Skocz do zawartości
Ruiner

Zasilacz do Radeon 5770 HIS 1 GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i z góry dziękuję za jakakolwiek pomoc

Przypadkowo dostałem powyższego Radeona i chciałbym użyć go w moim "wysłużonym" PC. Oto konfiguracja:

Procesor: 2 x 1.8 podkręcony do 2.7

Płyta: Gigabyte GA-P35-DS3L rev.1

Zasilacz: Amacrox Warrior 300W

2 giga ramu

Domyślam się, że obecny zasilacz nie udźwignie nowej karty (chyba, że się mylę). Prosiłbym zatem o podanie jakiego zasilacza potrzebuje dla takiej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak sądzę że na linii 12v ma około 200W więc albo nie będzie działać albo będzie pod maksymalnym obciążeniem. Jak chcesz miec pewność to podaj link do tego zasilacza z danymi albo przepisz z naklejki na zasilaczu ile Amper lub Wat ma na linii 12v i podaj dokładnie jaki to procek ale na 90% będzie lipa i trzeba wymienić. Z tańszych coś takiego ( http://allegro.pl/na...2952435587.html ), ale będziesz musiał użyć przejściówki molex - pci ex. żeby zasilić kartę graficzną koszt około 5zł chyba ze juz taką posiadasz czyli za całość wyjdzie 70złDołączona grafika

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie kupię tego CHIEFTEC'a, którego polecił michalelo i oszczędzę sobie kłopotu. Zapomniałem dodać, że posiadam jeszcze Soundblaster'a (wybaczcie-mój pierwszy post:)) więc wolę bezpieczny zapas. Chciałbym jeszcze wiedzieć czy stosunkowo niska wydajność reszty podzespołów będzie jakoś ograniczać tego radeona? Przepraszam za mały offtopic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie kupię tego CHIEFTEC'a, którego polecił michalelo i oszczędzę sobie kłopotu.

Dobry wybór. Napisz jaki to procesor? Ale raczej za słaby do tej karty, i mało ramu przydałoby się dodatkowe 2gb. Wiesz tak po prawdzie to wyjdzie na to że opłacało by Ci się wymienić sprzęt tj, Płytę sprzedasz za jakieś 150zł, proc nie wiem jaki to jest ale niech będzie 100zł, ram 50zł, zasilacz 30zł. Mamy jakieś 330zł + to za co dołożyłbyś jeszcze kosć ramu 50zł. Zaokrągle do 400zł:

proc: Intel g550 - 160

płyta na B75(USB 3.0, Sata III, integra) - 199zł

ram 4gb ddr3 - 60zł

419zł i masz spoko sprzęt, nowy.

Ewentualnie zainwestować w to co masz dodać ramu i zmienić procka na lepszego:

ram ddr2 2gb - 60zł

Proc E8400 do 200zł ( dobrze się kręcą i Twoja płyta do tego się nadaje)

Jeszcze dodam że druga opcja będzie pewnie wydajniejsza ale bardziej prądożerna i używana

Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Pentium DualCore E2160, LGA775. Zdaje sobie sprawę,żę cudów nie uświadczę ale mam nadzieję na sporą poprawę ( stara karta to GF 9500 GT) Radeon kosztował mnie symboliczne 50zł za zapakowaną nówkę więc głupio było nie skorzystać.

RAM dokupię i przeczekam do przyszłego roku na całkiem nowy komputer:) bo zakładam, że na mojej płycie ciężko posadzić jakiś lepszy procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM dokupię i przeczekam do przyszłego roku na całkiem nowy komputer:) bo zakładam, że na mojej płycie ciężko posadzić jakiś lepszy procesor.

Procesor lipa ale przynajmniej podkręcony Dołączona grafika Właśnie mógłbyś posadzić lepszy np E8400 tak jak wyżej napisałem do 200zł kupisz i karta by rozwineła "skrzydła" no i własnie jeszcze 2gb ramu Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy względem twojego można bez problemu. W zasadzie wszystko co wyszło na LGA775. Inna sprawa to opłacalność takiej zamiany.

Przy dzisiejszych cenach zupełnie nie opłaca się inwestować w RAM do tej platformy. Te 2GB co masz powinny spokojnie wystarczyć.

Chyba, że ram też chcesz mieć tani z tego samego źródła co 5770 ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2GB co masz powinny spokojnie wystarczyć.

Chyba, że ram też chcesz mieć tani z tego samego źródła co 5770 Dołączona grafika

Pozdrawiam

Nie zgodzę się Dołączona grafika. Spokojnie gry ponad 2gb zjadają, może rzadko ponad 4gb ale 2gb lubią Dołączona grafika. Może i sie nie opłaca ale na nową platformę trzeba wydać 400zł a w tym przypadku wydaje 260zł z prockiem i ma wydajniej Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi/opinie. Rozjaśniło mi to temat, którym kompletnie nie siedzę. Myślałem, że nowy komputer to znacznie większe koszty, ale tak to bywa jak się jest ignorantem w dziedzinie:) Na koniec: co w ogóle sądzicie o tym Radeonie? Warto było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi/opinie. Rozjaśniło mi to temat, którym kompletnie nie siedzę. Myślałem, że nowy komputer to znacznie większe koszty, ale tak to bywa jak się jest ignorantem w dziedzinie:) Na koniec: co w ogóle sądzicie o tym Radeonie? Warto było?

Jeżeli wydajność Ci wystarczy to za taką cenę(tym bardziej, że nówka) na pewno było warto ;)

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi