sts Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Jak w tytule potrzebuje takiego kabelka: http://www.moddiy.com/products/Single-Braid-Sleeved-SATA-Power-Cable-(40CM,-1x-Molex-to-5x-SATA).html Gdzie taki kabel dostanę w PL ? Być może ktoś z forum robi takie coś na zamówienie? Edytowane 28 Stycznia 2013 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 Na 4 gniazda znajdziesz bez problem, ale na 5 jeszcze u nas nie spotkałem. Zajrzyj i napisz do właściciela http://www.darmacz.pl/, może coś takiego dla ciebie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Z doświadczenia powiem, że lepiej nie wieszać wszystkich dysków na jednej wstążce - wypnie ci się jeden styk i wszystkie dyski odłączone. A system tego nie lubi ;) Dlatego połowe mam na jednej, a drugą połowę dysków na drugiej linii - oczywiście komplikuje to z lekka kable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Przecież taki wielogniazdkowy kabel ma przejście "na wylot" - w sensie nie ma znaczenia które gniazda są odłączone. A wydumany (bo nie wiem, co by trzeba z kompem robić, żeby molex się wypiął podczas pracy) problem przypadkowego rozpięcia na wejściu rozwiązuje się opaską zaciskową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Wiem, ze jest na wylot, chodzi o to ze czasami te wtyki po jakims czasie moga sie obluzowac - aczkolwiek jest to nadzwyczaj rzadko. Predzej jak masz na koncu calej linii styk molek to one potrafia sie z czasem rozepchac i np podczas dzialajacego kompa cos ruszasz w budzie i dotykasz kabla i moze na moment stracic polaczenie. Dlatego ja robie dwie rzeczy - po polaczeniu molexow ze soba zatykam piny od strony drukow klejem termicznym, jak wystygnie to rozlaczam a nastepnie gniazdka wtykowe lekko sciskam szczypcami. Oczywiscie wszystko jest ok jak rozepniemy molex ze 10 razy w jego zyciu, ale po 50 rozlaczeniach te gniazdka female sie rozpychaja i moga przestac kontaktowac. Pewnie przesadzam, ale wole byc pewny ze nic sie nie bedzie rozlaczalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Jeszcze nie zdarzyło mi się mieć za luźnego molexa. Zbyt ciasny to tak, ale nie odwrotnie. A co do tematu to ja sam coś takiego ostatnio robiłem - kupiłem rozgałęziacz na 2xsata, ale były w tak dużym odstępie od siebie, że wpiąłem między nie dodatkowe 2 wtyczki i wyszło idealnie na rozstaw mocowań hdd w budzie. Edytowane 6 Lutego 2013 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) No i to jest chyba tanie i proste rozwiązanie tematu, bo dramacz zażyczył sobie 69zł+kw. Rozumie że jakość i robocizna kosztuje, ale mnie nie stać. Edytowane 6 Lutego 2013 przez sts 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Wiem, ze jest na wylot, chodzi o to ze czasami te wtyki po jakims czasie moga sie obluzowac - aczkolwiek jest to nadzwyczaj rzadko. Predzej jak masz na koncu calej linii styk molek to one potrafia sie z czasem rozepchac i np podczas dzialajacego kompa cos ruszasz w budzie i dotykasz kabla i moze na moment stracic polaczenie. Dlatego ja robie dwie rzeczy - po polaczeniu molexow ze soba zatykam piny od strony drukow klejem termicznym, jak wystygnie to rozlaczam a nastepnie gniazdka wtykowe lekko sciskam szczypcami. Oczywiscie wszystko jest ok jak rozepniemy molex ze 10 razy w jego zyciu, ale po 50 rozlaczeniach te gniazdka female sie rozpychaja i moga przestac kontaktowac. Pewnie przesadzam, ale wole byc pewny ze nic sie nie bedzie rozlaczalo. Łapiesz obie połówki opaską zaciskową i masz spokój "na wieki" żadnych kombinacji z klejem nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Tylko wiesz, czasami trzeba to odłączyć na ciepło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Jeden ruch szczypcami bocznymi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...