YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Witam - troche przekombinowalem z neo - otoz dzis rano zrobilem sobie full duplex i wszystko bylo si - pozniej wyczytalem ze router oferuje wieksze bezpieczenstwo i chcialem tak przestawic - zrobilem mode r ale modem chcial jeszcze zebym ustawil mu lokalne ip - dalem 192.168.0.1 - po restarcie wyskoczyl mi konflikt ip - to mowie zrobie opcje default i wszystko bedzie tak jak dostalem z tepsy a jutro sie zapytam na forum co i jak - ale nie bylo jak z tepsy - bo w ogole nie bylo :( troche sie zdenerwowalem zaczalem latac po tych menu i patrzec co moge zrobic - w koncu wpadlem na pomysl ze przejze w offline topic o full duplex - i tam byl screen shot ktory uratowal mi zycie - dzieki Witchhunter - dowiedzialem sie z niego ze VCI/VPI ma byc 0/35 a nie jak default 8/34 - usunalem PVC i skorzystalem z opcji quick - ustawilem 0/35, any, no tree - jeszcze tylko full duplex i juz wszystko gada. - i w zwiazku z tym pytanie - czy musze cos jeszcze przekonfigurowac w zwiazku z ta wpadka - moze cos w menu ADSL? I drugie pytanie prosze krok po kroku jak przestawic modem w tryb router - jakie IP gdzie ustawic tabele i inne - na razie tylko na jednego kompa. Z gory dzieki (Pit :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Kurde- Paranoikowi może być smutno ;]]]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 no nie musi byc koniecznie pit :) - male uzupelnienie - ustawilem IP przypisane dla karty sieciowej na 192.168.0.2 a w lan/setip 192.168.0.1 - i narazie wszystko gada choc wydaje mi sie ze minimalnie gorzej niz bylo - ale moze tlok albo cos. - ale mimo wszystko nie dziala na mode r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 No właśnie... jest mi smutno ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 :* na pocieszenie. To teraz juz powiesz czy wszystko mam oki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ogólnie trzymać się zasady - jak działa to nie ruszać bo będzie gorzej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 no dobra - ale ja myslalem ze default to tak jak dostalem od tepsy - to powiedz czy teraz musze cos jeszcze poprzestawiac zeby miec tak jak bylo jak dostalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 YoSHi.... po 1-sze jest taki fajny adres dla neo+ a mianowicie www.neostrada.info <- tam masz wszystko opisane ;) po drugie.... sieciowko od neo+ MUSI byc na automatycznym IP :!: poczytaj sobie na tamtej stronie.... jezeli masz sam neo+ to lepiej sie nie baw ;) (wiem, wiem pisalem zawsze co innego, ale jak widze takie cyrki to ;)) btw, mi tez jest smutno :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 o jezu nagle wszystkim smutno :D - ja bym juz dawno chetnie skorzystal z tego adresu - gdyby on... dzialal. ustawilem modem na IP 0.0.0.0 i wlaczylem sieciowke na auto. Ustawic DNS? jakie adresy? te dwa tepsy czy jeden tepsy i jeden ten specjalnie dla neo? - noose to napisz mi tylko czy do konfiguracji neo w modemie wystarczy zmienic to PVC czy trzeba zrobic cos jeszcze zeby chodzilo tak jak normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 powiem tak ;) ja u siebie jak potrzebowal i ustawilem default to wszystko chodzilo ;) nastepnym razem sie nie baw ;) a co zeby to teraz chodzilo :?: zrob z niego router (podeslac Ci tutaj jak :?:) i zostaw go potem w spokoju :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 no moglbys podeslac - ale bez zabawy nie ma wiedzy - trzeba w zyciu cos popsuc zeby cos naprawic :P - grunt ze sam sobie poradzilem. Na