Skocz do zawartości
YoSHi

Glownie do Pita - spapralem sobie neo, ale jakos sobie porad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - troche przekombinowalem z neo - otoz dzis rano zrobilem sobie full duplex i wszystko bylo si - pozniej wyczytalem ze router oferuje wieksze bezpieczenstwo i chcialem tak przestawic - zrobilem mode r ale modem chcial jeszcze zebym ustawil mu lokalne ip - dalem 192.168.0.1 - po restarcie wyskoczyl mi konflikt ip - to mowie zrobie opcje default i wszystko bedzie tak jak dostalem z tepsy a jutro sie zapytam na forum co i jak - ale nie bylo jak z tepsy - bo w ogole nie bylo :( troche sie zdenerwowalem zaczalem latac po tych menu i patrzec co moge zrobic - w koncu wpadlem na pomysl ze przejze w offline topic o full duplex - i tam byl screen shot ktory uratowal mi zycie - dzieki Witchhunter - dowiedzialem sie z niego ze VCI/VPI ma byc 0/35 a nie jak default 8/34 - usunalem PVC i skorzystalem z opcji quick - ustawilem 0/35, any, no tree - jeszcze tylko full duplex i juz wszystko gada. - i w zwiazku z tym pytanie - czy musze cos jeszcze przekonfigurowac w zwiazku z ta wpadka - moze cos w menu ADSL? I drugie pytanie prosze krok po kroku jak przestawic modem w tryb router - jakie IP gdzie ustawic tabele i inne - na razie tylko na jednego kompa. Z gory dzieki (Pit :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie musi byc koniecznie pit :) - male uzupelnienie - ustawilem IP przypisane dla karty sieciowej na 192.168.0.2 a w lan/setip 192.168.0.1 - i narazie wszystko gada choc wydaje mi sie ze minimalnie gorzej niz bylo - ale moze tlok albo cos. - ale mimo wszystko nie dziala na mode r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YoSHi.... po 1-sze jest taki fajny adres dla neo+ a mianowicie www.neostrada.info <- tam masz wszystko opisane ;) po drugie.... sieciowko od neo+ MUSI byc na automatycznym IP :!: poczytaj sobie na tamtej stronie.... jezeli masz sam neo+ to lepiej sie nie baw ;) (wiem, wiem pisalem zawsze co innego, ale jak widze takie cyrki to ;))

btw, mi tez jest smutno :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jezu nagle wszystkim smutno :D - ja bym juz dawno chetnie skorzystal z tego adresu - gdyby on... dzialal. ustawilem modem na IP 0.0.0.0 i wlaczylem sieciowke na auto. Ustawic DNS? jakie adresy? te dwa tepsy czy jeden tepsy i jeden ten specjalnie dla neo? - noose to napisz mi tylko czy do konfiguracji neo w modemie wystarczy zmienic to PVC czy trzeba zrobic cos jeszcze zeby chodzilo tak jak normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moglbys podeslac - ale bez zabawy nie ma wiedzy - trzeba w zyciu cos popsuc zeby cos naprawic :P - grunt ze sam sobie poradzilem.

Na jakie IP i maske ustawic modem?

No ale (chyba) jak zrobie z modemu router to bede musial dac stale IP na mojego kompa i gdzies go wpisac w modemie co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie :P spoko bedzie ;)

nie podesle Ci, bo ..... neostrada.info padla :? (jak sam zauwazyles :P).

ale co :?: co potzrebujesz wiedziec :?: pisz, bo za 10min mnie w chacie nie bedzie i bede o 23:00 ;)

jak przestawisz modem na router, to ustaw tez DHCP dzieki czemu nie bedziesz musial u siebie na kompie nic grzebac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tera ja ;]

1) b --> r

podlaczasz, logujesz sie i po kolei :

- quick pe, jakie_ip, jakas_maska(255.255.255.0), vpi 0 , vci 35 , pap , l/p ....end

/lan

robisz sobie full ciach i dhcp, ustawiasz lease na 9500

/home

sejwujesz

...wio ;]

2) co za roznica na jakim ip (auto/manual) bedzie sieciowka skoro ma router ;]

wazne zeby byla na ip z zakresu przydzielania przez dhcp i tyle

3) dnsy

juz to gdzies bylo walkowane

jesli odczuwasz praktyczna roznice miedzy 18 a 21 pinga , to ustaw sobie jako 1 primary_tepsy (194.204.152.34) natomiast i tak wszystkie stoja na polpaku wiec nie wiem czemu sie tak przejmujecie ("ktore mam ustawic i w jakiej kolejnosci")

4) do pozniejszej zmiany na brodge wystarczy tylko mode-> b

nie musisz zmieniac pvc

ps. a mi nie jest smutno i stfu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo to kamien spadl mi z serca - bo jak zobaczylem te ustawienia ADSL zbladlem :(

wiec zrobilem tak jak mowiles - wszedlem do ustawien - zrobilem default, usunalem PVC, zrobilem mode r

i teraz tak - quick, pe, 192.168.0.1, vpi 0, vci 35, pap, moj login na neo i haslo na neo i to tyle

i teraz tak: dhcpserver 192.168.0.2 192.168.0.10 9500

setdhcp server

home save

i nie mam netu :( - nie wiem co zrobic w windowsie - moze zle ip robie albo cos - na karcie sieciowej ustawilem 192.168.0.2 i maske 255.255.255.0 - tylko ze wtedy trzeba wpisac DNS - a nie wiem co - na automatycznym pobieraniu tez nie dziala - help :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - smiga - teraz tak - juz dokonczmy :)

1) czy bezpieczniej jest router czy bridge & zapora z WIN XP?

