Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Witam i z góry dziękuję za jakakolwiek pomoc Przypadkowo dostałem powyższego Radeona i chciałbym użyć go w moim "wysłużonym" PC. Oto konfiguracja: Procesor: 2 x 1.8 podkręcony do 2.7 Płyta: Gigabyte GA-P35-DS3L rev.1 Zasilacz: Amacrox Warrior 300W 2 giga ramu Domyślam się, że obecny zasilacz nie udźwignie nowej karty (chyba, że się mylę). Prosiłbym zatem o podanie jakiego zasilacza potrzebuje dla takiej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Zestaw pobierze około 200W - 250W w stresie. Polecam ( http://allegro.pl/ch...2952853679.html ) wystarczy z dużym zapasem Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dzękuje za szybką odpowiedź. Mógłbyś mi jeszcze powiedziec czy używanie tej karty pod moim obecnym zasilaczem byłoby bardzo ryzykowne. Zasilacz ma 4 lata jeśli to ma duże znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Pewnie tak sądzę że na linii 12v ma około 200W więc albo nie będzie działać albo będzie pod maksymalnym obciążeniem. Jak chcesz miec pewność to podaj link do tego zasilacza z danymi albo przepisz z naklejki na zasilaczu ile Amper lub Wat ma na linii 12v i podaj dokładnie jaki to procek ale na 90% będzie lipa i trzeba wymienić. Z tańszych coś takiego ( http://allegro.pl/na...2952435587.html ), ale będziesz musiał użyć przejściówki molex - pci ex. żeby zasilić kartę graficzną koszt około 5zł chyba ze juz taką posiadasz czyli za całość wyjdzie 70zł Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zasilacz na 12v ma 16A czyli 192W, a więc może być mało. Może przy ewentualnym zejściu z OC procka dałby rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zasilacz na 12v ma 16A czyli 192W, a więc może być mało. Może przy ewentualnym zejściu z OC procka dałby rade. Raczej mało jeśli tak jest to wymieniaj (do autora) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 W takim razie kupię tego CHIEFTEC'a, którego polecił michalelo i oszczędzę sobie kłopotu. Zapomniałem dodać, że posiadam jeszcze Soundblaster'a (wybaczcie-mój pierwszy post:)) więc wolę bezpieczny zapas. Chciałbym jeszcze wiedzieć czy stosunkowo niska wydajność reszty podzespołów będzie jakoś ograniczać tego radeona? Przepraszam za mały offtopic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) W takim razie kupię tego CHIEFTEC'a, którego polecił michalelo i oszczędzę sobie kłopotu. Dobry wybór. Napisz jaki to procesor? Ale raczej za słaby do tej karty, i mało ramu przydałoby się dodatkowe 2gb. Wiesz tak po prawdzie to wyjdzie na to że opłacało by Ci się wymienić sprzęt tj, Płytę sprzedasz za jakieś 150zł, proc nie wiem jaki to jest ale niech będzie 100zł, ram 50zł, zasilacz 30zł. Mamy jakieś 330zł + to za co dołożyłbyś jeszcze kosć ramu 50zł. Zaokrągle do 400zł: proc: Intel g550 - 160 płyta na B75(USB 3.0, Sata III, integra) - 199zł ram 4gb ddr3 - 60zł 419zł i masz spoko sprzęt, nowy. Ewentualnie zainwestować w to co masz dodać ramu i zmienić procka na lepszego: ram ddr2 2gb - 60zł Proc E8400 do 200zł ( dobrze się kręcą i Twoja płyta do tego się nadaje) Jeszcze dodam że druga opcja będzie pewnie wydajniejsza ale bardziej prądożerna i używana Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Radeon 5770 to nie jest jakiś mocarny potwór wymagający jakiegoś niesamowitego proca. Procek pewnie mógłby być szybszy, ale tragedii nie ma ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Procesor: Pentium DualCore E2160, LGA775. Zdaje sobie sprawę,żę cudów nie uświadczę ale mam nadzieję na sporą poprawę ( stara karta to GF 9500 GT) Radeon kosztował mnie symboliczne 50zł za zapakowaną nówkę więc głupio było nie skorzystać. RAM dokupię i przeczekam do przyszłego roku na całkiem nowy komputer:) bo zakładam, że na mojej płycie ciężko posadzić jakiś lepszy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) RAM dokupię i przeczekam do przyszłego roku na całkiem nowy komputer:) bo zakładam, że na mojej płycie ciężko posadzić jakiś lepszy procesor. Procesor lipa ale przynajmniej podkręcony Właśnie mógłbyś posadzić lepszy np E8400 tak jak wyżej napisałem do 200zł kupisz i karta by rozwineła "skrzydła" no i własnie jeszcze 2gb ramu Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Lepszy względem twojego można bez problemu. W zasadzie wszystko co wyszło na LGA775. Inna sprawa to opłacalność takiej zamiany. Przy dzisiejszych cenach zupełnie nie opłaca się inwestować w RAM do tej platformy. Te 2GB co masz powinny spokojnie wystarczyć. Chyba, że ram też chcesz mieć tani z tego samego źródła co 5770 ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Te 2GB co masz powinny spokojnie wystarczyć. Chyba, że ram też chcesz mieć tani z tego samego źródła co 5770 Pozdrawiam Nie zgodzę się . Spokojnie gry ponad 2gb zjadają, może rzadko ponad 4gb ale 2gb lubią . Może i sie nie opłaca ale na nową platformę trzeba wydać 400zł a w tym przypadku wydaje 260zł z prockiem i ma wydajniej Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dziękuje za wszystkie wypowiedzi/opinie. Rozjaśniło mi to temat, którym kompletnie nie siedzę. Myślałem, że nowy komputer to znacznie większe koszty, ale tak to bywa jak się jest ignorantem w dziedzinie:) Na koniec: co w ogóle sądzicie o tym Radeonie? Warto było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dziękuje za wszystkie wypowiedzi/opinie. Rozjaśniło mi to temat, którym kompletnie nie siedzę. Myślałem, że nowy komputer to znacznie większe koszty, ale tak to bywa jak się jest ignorantem w dziedzinie:) Na koniec: co w ogóle sądzicie o tym Radeonie? Warto było? Jeżeli wydajność Ci wystarczy to za taką cenę(tym bardziej, że nówka) na pewno było warto ;) Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Na koniec: co w ogóle sądzicie o tym Radeonie? Warto było? Sam mam tego radka u mnie na 1360x768 gry śmigają na wysokich a czasem ultra. Za takie pieniądze super sprawa ;) Edytowane 22 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruiner Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Wystarczy mi jak Vindictus bedzie śmigał w na wysokich, w 60fps:) Raz jeszcze dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...