jakie IP i maske ustawic modem? No ale (chyba) jak zrobie z modemu router to bede musial dac stale IP na mojego kompa i gdzies go wpisac w modemie co nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 nie :P spoko bedzie ;) nie podesle Ci, bo ..... neostrada.info padla :? (jak sam zauwazyles :P). ale co :?: co potzrebujesz wiedziec :?: pisz, bo za 10min mnie w chacie nie bedzie i bede o 23:00 ;) jak przestawisz modem na router, to ustaw tez DHCP dzieki czemu nie bedziesz musial u siebie na kompie nic grzebac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 "nie spoko bedzie" chodzi ci o to ze wystarczy PVC? no bo wszystko gada - tylko myslalem ze cos moze w ADSL trzeba pogrzebac jeszcze. To jak bedziesz mial czas to napisz o tym DHCP i w ogole co do routera. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 tera ja ;] 1) b --> r podlaczasz, logujesz sie i po kolei : - quick pe, jakie_ip, jakas_maska(255.255.255.0), vpi 0 , vci 35 , pap , l/p ....end /lan robisz sobie full ciach i dhcp, ustawiasz lease na 9500 /home sejwujesz ...wio ;] 2) co za roznica na jakim ip (auto/manual) bedzie sieciowka skoro ma router ;] wazne zeby byla na ip z zakresu przydzielania przez dhcp i tyle 3) dnsy juz to gdzies bylo walkowane jesli odczuwasz praktyczna roznice miedzy 18 a 21 pinga , to ustaw sobie jako 1 primary_tepsy (194.204.152.34) natomiast i tak wszystkie stoja na polpaku wiec nie wiem czemu sie tak przejmujecie ("ktore mam ustawic i w jakiej kolejnosci") 4) do pozniejszej zmiany na brodge wystarczy tylko mode-> b nie musisz zmieniac pvc ps. a mi nie jest smutno i stfu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 pit ale nie powiedziales najwazniejszego - czy po tym jak zrobilem default i nie dzialalo i teraz ustawilem PVC na 0/35 i dziala to czy musze jeszcze cos przestawiac zeby wrocilo do tego stanu jak dostalem z tepsy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 ooo to kamien spadl mi z serca - bo jak zobaczylem te ustawienia ADSL zbladlem :( wiec zrobilem tak jak mowiles - wszedlem do ustawien - zrobilem default, usunalem PVC, zrobilem mode r i teraz tak - quick, pe, 192.168.0.1, vpi 0, vci 35, pap, moj login na neo i haslo na neo i to tyle i teraz tak: dhcpserver 192.168.0.2 192.168.0.10 9500 setdhcp server home save i nie mam netu :( - nie wiem co zrobic w windowsie - moze zle ip robie albo cos - na karcie sieciowej ustawilem 192.168.0.2 i maske 255.255.255.0 - tylko ze wtedy trzeba wpisac DNS - a nie wiem co - na automatycznym pobieraniu tez nie dziala - help :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 brama do wpisania ip_routera (z tego co piszesz wyzej , 192.168.0.1) dns'y do wpisania : 194.294.152.34 194.204.159.1 *ERRATA* oczywiscie 194.204.152.34 , literowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Dobra - smiga - teraz tak - juz dokonczmy :) 1) czy bezpieczniej jest router czy bridge & zapora z WIN XP? 2) jak w routerze przepuscic port 1550 zeby mi dzialalo p2p na gadugadu - mam ustawic addpatin pppoe 1550/TCP 192.168.0.2??? 3) jak w razie gdybys wybral b/z z pyt 1) ustawic to w zaporze? 4) dlaczego jak wpisalem w dnsrelay dns'y tpsy to przestalo wszystko dzialac? Ustawilem pozniej wszystko w kompie pobierz auto tez nic - dodalem tylko brame tez nic? - przeciez DHCP w lucencie powinien przydzielic mojemu kompowi IP z podanej przezemnie puli, DNS ma wpisany wiec co mu jeszcze potrzebne? - tak by dzialalo auto config :) - ale tak jak jest tez jest dobrze :D 5) napisz co jeszcze moge stuningowac (dusza overclockera :D) 6) pewnie to zbyt glupie ale w ADSL jest bitdn/up - mozna z tym cos pokombinowac? mam 640/160 domyslnie. 