2) jak w routerze przepuscic port 1550 zeby mi dzialalo p2p na gadugadu - mam ustawic addpatin pppoe 1550/TCP 192.168.0.2???

3) jak w razie gdybys wybral b/z z pyt 1) ustawic to w zaporze?

4) dlaczego jak wpisalem w dnsrelay dns'y tpsy to przestalo wszystko dzialac? Ustawilem pozniej wszystko w kompie pobierz auto tez nic - dodalem tylko brame tez nic? - przeciez DHCP w lucencie powinien przydzielic mojemu kompowi IP z podanej przezemnie puli, DNS ma wpisany wiec co mu jeszcze potrzebne? - tak by dzialalo auto config :) - ale tak jak jest tez jest dobrze :D

5) napisz co jeszcze moge stuningowac (dusza overclockera :D)

6) pewnie to zbyt glupie ale w ADSL jest bitdn/up - mozna z tym cos pokombinowac? mam 640/160 domyslnie.

7) Edonkey tez sie burzy bo nie moze przez port 4662 przesylac - tez stawiac pata? probowalem cos stawiac ale przestalo znowu chodzic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) raczej router , nie ufam m$

2) wlasnie tak

3) n/a ;]

4) nie rozumiem zwiazku miedzy wpisywaniem dns'ow na routerze a dhcp ....

5) :) nie bardzo jest co tuningowac

6) pokombinowac mozna zawsze , ale te wartosci sa ustalane po drugiej stronie kabelka ;]

7) router ma domyslnie otwarty tylko 23 , wiec wszystkie inne porty musisz otwierac samemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3) Ale mozesz powiedziec - wiedza zawsze sie przyda :D

4) No bo myslalem ze DHCP sam przydzieli kompowi jakis wolny adres z puli IP - a DNS potrzebny mu bedzie zeby tez kompowi podac :D

7) Dalem 1550/tcp na IP mojego kompa ale i tak to nie daje rady - do qmpla na neo moge wyslac, a nigdzie indziej nie :( - a moze w gg ustawic jakies forwardowanie cokolwiek to znaczy :D - skoro to 1550/tcp nie daje rady to zdjac PAT'a?

Dodatkowo 1. Lepiej PPPoE czy PPPoA???

Dodatkowo 2. Wlasnie sie zorientowalem ze mozna zalozyc zapore na polaczenie sieciowe z routerem - wlaczyc? Bo mysle ze router + zapora to daje juz przyzwoity poziom bezpieczenstwa. Czy jak mam router to juz bez zapory dzialac - ona cos spowalnia? - bo z ta zapora to nawet przez gg do qmpla na neo nie moge wysylac - zmienilem port w gg na 1650 zeby nie miec standardowego ale tez nic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3) Ale mozesz powiedziec - wiedza zawsze sie przyda :D

4) No bo myslalem ze DHCP sam przydzieli kompowi jakis wolny adres z puli IP - a DNS potrzebny mu bedzie zeby tez kompowi podac :D

7) Dalem 1550/tcp na IP mojego kompa ale i tak to nie daje rady - do qmpla na neo moge wyslac, a nigdzie indziej nie :( - a moze w gg ustawic jakies forwardowanie cokolwiek to znaczy :D - skoro to 1550/tcp nie daje rady to zdjac PAT'a?

Dodatkowo 1. Lepiej PPPoE czy PPPoA???

Dodatkowo 2. Wlasnie sie zorientowalem ze mozna zalozyc zapore na polaczenie sieciowe z routerem - wlaczyc? Bo mysle ze router + zapora to daje juz przyzwoity poziom bezpieczenstwa. Czy jak mam router to juz bez zapory dzialac - ona cos spowalnia? - bo z ta zapora to nawet przez gg do qmpla na neo nie moge wysylac - zmienilem port w gg na 1650 zeby nie miec standardowego ale tez nic :(

3)nie rozumiem pytania ;] - czy co masz ustawic w zaporze ?

4)no to dobrze myslales, ale nadal nie wiem w czym problem ;]

w dnsrelay wpisujesz jakies 2 dnsy i tyle,dhcp ustawiasz na serwer, podajesz zakres i juz.

7)jak wylaczysz pat to napewno nie bedzie dzialac ;], wiec albo cos zle ustawiles, albo dnsy nie dzialaja, albo musisz ustawic udp.

dod1. praktycznie - bez roznicy, teoretycznie - pppoa

dod2. zapora w tym momencie robi to samo co router wiec mysle ze jest zbedna w tym wypadku ;], a jesli spowalnia, to minimalnie.

ustaw sobie pata na jakis port na tcp i udp i gg powinno dzialac.

nie no teraz to sie obraze

Pit - przec Ciebe jest mi bardzo smutno teraz

ale ze niby o co ci chodzi ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi