się okazało po montażu jest cichszy przy tych samych temperaturach od nd-d14, lecz nie ma sensu go kupować bo drogi i na twoim miejscu kupiłbym thermaright macho rev2 tyle że musisz mieć szeroką obudowę aby tam wszedł (poczytaj ten temat http://forum.purepc.pl/topic/349248-thermalright-macho-wersje-produktow/ ), macho od hr-02 różni się tym że masz w zestawie wentylator i nie jest niklowany jak hr-02 a kosztuje sporo mniej (jakieś 170zł) dokupować żadnych zapinek nie musisz, wszystko jest w komplecie, pasta z hr-o2 szału nie robiła za to ta z noktua bardzo dobra, jednak równie dobrze możesz do hr-02 zakupić revoltec diamond lub arctic mx-4, odnośnie zakupu karty to skłaniałbym się jednak w stronę gtx670, chodzi generalnie o płynność rozgrywki, która na gforcie jest znacznie lepsza i często mimo nawet mniejszej liczby klatek gra działa płynniej, zresztą był chyba na pclab.pl artykuł o tym, z wersją windforce x2 do czynienia nie miałem także się nie wypowiadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YareQ Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Konkretnie miałem na myśli to Thermalright HR-02 Macho Black White. a nie to Thermalright HR-02 Macho 120. Wybrałem ze względu na większy wentylator zgodnie z moimi doświadczeniami z karta graficzną. Te nie są asymetryczne wiec kłopot z wysokimi pamięciami będzie ale potem. Są jeszcze Scythe Ninja 3 Rev.B SCNJ-3100. i Scythe Mugen 3 Rev.B (SCMG-3100). Cena bardzo podobna.chociaż o Mungen w wersji 3 czytałem że ma lipną podstawkę. Ale tu jest wersja B. Masakra. Wybór niestety muszę dostosować do obudowy a to już inny temat bo ten się rozjechał i nie chce żeby mnie tu ktoś ochrzanił. Za odpowiedzi w sprawie zasilacza dziękuje bardzo pomocne. Chociaż co do samego Aerocool Templarius Imperator mamy tylko przypuszczenia. Moje obawy jednak zostały wyjaśnione chociaż na niekorzyść tego zasilacza:) Edytowane 22 Stycznia 2013 przez YareQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YareQ Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Nie chce spamować ale muszę jeszcze raz podziękować. Wczoraj odebrałem części. Niby wszystkie fajne i już po minucie radości człowiek wie że to tylko kawałek krzemu i ze ma działać a nie wyglądać w zasadzie. O dziwo jednak największe wrażenie zrobił na mnie właśnie zasilacz zaproponowany przez ptysia. Niby nic niby taka [ciach!]ła ale:) Pokrowiec na kable fajny ale jak zdjąłem górną gąbkę i zobaczyłem zasilacz w aksamitnym woreczku i to nie takim badziewnym . No kurna że się komuś chciało. Ja wiem że pewnie w innych firmach też są. Ale nawet jak się jutro spali nie będę się złościł . Cwaniaki Dzięki jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...