7) Edonkey tez sie burzy bo nie moze przez port 4662 przesylac - tez stawiac pata? probowalem cos stawiac ale przestalo znowu chodzic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 1) raczej router , nie ufam m$ 2) wlasnie tak 3) n/a ;] 4) nie rozumiem zwiazku miedzy wpisywaniem dns'ow na routerze a dhcp .... 5) :) nie bardzo jest co tuningowac 6) pokombinowac mozna zawsze , ale te wartosci sa ustalane po drugiej stronie kabelka ;] 7) router ma domyslnie otwarty tylko 23 , wiec wszystkie inne porty musisz otwierac samemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 nie no teraz to sie obraze :( Pit - przec Ciebe jest mi bardzo smutno teraz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 3) Ale mozesz powiedziec - wiedza zawsze sie przyda :D 4) No bo myslalem ze DHCP sam przydzieli kompowi jakis wolny adres z puli IP - a DNS potrzebny mu bedzie zeby tez kompowi podac :D 7) Dalem 1550/tcp na IP mojego kompa ale i tak to nie daje rady - do qmpla na neo moge wyslac, a nigdzie indziej nie :( - a moze w gg ustawic jakies forwardowanie cokolwiek to znaczy :D - skoro to 1550/tcp nie daje rady to zdjac PAT'a? Dodatkowo 1. Lepiej PPPoE czy PPPoA??? Dodatkowo 2. Wlasnie sie zorientowalem ze mozna zalozyc zapore na polaczenie sieciowe z routerem - wlaczyc? Bo mysle ze router + zapora to daje juz przyzwoity poziom bezpieczenstwa. Czy jak mam router to juz bez zapory dzialac - ona cos spowalnia? - bo z ta zapora to nawet przez gg do qmpla na neo nie moge wysylac - zmienilem port w gg na 1650 zeby nie miec standardowego ale tez nic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 3) Ale mozesz powiedziec - wiedza zawsze sie przyda :D 4) No bo myslalem ze DHCP sam przydzieli kompowi jakis wolny adres z puli IP - a DNS potrzebny mu bedzie zeby tez kompowi podac :D 7) Dalem 1550/tcp na IP mojego kompa ale i tak to nie daje rady - do qmpla na neo moge wyslac, a nigdzie indziej nie :( - a moze w gg ustawic jakies forwardowanie cokolwiek to znaczy :D - skoro to 1550/tcp nie daje rady to zdjac PAT'a? Dodatkowo 1. Lepiej PPPoE czy PPPoA??? Dodatkowo 2. Wlasnie sie zorientowalem ze mozna zalozyc zapore na polaczenie sieciowe z routerem - wlaczyc? Bo mysle ze router + zapora to daje juz przyzwoity poziom bezpieczenstwa. Czy jak mam router to juz bez zapory dzialac - ona cos spowalnia? - bo z ta zapora to nawet przez gg do qmpla na neo nie moge wysylac - zmienilem port w gg na 1650 zeby nie miec standardowego ale tez nic :( 3)nie rozumiem pytania ;] - czy co masz ustawic w zaporze ? 4)no to dobrze myslales, ale nadal nie wiem w czym problem ;] w dnsrelay wpisujesz jakies 2 dnsy i tyle,dhcp ustawiasz na serwer, podajesz zakres i juz. 7)jak wylaczysz pat to napewno nie bedzie dzialac ;], wiec albo cos zle ustawiles, albo dnsy nie dzialaja, albo musisz ustawic udp. dod1. praktycznie - bez roznicy, teoretycznie - pppoa dod2. zapora w tym momencie robi to samo co router wiec mysle ze jest zbedna w tym wypadku ;], a jesli spowalnia, to minimalnie. ustaw sobie pata na jakis port na tcp i udp i gg powinno dzialac. nie no teraz to sie obraze Pit - przec Ciebe jest mi bardzo smutno teraz ale ze niby o co ci chodzi ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 nie no teraz to sie obraze Pit - przec Ciebe jest mi bardzo smutno teraz ale ze niby o co ci chodzi ;]]snif snif.... no bo ja mu mialem pomoc.... snif snif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...