Skocz do zawartości
F4lcon

DDR3 2133 mhz czy 1866 mhz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Składam sprzęt i potrzebuje porady odnośnie doboru ramu, mianowicie czy opłaca się dopłacić sporo do taktowania 2133 mhz ? czy pozostać przy 1866/1600 etc?

MB*: MSI Z77MA-G45

* w niektórych MB od MSI przy obsługiwaniu ramu piszę OC ( tak wiem overclocking) np DDR3-2133 OC ale chodzi mi o to czy bez podkrecania ramu ta płyta obsługuje normalnie dane taktowanie?

Proc: Intel Core i7 3770K 3,50 GHz

Graf: Gigabyte GF GTX 660 2GB

Sprzęt będzie używany głównie do pracy przy grafice 3D i jej renderingu, także gry i normalne użytkowanie, ale piorytet to CG.

Z ramem mam obecnie 3 możliwości,

1: G.SKILL TridentX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 lub G.SKILL RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9

a w przyszłości za jakies 2 miesiące znowu 2 kości po 8 aby w sumie było 32gb ramu.

2: Corsair DDR3 2x 8GB 1866MHz CL9 Vengeance x2

3:Patriot Intel Game II DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 x2

Nie ukrywam że opcja 1 jest droższa 540 albo 570zł za 2 kości, ale jeżeli szybkość jest tego warta to wole zainwestować na 2 tury po 16 gb w taki ram niż w 1600mhz a odrazu 32 gb przy dużej różnicy w wydajności.

Więc co radzicie ? znacie jakieś miarodajne testy takich pamięci ?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://maxforces.com/articles.php?article_id=52&rowstart=2

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_pamieci_ddr3_sandy_bridge&strona=5

Ogółem - rożnice może są ale nie zeby zara d... urywało.

Jak widać najrozsądniejszą opcją są 1866 z wyżyłowanymi tajmingami.

Ewentualnie pamięci 2133 ale chodzące na 1866 z zmniejszonymi tajmingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to różnic nie ma wcale , o ile FC3 z 2 linka coś tam dostaje od ramu 2133 mhz ( do 10 fps więcej ) to testy z pierwszego linka jasno pokazują że różnic prawie nie ma .

Brał bym najtańsze 1 333 mhz ew. 1 600 mhz i olał bym szybsze ramy , nie warto wywalać tyle kasy dla może 2% wydajności więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał bym najtańsze 1 333 mhz ew. 1 600 mhz i olał bym szybsze ramy , nie warto wywalać tyle kasy dla może 2% wydajności więcej .

Są też takie testy:

http://forum.pclab.pl/topic/844774-Czy-Sandy-Bridge-lubi-szybkie-pami%C4%99ci/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi