Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Witam. Posiadam poniższą konfigurację: C2D E8400 ASUS P5Q Deluxe KINGSTON 2x1GB RAM NVIDIA 9600GT Chieftec 450W Mój zestaw radzi sobie bardzo słabo z najnowszymi grami. Dlatego postanowiłem dokonać pewnych modyfikacji. Planuję dokonać zmainy karty graficznej i dokupić 2 GB pamięci RAM? Czy jest to dobre posunięcie, które pozwoli pograć w nowsze gry? Mam do dyspozycji 600zł. Chciałbym za tą cenę uzyskać jak największą wydajność w grach. Zwracam się do Was z serdeczną prośbą o pomoc w doborze najlepszych podzespołów. Liczę na fachową pomoc. Bezpośrednie linki do sklepów interetowych będą mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Według mnie nie warto w to inwestować, lepiej sprzedać i uzbierać na nowego kompa. A płyta niezła i pamieć Ram DDR2 jest teraz droga, więc lepiej sprzedać to co masz. Chyba rzebyś się uparł i wykręcił procka to wtedy pokusiłbym się o http://www.morele.ne...5oc-1gd-520318/ A i podaj model zasilacza. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez misiek345345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dokładnie jak kolega wyżej. Podaj jakie masz preferencje odnośnie gier, w które chcesz (będziesz chciał) grać, na jakim monitorze (rozdzielczość). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Czy ja wiem, ten komp wcale nie jest taki zły, proc na poziomie g860 i jeszcze umożliwia podkręcanie, dobra płyta główna, jedyne nieopłacalne o 30zł będzie dokupienie 2gb ram ddr2. Do takiego procka będzie dobry Gigabyte Radeon hd7770 (430zł) + ram 2gb ddr2 używany mógłbyś spokojnie kupić za jakieś 50zł, pamiętaj żeby brać o takich samych parametrach tj taktowanie, CL, napięcie. I wszystkie gry będą ładnie śmigać nawet na wysokich zalezy od rozdzielczości. Za grafę i ram wyjdzie do 500zł więc mógłbyś jeszcze pomyśleć nad podkręceniem tego procesora one się dobrze kręcą a z taką płytą i prockiem szkoda nie skorzystać. Mógłbyś kupić chłodzenie silentiumpc fera he1224 (90zł) i kręcić Edytowane 26 Stycznia 2013 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Komp nie jest zły, ale nie wiadomo co autor ma na myśli pisząc "pograć w nowsze gry", może Full HD, ultra high i wszystkie fajerwerki @ 120fps? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Komp nie jest zły, ale nie wiadomo co autor ma na myśli pisząc "pograć w nowsze gry", może Full HD, ultra high i wszystkie fajerwerki @ 120fps? Hmm proc, ram, grafikę, płytę sprzeda za jakieś 600zł mamy 1200zł: i5-3550P -650zł płyta na b75 - 200zł ram 4gb - 80zł gigabyte radeon hd7770 - 430zł Razem 1360zł Byłoby wydajniej no i USB 3.0 ale raczej wyjdzie trochę ponad budżet . Osobiście nie widzę sensu przesiadki na i3. Natomiast jak najbardziej taka przesiadka na i5 byłaby spoko ;) Edytowane 26 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Maksymalna rozdzielczość mojego monitora to 1440x900 i w tej rozdzielczości chciałbym grać. Wiadomo, że im większe detale tym przyjemniej się gra, ale nic się nie stanie jeśli miałbym grać na średnich detalach. Co w takim razie zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Maksymalna rozdzielczość mojego monitora to 1440x900 i w tej rozdzielczości chciałbym grać. Wiadomo, że im większe detale tym przyjemniej się gra, ale nic się nie stanie jeśli miałbym grać na średnich detalach. Co w takim razie zrobić? Sam musisz ocenić i sobie dokładnie przeliczyć, napisałem wyżej w dwóch postach dwie propozycje. Najlepsza opcja to wiadomo przesiadka na i5. Przy tej rozdziałce i hd7770 na wysokich gry powinny śmigać Edytowane 26 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Możesz zrobić tak jak kolega wyżej podał, sprzedaj to co masz i kup to co podał michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Niestety nie jestem w stanie sprzedać sprzętu. Interesuje mnie jedynie jego modyfikacja. Czy rozwiązanie 2GB RAM + HD7770 będzie ok? Czy może dołożyć do jakiejś lepszej karty? Czy po takich modyfikacjach spokojnie pogram w rozdzielczości 1440x900 przy średnich detalach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Niestety nie jestem w stanie sprzedać sprzętu. Interesuje mnie jedynie jego modyfikacja. Czy rozwiązanie 2GB RAM + HD7770 będzie ok? Czy może dołożyć do jakiejś lepszej karty? Czy po takich modyfikacjach spokojnie pogram w rozdzielczości 1440x900 przy średnich detalach? Tak takie rozwiązanie będzie okej, nie warto pakować coś lepszego pod ten procek. Spokojnie pograsz na średnich ale w większości pewnie średnie/wysokie , wysokie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Tak takie rozwiązanie będzie okej, nie warto pakować coś lepszego pod ten procek. Spokojnie pograsz na średnich ale w większości pewnie średnie/wysokie , wysokie. A jeśli rzeczywiście chciałbym wykorzystać cały budżet to jaką kartę mógłbym kupić? Chciałbym, aby kupiona przeze mnie karta była możliwie najlepsza, aby dobrze się sprawdziła również np. za 2 lata, gdy kupię nowy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) A jeśli rzeczywiście chciałbym wykorzystać cały budżet to jaką kartę mógłbym kupić? Chciałbym, aby kupiona przeze mnie karta była możliwie najlepsza, aby dobrze się sprawdziła również np. za 2 lata, gdy kupię nowy sprzęt. Nie myśl w ten sposób. Za 2 lata wszystko może się zmienić i sprzedasz pewnie taką kartę . Pomijając fakt że za lepsza trzeba dać 650zł Edytowane 26 Stycznia 2013 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Nie myśl w ten sposób. Za 2 lata wszystko może się zmienić i sprzedasz pewnie taką kartę . Pomijając fakt że za lepsza trzeba dać 650zł Rozumiem. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Czym różnią się karty HD7770 różnych producentów? Nie mogę się w tym połapać i nie wiem którą wybrać, która będziie najlepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Rozumiem. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Czym różnią się karty HD7770 różnych producentów? Nie mogę się w tym połapać i nie wiem którą wybrać, która będziie najlepsza. Mogą różnić się taktowaniem, przeważnie są to niewielkie wartości, wielkością, kolorem, wyjściami, a przede wszystkim chłodzeniem. Najlepsza będzie ta ( http://www.morele.ne...7oc-1gd-456181/ ) Jak masz monitor ze złaczem D-Sub to trzeba po prostu dokupić przejściówkę w tym stylu ( http://www.morele.net/logilink-adapter-dvi-i-m-24-5-vga-15f-ad0001-518779/ ) Edytowane 26 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 A jeśli chodzi o pamięć, to musi być tego samego producenta co obecnie zamontowana w komputerze? Czy wystarczy, aby taktowanie, CL i napięcie się zgadzało? Jakich producentów polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 I kup jeszcze jakieś porządne chłodzenie na procka i wykręć. np. silentiumpc fera he1224 (90zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) A jeśli chodzi o pamięć, to musi być tego samego producenta co obecnie zamontowana w komputerze? Czy wystarczy, aby taktowanie, CL i napięcie się zgadzało? Jakich producentów polecacie? Producent może być inny. Kingston, patriot, corsair, geil, Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...